Πολιτικη & Οικονομια

Ψυχική Υγεία, ιδιωτικός τομέας και πραγματικότητα

Η προσπάθεια για την ουσιαστική επανεκκίνηση της πολύπαθης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι στρατηγικές της πολιτικής Ψυχικής Υγείας και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που διατύπωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Οι στρατηγικές της πολιτικής Ψυχικής Υγείας και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που διατύπωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Όσο κι εάν ψάξει κανείς στις σχετικές θέσεις του κόμματος, τις οποίες παρουσίασε σήμερα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, για την Ψυχική Υγεία, δεν θα διαβάσει πουθενά μία απλή έστω αναφορά στον ιδιωτικό τομέα της Ψυχικής Υγείας, όταν είναι γνωστό, μάλιστα, ότι στη χώρα μας λειτουργούν 11 ιδιωτικές νευροψυχιατρικές κλινικές, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι αυτές οι οποίες νοσηλεύουν κυριαρχικά ψυχικώς πάσχοντες – ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)…

Καμία τύχη δεν θα έχει οποιαδήποτε προσπάθεια για την ουσιαστική επανεκκίνηση της πολύπαθης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ασθμαίνουσας αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας, εάν αυτές οι στρατηγικές της πολιτικής Ψυχικής Υγείας δεν περιλάβουν, επιτέλους, στους σχεδιασμούς τους τις ιδιωτικές δομές της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα.

Και, πάντως, δεν είναι η πρώτη, αλλά η πολλοστή φορά, κατά την οποία ο Ανδρέας Ξανθός παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά του στον ιδιωτικό τομέα της Ψυχικής Υγείας…

Για την Ιστορία, ο Ανδρέας Ξανθός ζήτησε, μεταξύ άλλων, μόνον τα εξής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα για την Ψυχική Υγεία, την οποία διοργάνωσε το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Στρατηγικές προτεραιότητες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ψυχική Υγεία:

  1. Διάγνωση νέων αναγκών, καθολική κάλυψη, εξάλειψη ανισοτήτων
  2. Ενδυνάμωση υφιστάμενων δημόσιων δομών  
  3. Ανάπτυξη νέων τομεοποιημένων δομών και υπηρεσιών με έμφαση σε ηλικιωμένους, παιδιά και εφήβους (έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση, ομάδα παρέμβασης στην κρίση)  
  4. Ενίσχυση δομών/υπηρεσιών για άνοια και αυτισμό
  5. Ανάπτυξη δικτύου ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα και στο σπίτι, με διατομεακή-διεπιστημονική συνεργασία
  6. Λειτουργική διασύνδεση των δομών Ψυχικής Υγείας με την ΠΦΥ(συννοσηρότητα με χρόνιες παθήσεις), τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (πχ στο πεδίο της Ιατρικής Εργασίας) και τις  Κοινωνικές Υπηρεσίες  των Δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ) για κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.
  7. Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με το μετασχηματισμό των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων σε πολυδύναμες νοσηλευτικές μονάδες 
  8. Θεσμική αναδιοργάνωση και αξιολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (δημόσιων και ιδιωτικών) – αναβάθμιση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και των φροντιστών
  9. Σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ στη δημόσια χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας (5,5% της συνολικής δημόσιας δαπάνης υγείας, από 4,4% που είναι σήμερα στην Ελλάδα). Σε μια δημόσια δαπάνη όμως που θα συγκλίνει με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ).     

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ