- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ελλείψεις φαρμάκων: Κεντρική αντίδραση από την Κομισιόν ζητεί ο Κυμπουρόπουλος
Με κατεπείγουσα ερώτησή του προς την επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου
Ελλείψεις στα φάρμακα - Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος θέτει το θέμα στην Κομισιόν και ζητεί κεντρική αντίδραση από τις Βρυξέλλες
Στη «γραμμή» του ιδίου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς την επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, από την οποία ζητεί να τεθεί στο επίπεδο της Κομισιόν το πανευρωπαϊκό θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Στέλιος Κυμπουρόπουλος, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς τη Στέλλα Κυριακίδου, από την οποία ζητεί και ο ίδιος κεντρική αντίδραση από την Κομισιόν έναντι των ελλείψεων φαρμάκων, οι οποίες πλήττουν όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.
Όπως αναφέρει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλα τα κράτη - μέλη. Αναμφίβολα σε αυτό έχει συμβάλει η μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει, η μείωση της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες, αλλά και η παράλληλη εξαγωγή των φαρμάκων από χώρα σε χώρα εντείνει το πρόβλημα.
Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για αυτόν τον λόγο ο κ. Κυμπουρόπουλος αναζητά τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο και μακρυπρόθεσμο επίπεδο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών αλλά και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων πρώτων υλών εντός της Ε.Ε.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Τελευταία αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων στα κράτη μέλη. Σε αυτό έχει συμβάλει η μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει, καθώς και η μείωση της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες. Ακόμα, οι περισσότερες πρώτες ύλες παράγονται εκτός ΕΕ, στην Ασία, έτσι αν διακοπεί η ομαλή προμήθειά τους, σε περίπτωση πολέμου ή πανδημίας η ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων έχει μεγάλες ελλείψεις. Ταυτόχρονα, η παράλληλη εξαγωγή των φαρμάκων από χώρα σε χώρα εντείνει το πρόβλημα.
Ερωτάται:
- Σε τι μέτρα θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο για να εξασφαλίσει την άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα;
- Μακροπρόθεσμα, πως σκοπεύει η Επιτροπή να ενισχύσει την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών εντός της ΕΕ;
- Πως σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την κατάχρηση του δικαιώματος παράλληλης εμπορίας των φαρμάκων, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη φαρμάκων χωρίς να παραβιάζει τους νόμους της ελεύθερης αγοράς;
- Πώς πιστεύει η Επιτροπή ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανταλλαγή δεδομένων θα μπορούσε να συμβάλλει ως εργαλείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Σύντομα το πλαίσιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.