Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: Συζήτηση στην Επιτροπή για την τροπολογία - μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Τη Μεγάλη Τρίτη η ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή - έδρανα
© Kostis Ntantamis / SOOC

Βουλή - Κόμμα Κασιδιάρη: Συνεδριάζει η επιτροπή για την τροπολογία - Αύριο η ψηφοφορία

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τη συμπληρωματική τροπολογία η οποία βάζει φρένο στην εκλογική συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη.

Tην εν λόγω ρύθμιση στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι παρών και να τοποθετηθεί ωστόσο θα απέχει, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσουν.

Λίγο νωρίτερα, εκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν αύριο στη Βουλή τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση για να μπει ανάχωμα στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που, όπως είπε, θέλει με «φερετζέ» να πάρει μέρος στις εκλογές, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία του Εύοσμου.

«Τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς» στην προσπάθεια για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό και σχολιάζει πως «μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς». «Σε αυτήν την παρωδία θα αναλάβει μόνος του την ευθύνη», είχε αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αναγγελία της κυβέρνησης για την τροπολογία-προσθήκη.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική στη νέα νομοθετική ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι, «αν η κυβέρνηση είχε εισακούσει τις προτάσεις του κόμματος δεν θα φτάναμε στις δυσάρεστες εξελίξεις και δεν θα χρειαζόταν η νέα νομοθετική ρύθμιση». Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθαρίζεται ότι «το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα συνεισφέρει στην πρόταση με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και ότι θα αγωνιστεί ώστε να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».

Σημειώνεται ότι παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος, μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν από τη δημόσια δήλωσή του με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

«Κανένα σχόλιο. Η θητεία του έληγε σε δύο μήνες από σήμερα. Δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης πουθενά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με την παραίτηση του κ. Τζανερίκου. Σχετικά με τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Τζανερίκο, επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνηση στο έργο της Δικαιοσύνης και πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η κυβέρνηση είχε προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου κάτι που είναι θεσμικά επιβεβλημένο.

Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τα πολλά λόγια, τις υπεκφυγές και την ασάφεια. «Είναι υπέρ να αποτραπεί σε εγκληματική οργάνωση υπό τον οποιονδήποτε μανδύα να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία; Ναι ή όχι; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, φασίστες στις εθνικές εκλογές; Ναι ή όχι; Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια δεν βοηθούν. Ίσα ίσα θυμίζουν άλλες σκηνές από το παρελθόν, τότε που δεν βρίσκονταν αίθουσες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά βρισκόταν άκρη για να διαμορφωθούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο. Τώρα, ομόθυμα, το πολιτικό σύστημα οφείλει να υψώσει το ανάστημά του και να αποτρέψει τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. Να αφήσουν τα μεγάλα λόγια και να απαντήσουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά», συμπλήρωσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ