Πολιτικη & Οικονομια

Οι τρεις εποχές των εκλογών

Άνοιξη, καλοκαίρι ή χειμώνας; - Πιθανές και «απαγορευμένες» ημερομηνίες

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023 - Τα σενάρια για τις κάλπες - Φεβρουάριος, Μάιος Ιούνιος οι επικρατέστεροι μήνες και ο «δύσκολος» Απρίλιος

«Φουντώνουν» τα σενάρια για τις εθνικές εκλογές και το πότε τελικά θα γίνουν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο η πρόσφατη επίσκεψη στην Πάτρα, η εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και -κυρίως- η δήλωση του πρωθυπουργού από την Καλλιθέα ότι «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές, μπαίνουμε στην τελική ευθεία», δείχνουν ότι η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, όπως μαρτυρά και η informal εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ναταλία Γερμανού.

«Είμαι σίγουρος, φίλες και φίλοι, ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί και πάλι, διότι ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και διότι κρατήσαμε σταθερό το τιμόνι του σκάφους της πατρίδας μας σε πολύ ταραγμένα νερά» ανέφερε από την Καλλιθέα ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην πρόσφατη συνεδρίαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να προβάλλουν διαρκώς το κυβερνητικό έργο. Στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σταθερά μπροστά στην πρόθεση ψήφου, έχοντας μια διαφορά τουλάχιστον 7 μονάδων, την ώρα που υπάρχουν σφυγμομετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά το 10%.

Το πότε θα γίνουν οι εκλογές παραμένει ερώτημα, με ένα νέο σενάριο όμως που κάνει λόγο για πρόωρη προσφυγή να εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα.

Τα σενάρια για τις εκλογές 2023 και την ημερομηνία - Κάλπες τον Φεβρουάριο

Δεδομένου ότι η Κυριακή που θα στηθεί η πρώτη κάλπη (λόγω της απλής αναλογικής) δεν αναμένεται να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σε 28 ημέρες οι δεύτερες κάλπες με το νέο σύστημα, το Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζει σειρά στοιχείων για το πότε τελικά οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν.

Το σενάριο, που δείχνει να κερδίζει αρκετούς «πόντους», είναι οι κάλπες να στηθούν μέσα στον Φεβρουάριο. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τελικά, τότε θα πρόκειται για πρόωρες εκλογές. Θα έχει προηγηθεί ο Ιανουάριος, στη διάρκεια του οποίου τίθενται σε ισχύ σειρά φοροελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης των πολιτών, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι αυξήσεις στις συντάξεις, ύψους 7,75%. Επίσης, τα Χριστούγεννα περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα στήριξης (σ.σ. επιταγή ακρίβειας) εν μέσω ενεργειακής κρίσης και αυξήσεων στις τιμές προϊόντων. Παράλληλα, τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα, οι οποίες συγκρατούν τις τιμές και μειώνουν τους λογαριασμούς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός 2023 ψηφίζεται μέσα στον Δεκέμβριο και δεν αποκλείεται -όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, να περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεων με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Εκλογές τον Φεβρουάριο σημαίνει ότι οι δεύτερες κάλπες στήνονται τον Μάρτιο, πριν όμως από την 25η Μαρτίου. Επίσης, το σενάριο η πρώτη κάλπη να στηθεί μέσα στον Μάρτιο δεν θεωρείται πιθανό, καθώς φέτος το Πάσχα «πέφτει» νωρίς και συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου.

Εκλογές τον Μάιο - Τα υπέρ και τα κατά για τη δεύτερη κάλπη τον Ιούνιο

Το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να γίνουν Μάιο-Ιούνιο δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί, αρκεί οι ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες να μην πέσουν μέσα στις Πανελλήνιες.

Σε αυτό το σενάριο οι πρώτες κάλπες στήνονται πριν από τις γραπτές εξετάσεις των τελειοφοίτων. Ακολουθούν οι 28 ημέρες μέχρι να γίνουν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να πραγματοποιηθούν οι δεύτερες εκλογές. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι Πανελλήνιες ολοκληρώνονται. Αυτό το σενάριο, όμως, έχει δύο βασικά μείον, σύμφωνα με αυτούς που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για κάλπες τον Μάιο-Ιούνιο:

  • Περαιτέρω κυβερνητική φθορά, κυρίως λόγω της ακρίβειας, η οποία θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Μέτρα στήριξης, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», είναι σημαντικά, ωστόσο -όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις- δεν αρκούν. Οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις είναι το βασικό θέμα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τους πολίτες και θα συνεχίσει -όπως φαίνεται- να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας τους επόμενες μήνες.
  • Τουρκικές εκλογές. Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 «παίζεται» το μέλλον του Ερντογάν. Το 2023 θεωρείται χρονιά - ορόσημο για τον απερχόμενο τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δεν σταματά να προωθεί τον αναθεωρητισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθεί να βάλει τη «σφραγίδα» του στην πολιτική ζωή και την τουρκική ιστορία, ξεπερνώντας τον Κεμάλ Ατατούρκ. Γι' αυτό και η περίοδος πριν από τις τουρκικές εκλογές θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, με διεθνείς αναλυτές να μην αποκλείουν μια πιθανή ένταση με την Ελλάδα. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ερντογάν δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» Οι διπλές κάλπες στην Ελλάδα και η περίοδος «ακυβερνησίας» που τις συνοδεύουν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην απόφαση να στηθούν κάλπες τον Ιούνιο, από τη στιγμή που η Τουρκία θα βρίσκεται σε προεκλογικό «αναβρασμό» με έναν Ερντογάν να δίνει τα ρέστα του για να παραμείνει στην εξουσία.
«Γρίφος» το πότε θα γίνουν οι εκλογές 2023, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και τα σενάρια για την ημερομηνία να αυξάνονται © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία για τις εκλογές 2023 στην Ελλάδα αναμένεται να «κλειδώσει» μετά τα Χριστούγεννα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τον τελευταίο λόγο, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου.