Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος μίλησε για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό;

Δύο σημεία τους διαψεύδουν

59961-131318.JPG
Ιωακείμ Γρυσπολάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
79337-160296.jpg

Ορισμένοι δημοσιογράφοι, αλλά και ξένα έντυπα, αναφέρονται στην φθινοπωρινή «ρεαλιστική στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα ήταν το επιθυμητό. Όμως, δύο σημεία, τα οποία επισημαίνω, τους διαψεύδουν.

Επειδή η αναγέννηση και εξυγίανση της χώρας «παιδείας άρξασθε», οι δηλώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δια στόματος Θεανώς Φωτίου στην Βουλή (συζήτηση επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης) δείχνουν επιστροφή στη δημαγωγία και στην προ της μεταρρύθμισης του 2011 φαυλότητα. Επιστροφή δηλαδή στο Πανεπιστήμιο των συνδικαλιστών και των συντεχνιών, επιστροφή στην αναξιοκρατία και στην μετατροπή του Πανεπιστημίου σε χώρο σίτισης και στέγασης όλων των φοιτητών. Μόνον η τελευταία υπόσχεση κοστολογείται στα 2,542 δις ευρώ (δες άρθρο).

Όχι μόνον δεν υπήρξε αναφορά στην επιβαλλόμενη χωροταξική αναδιάρθρωση και στην σύμπτυξη των ΑΕΙ, στην μείωση των εισαγομένων σε αυτά και στην ώθηση των νέων μας προς την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση (αυτό πρωτίστως χρεώνεται στην παρούσα κυβέρνηση), αλλά προεξόφλησε τη διατήρηση των αιωνίων φοιτητών και την κατάργηση της αξιολόγησης και της πιστοποίησης των ιδρυμάτων και του προσωπικού τους. Τι να πούμε βέβαια για την προχθεσινή εισβολή στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η κα Φωτίου, προκειμένου να αποτρέψουν τον έλεγχο των εισερχομένων σε αυτό. Την υποκρισία τους όμως ορθώς κατήγγειλε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θ. Φορτσάκης, λέγοντας ότι θέλουν να αποτρέψουν την φύλαξη στα Προπύλαια, τη στιγμή που στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Αδιαφορούν για την συνεχιζόμενη κλοπή και καταστροφή της περιουσίας των πανεπιστημίων στο όνομα του λαϊκισμού και της φαυλότητας που τους χαρακτηρίζει.

Στις 20 Οκτωβρίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο MEGA ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους σε μία νύχτα και με μία νομοθετική πράξη, έτσι όπως πραξικοπηματικά μας το επέβαλαν». Αυτό μεταφράζεται σε άμεση κατάργηση όλων των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή άνω των 450 νόμων, που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφού περιλαμβάνει και τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012 για τα ΑΕΙ, όπως προκύπτει από το κατατεθέν νομοσχέδιο από τον Σεπτέμβριο 2012. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι «το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης χωρίς καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Οι ανωτέρω δηλώσεις, που φυσικά προκύπτουν από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, έχουν ήδη κοστολογηθεί στα 13,5 δις ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένης της κοστολόγησης των δηλώσεων της κας Φωτίου για σίτιση και στέγαση όλων των φοιτητών και σπουδαστών και σίτιση όλων των μαθητών, που κοστολογούνται στα 2,542 δις ευρώ ετησίως. Η δε πολυδιαφημισμένη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, σημαίνει ότι οι 17 χώρες της ευρωζώνης και εκείνες του ΔΝΤ, που έχουν δανείσει την Ελλάδα, θα πρέπει να φέρνουν προς ψήφιση στα κοινοβούλιά τους κατ’ έτος νέους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, συνυπολογίζοντας στο έλλειμμα τα χρήματα, που θα εισέπρατταν από την Ελλάδα ως δόσεις του χρέους μας προς αυτές.

Και συνεχίζει ο κ. Λαφαζάνης: «Η χώρα διαλύεται. Αυτό μας υποχρεώνει στην εφαρμογή μίας ριζοσπαστικής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα. Εμείς δε χρωστάμε, μας χρωστάνε. Από τη στιγμή που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό του κράτους θα αρχίσουν να εγγράφονται και οι απαιτήσεις της Ελλάδας από το κατοχικό δάνειο αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις». Δηλαδή, θα καταθέτουν έναν θεωρητικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με ανάλογα έξοδα – παροχές, αλλά στην ουσία άκρως ελλειμματικό, δεδομένης της άρνησης της Γερμανίας να αποδεχθεί την πληρωμή των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ένας οικονομολόγος θα μας έλεγε ότι, έως ότου η Γερμανία αποδεχθεί (!!!) το αίτημά μας, η Ελλάδα θα πρέπει να δανείζεται κάθε έτος από τις αγορές το προϋπολογισθέν χρηματικό ποσόν που θα μας έδινε η Γερμανία, προκειμένου να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό και να ικανοποιεί τις υποσχέσεις της για πρόσληψη απολυμένων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επαναφορά των πιστώσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα προ του 2010 επίπεδα, σίτιση και στέγαση φοιτητών και μαθητών, αλλά και επανάκτηση από το Κράτος όλων των ιδιωτικοποιημένων περιουσιακών στοιχείων.

Εφ’ όσον, μετά τις επόμενες εκλογές, σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ (τι δίδυμο και αυτό θεέ μου), η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί προ ενός μεγάλου διλήμματος. Είτε θα υλοποιήσει τις αποφάσεις του συνεδρίου του, τις εξαγγελίες του αρχηγού της στην ΔΕΘ και τις καθημερινές εξαγγελίες του κ. Λαφαζάνη, είτε θα προσγειωθεί ανωμάλως, διαψεύδοντας περίτρανα τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του.

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να μας πει από πού θα δανεισθεί υπέρογκα ποσά, πώς θα πείσει τα 17 κράτη – δανειστές της Ε.Ε. και τα κράτη του ΔΝΤ να μας χαρίσουν το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών και πώς θα πείσει τις αγορές και τις διεθνείς επιχειρήσεις να μας χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα, ανταλλακτικά, μηχανήματα και πρώτες ύλες, γνωρίζοντας ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να πληρωθούν.

Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, που είναι η πλέον πιθανή, θα πρέπει να έχουν εν λειτουργία ένα ελικόπτερο στην ταράτσα της Βουλής για να τους απομακρύνει από τις οργισμένες και προδομένες μάζες, που αναμένουν να ζήσουν και πάλι ημέρες πλαστής και δανεικής ευημερίας και θα διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος. Όμως τότε, το πρόβλημα θα το έχει όλη η χώρα, η οποία θα ζήσει ημέρες ταπείνωσης, κατάρρευσης και μη αναστρέψιμης χρεοκοπίας. Όσο για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του δεν ανησυχώ. Ελπίζω ότι θα μεριμνήσει γι’ αυτόν η εύπορη μεγαλοεπιχειρηματίας που τον θαυμάζει. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ευάγγελος Χρυσάφης μιλάει στην Athens Voice
Ο Ευάγγελος Χρυσάφης μιλάει στην Athens Voice για το μέλλον της βιομηχανίας και τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει ο ΣΕΒ

Ο Αντιπρόεδρος της Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS) / Πρόεδρος ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ προσθέτει ένα νέο ορόσημο στις δράσεις του με την υποψηφιότητά του ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.