- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κυριάκος Μητσοτάκης για ενέργεια - ακρίβεια: Θα δοθούν έκτακτες επιδοτήσεις αν χρειαστεί
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον προϋπολογισμό του 2023 και το σχέδιο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων
Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο προϋπολογισμός του 2023 - Το σχέδιο για ακρίβεια και ενέργεια.
Ο προϋπολογισμός του 2023, που θα συζητηθεί πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή, είναι το βασικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο φετινός προϋπολογισμός δείχνει ότι η άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα», προσθέτοντας ότι «η χώρα παραμένει σταθερή, με επίκεντρο τον πολίτη, σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, προβλέπεται τριπλάσια ανάπτυξη, ενώ αποκλιμακώνεται η ανεργία. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, όμως η εθνική οικονομία αντιστέκεται και αυτό μας επιτρέπει να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πολιτών. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση κατώτατου μισθού και αυξήσεις στις συντάξεις είναι μερικές από τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως γίνονται παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ προανήγγειλε και βοήθεια προς τον πρωτογενή τομέα. «Έχουμε έκτακτο απόθεμα 1 δισ. ευρώ αν χρειαστεί να καλύψουμε και άλλες ανάγκες και προβλέπου έκτακτες ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους μπροστά στο αυξημένο κόστος ζωωτροφών», ανέφερε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα δοθούν έκτακτες επιδοτήσεις για ενέργεια και ακρίβεια αν χρειαστεί - Το σχέδιο για αντιμετώπιση της ύφεσης
Παράλληλα, διαμήνυσε κατά την εισήγησή του ότι έκτακτες επιδοτήσεις θα δοθούν και για ενέργεια και ακρίβεια αν χρειαστεί.
«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Κοπιάζουμε αλλά προσπαθούμε να μην κομπιάζουμε», διεμήνυσε και τόνισε ότι θα δοθούν και έκτακτες επιδοτήσεις για ενέργεια και ακρίβεια αν χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πάντως ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και αβέβαιοι και για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες, χωρίς ωστόσο να υποκύψει στον λαϊκισμό.
«Η ρωσική εισβολή πιέζει την παγκόσμια οικονομία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν ύφεση, εμείς δεν θα είμαστε μια από αυτές τις χώρες», ανέφερε.
Για το καλάθι του νοικοκυριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά έχει ανακουφίσει πολλούς και έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός. «Όσοι λοιδωρούν το καλάθι, ας δουν τα δικά τους λάθη», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι αμυντικές δαπάντες για τη διετία 2022-2023 θα κυμανθούν στα 6 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς ασφάλεια και ευημερία χωρίς εξασφάλιση της κυριαρχίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε, τέλος, στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επίσης και στο γεγονός ότι από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πραγματικά γελάω, γελάω μαζί σας με την απόλυτη ειρωνεία»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συνέδεσε την κριτική της με το ζήτημα του κράτους δικαίου
Συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι οδηγοί
Τι ανέφερε το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Απέρριψε σενάρια για αποχώρηση από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και ανέβασε τους τόνους για τις εκλογές
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για υποκλοπές, Δικαιοσύνη και πολιτικές ευθύνες
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με αναφορές σε ΟΠΕΚΕΠΕ, Τέμπη και πολιτική πόλωση
Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών
«Να παραιτηθεί ο αδύναμος, διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της KFOR
«Κλείδωσε» το άνοιγμα της πλατφόρμας
Για παραβίαση του Συντάγματος κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας
Τι ώρα εμφανίζονται τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Σε 1,5 λεπτό ήταν στα επείγοντα ο καρδιολόγος» - Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
Τι διαφορετικό θα έγραφε ένας σατιρικός συγγραφέας αν προσπαθούσε να σατιρίσει έναν πολιτικό; Τι πιο αστείο από έναν πολιτικό που θεωρεί ασήμαντο το ότι πουλούσε παπά για τις σπουδές του;
Πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια
Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το κράτος δικαίου
Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για την Πόπη Παπανδρέου
Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διεθνείς εξελίξεις και στην οικονομία, όχι στις παλιές αντιπαραθέσεις
Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Βουλή για τον στενό του συνεργάτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.