- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα παιδιά της ΚΝΕ τραγουδάνε ακόμα
Η ανακοίνωση-απάντηση σε όσα περιγράφει ο Μίμης Ανδρουλάκης στο βιβλίο του και οι κατηγορίες για «ψέματα, ανακρίβειες και ηθελημένες ασάφειες»
Μίμης Ανδρουλάκης: Το βιβλίο του με τίτλο «Πριν σβήσουν τα φώτα» και η ανακοίνωση-απάντηση από μια ομάδα 15 μελών της ΚΝΕ
Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στον Μίμη Ανδρουλάκη αλλά πολύ δύσκολα θα αμφισβητήσει κάποιος το γεγονός ότι υπήρξε πάντα τολμηρός και προκλητικός στις πολιτικές του πρωτοβουλίες και στις απόψεις που εξέφρασε σε όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαδρομής του. Η «αυτοεξόρισή του» από την ενεργό πολιτική ανάμειξη κάθε άλλο παρά ανέκοψε την προκλητικότητα στη στάση ζωής του. Στα βιβλία που έγραψε δεν δίστασε να τα βάλει με θεούς και δαίμονες χωρίς ποτέ να υπολογίσει τις, εμπρηστικές συχνά, αντιδράσεις που αντιμετώπιζε. Ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του, «Πριν σβήσουν τα φώτα», που παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες, αναφερόμενος στη συμμετοχή του στο αντιδικτατορικό κίνημα, δεν αποτέλεσε εξαίρεση καθώς έδωσε αφορμή για συζητήσεις αλλά και αμφισβητήσεις για τα γεγονότα της τρικυμισμένης και ηρωικής εκείνης περιόδου.
Μια ομάδα 15 μελών της ΚΝΕ αντέδρασε άμεσα με μια ανακοίνωση-απάντηση σε όσα περιγράφει ο Μίμης στο βιβλίο του κατηγορώντας τον για «ψέματα, ανακρίβειες και ηθελημένες ασάφειες». Πρόκειται για 15 συντρόφους που πήραν ενεργά μέρος στα κορυφαία γεγονότα της αντίστασης του φοιτητικού κινήματος αλλά και στην οργάνωση και λειτουργία του παράνομου μηχανισμού της ΚΝΕ, κάτι που πλήρωσαν με προσωπικές θυσίες, βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξορίες. Αλλά και στη μεταπολίτευση διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ΚΚΕ αγωνιζόμενοι συνεχώς για τις ιδέες που πρέσβευαν, παραμένοντας σταθεροί στη συνέπεια λόγων και έργων στη ζωή τους. Κάποιοι δεν δίστασαν να εγκαταλείψουν υψηλά αξιώματα όταν συνειδητοποίησαν ότι η διατήρησή τους ήταν αδύνατο να συμβαδίσει με τα πιστεύω τους.
Δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς βιωματικές μαρτυρίες συντρόφων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντίσταση κατά των συνταγματαρχών. Άλλωστε, ο ίδιος ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει δηλώσει από την αρχή ότι τα βιβλία του είναι μια σύνθεση πραγματικών γεγονότων και μυθοπλασίας που χαρακτήρισε μερικές φορές και την προσωπική πολιτική του διαδρομή. Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι η αυτοβιογραφία του Μίμη είναι ταυτόχρονα και μια, υποκειμενική έστω, περιγραφή της πορείας του ΚΚΕ του οποίου υπήρξε ηγετικό στέλεχος από τη χούντα ως την πτώση του τείχους. Ο δημιουργικός διάλογος για την πορεία αυτή είναι ιστορικά και πολιτικά χρήσιμος. Αρκεί να μείνει μακριά από τις παλιές εσωκομματικές κόντρες και την επιδίωξη μιας εκ των υστέρων δικαίωσης που δεν αφορά παρά έναν στενό κύκλο παλαιών πολεμιστών.
Η επέτειος του μισού αιώνα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που συμπληρώνεται του χρόνου, είναι μια ασφαλής σχετικά ιστορική απόσταση, τουλάχιστον για μερικές κοινές παραδοχές μεταξύ συντρόφων της εποχής εκείνης, ανεξάρτητα από τα πολιτικά μονοπάτια που ακολούθησε ο καθένας στη συνέχεια. Ότι, για παράδειγμα, η «Πανσπουδαστική» Νο 8 δεν ήταν αποκύημα της αρρωστημένης φαντασίας κάποιου καθοδηγητή, ζώντος σήμερα ή μη, αλλά υλοποίηση της πολιτικής της λάσπης και της κατασυκοφάντησης οποιουδήποτε αμφισβητούσε ή στεκόταν εμπόδιο στην εφαρμογή της κομματικής γραμμής, πολιτική που συνεχίστηκε απροκάλυπτα και μετά τα χρόνια της παρανομίας. «Προβοκάτορες», «πράκτορες του ταξικού εχθρού» και «φερέφωνα του καπιταλισμού» σπιλωνόντουσαν και διαγραφόντουσαν καθημερινά, δυστυχώς με την ανοχή εκείνων που συνειδητοποιούσαν το έγκλημα μόνο όταν έφτανε η δική τους, ατομική ή ομαδική σειρά…
Είναι κρίμα που μια ολόκληρη γενιά παιδιών της ΚΝΕ είδε τα όνειρα και τους αγώνες της για ένα κόσμο πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο να θάβονται με πάταγο κάτω από τα ερείπια του τείχους της μεγάλης αυταπάτης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η είσοδος της Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας - H σημασία της συμφωνίας
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
«Τώρα είναι δικό μας χρέος να σταθούμε δίπλα σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ Σισί εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για τις πρόσφατες πυρκαγιές
Ολοκληρώθηκαν 66.578 αιτήσεις - Στο 80% παραμένει η ποσοστιαία εγκρισιμότητα
Η ανακοίνωση από Αυγερινό, Κοκοτσάκη, Μουτσάτσου και άλλων 19 πρώην στελεχών του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Meridiam αναλαμβάνει πλειοψηφικό πακέτο στην GSI - Υπογράφονται και οι έρευνες βυθού
Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της πυρκαγιάς ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Μένει να εξακριβωθεί εάν μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο που ακολουθεί θα καταφέρει γρήγορα να ξεπεράσει τα προβλήματα
Ξεπέρασε τα 19,6 εκατομμύρια η επιβατική κίνηση στο πρώτο επτάμηνο του 2026
«Διαφωνώ με το πολιτικό σχέδιο της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει
Ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συζήτησαν στο Μαξίμου για την πορεία της ανάπλασης
Τι ισχύει φέτος για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία
«Η Περιφέρεια Αττικής έχει πρόδηλο έννομο συμφέρον να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας»
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Επιδότηση έως 750 ευρώ μηνιαίως για προσλήψεις
Ο βουλευτής μίλησε για τη ρήξη του με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας
Η προθεσμία και οι αλλαγές στο φετινό πρόγραμμα
Από την OpenAI στη Wall Street: H άνοδος, το μανιφέστο και το τεράστιο επενδυτικό στοίχημα του 24χρονου Άσενμπρενερ
Η παρέμβασή του είναι ενδεικτική και για το πώς διεξάγεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.