- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους»: Οι στόχοι του προγράμματος και οι ωφελούμενοι
«Η ευαισθησία μιας πολιτείας αποτυπώνεται στους πόρους που διαθέτει για αυτούς που έχουν ανάγκη»
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους»: Τι προβλέπει - Ποιοι μπορούν να ενταχθούν
Με τη συμμετοχή 23 φορέων σε 43 δήμους της χώρας ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», που παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα (12/12) σε ειδική εκδήλωση από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρουσία του πρωθυπουργού.
«Η πραγματική ευαισθησία μιας πολιτείας αποτυπώνεται στην ενέργεια και στους πόρους που διαθέτει για αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, είτε αυτοί είναι άστεγοι, είτε αυτοί είναι οροθετικοί, είτε αυτοί είναι ναρκομανείς, συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους χρειάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την στήριξη του κράτους. Και η μεγάλη δύναμη αυτού του προγράμματος είναι ακριβώς ότι συνδυάζει τη στέγη, το να έχεις ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου, με την εργασία. Διότι τελικά η στέγη από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αν δεν δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτούς τους συμπολίτες μας να αισθανθούν ότι μπορούν να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Και τελικά η εργασία είναι αυτή η μόνη η οποία μπορεί να δώσει πίσω σε αυτούς τους συμπολίτες μας αξιοπρέπεια, την αξιοπρέπεια η οποία τους λείπει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το πρόγραμμα "Στέγαση και Εργασία" δεν είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Υπουργείου. Είναι όμως ενδεχομένως αυτό με τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία, γιατί αφορά σε αστέγους, σε συμπολίτες μας που έφτασαν σε αδιέξοδο την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και ζητούν μια στήριξη από την πολιτεία για να κάνουν μια επανεκκίνηση. Είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα που συνδυάζει τη στέγαση με ευκαιρίες εργασίας για τους αστέγους, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και για τους δυο πυλώνες. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του προγράμματος που δίνει πραγματική ελπίδα σε ευάλωτους συνανθρώπους μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, προλογίζοντας σχετικό βίντεο, το 2020, η κυβέρνηση μετέτρεψε με νόμο το πιλοτικό πρόγραμμα σε μόνιμη δημόσια πολιτική, με προϋπολογισμό, για πρώτη φορά, 10 εκατ. ευρώ τη διετία.
Οι στόχοι του προγράμματος και οι ωφελούμενοι
Στόχος της πολιτικής αυτής είναι:
- Η εξασφάλιση στέγης και η επιδότηση ενοικίου για 24 μήνες, καθώς και η κάλυψη των εξόδων ΔΕΚΟ και οικοσυσκευής.
- Η επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για 12 μήνες για την εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για τη δημιουργία επιχείρησης.
- Η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης.
Όλοι οι δήμοι μπορούν να συμμετέχουν μόνοι τους ή ως συμπράξεις.
Ωφελούμενοι μπορεί να είναι οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια, οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας, φιλοξενούμενοι σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας μονάδων κοινωνικής επανένταξης πιστοποιημένων θεραπευτικών προγραμμάτων εξαρτημένων ατόμων.
Στόχος είναι η επανένταξη 600 νοικοκυριών και 800 ωφελουμένων την πρώτη διετία εφαρμογής της πολιτικής αυτής.
Ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει εγκριθεί για ένταξη στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 535 και ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων σε 798.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πολιτική «Στέγαση και Εργασίας για τους Αστέγους» είναι ένα πρόγραμμα ενεργητικής κοινωνικής πολιτικής με θετικό πρόσημο και αντίκτυπο.
Στόχος είναι, μέσω του προγράμματος, να καταπολεμηθεί πλήρως η αστεγία και όλοι οι ωφελούμενοι να βρουν μία θέση εργασίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.