- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός 2023 που ψηφίζεται σήμερα - Τα νέα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Eκτός δημοσιονομικής επιτήρησης για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία
Προϋπολογισμός 2023: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή - Τα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας και τα νέα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος καλείται να εκτελεστεί σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ανόδου του κόστους χρήματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας.
Εκ του λόγου αυτού και πέραν όλων των άλλων, στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστεί και το επόμενο έτος η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο την ίδια στιγμή, το 2023 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα λειτουργήσει εκτός της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης που ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δίνει σήμα αναβάθμισης των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας αποτελώντας μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Δεδομένου, μεταξύ άλλων, του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, του σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, αλλά και των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών.
Στα βασικά μεγέθη του, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τα εξής:
*Άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ, από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.
*Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2023 από 9,7% εφέτος.
*Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% από 7,2% εφέτος και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,5% από αύξηση 0,2% το 2022.
*Υψηλά ποσοστά ανόδου θα καταγράψουν και το 2023 οι ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξηθούν κατά 15,5% από 10% εφέτος.
*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% (από 9,7% εφέτος) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6% (από 10,1%).
*Η ανεργία θα μειωθεί στο 12,6%, οριακά χαμηλότερη από το 12,7% φέτος.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.
Ενώ, τα νέα μέτρα με έναρξη εφαρμογής το 2023, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ, τη διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, τα κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, την αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές και το πλαίσιο δράσεων στήριξης της στέγασης, με επίκεντρο τη νέα γενιά.
Και όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη κυρίως των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για όλο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων
Οι παρεμβάσεις για πιο άνετες μετακινήσεις - Έργα αναβάθμισης σε Μετρό, Ηλεκτρικό και συρμούς
Η υπουργός Εργασίας ανοίγει τα χαρτιά της στην εκπομπή Face 2 Face - Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη
«Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα»
Δεν θυμάμαι τόσα στελέχη να τινάζουν στον αέρα τα κόμματά τους με αντάλλαγμα μια θέση σε ένα κόμμα στο οποίο για τους περισσότερους ο ρόλος τους θα είναι αυτός των παιδιών για τα θελήματα
Το πρόγραμμα απασχόλησης επεκτείνεται για πρώτη φορά και στις Περιφέρειες
«Ανησυχία για πιθανή αλλαγή στρατηγικής της Χαμάς» σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Κυριαρχία των κινεζικών πλατφορμών χαμηλού κόστους - Επιβολή τέλους από τον Ιούλιο
«Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στο πολιτικό σκηνικό με το σύνολο των πεπραγμένων του» σημείωσε
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής
Στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
Ενώ υπενθύμισε τη ρύθμιση για την προσωπική διαφορά που αφορά περισσότερους από 630.000 συνταξιούχους
«Τον μισθό μια χαρά τον εισέπραττε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Στο 2ο Συνέδριο «Ελλάδα 2030», ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας
Αυξημένος ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν να κλείνουν ραντεβού μέσω του νέου συστήματος
Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας προς το πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα πρεσβυγενή πατριαρχεία
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκλείει το σενάριο του «μοναχικού λύκου» στην Κρήτη
Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.