Πολιτικη & Οικονομια

Στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση ρεύματος για τον Δεκέμβριο

Αναλυτικά οι αριθμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση ρεύματος για το Δεκέμβριο
© PIXABAY

Επιδότηση ρεύματος για τον Δεκέμβριο - Κώστας Σκρέκας: Στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά

Τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας - ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου - για τον μήνα Δεκέμβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Όπως είπε, «στο χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο η Ελλάδα ηγήθηκε μεγάλης ομάδας που ζήτησε πλαφόν αρκετά χαμηλότερο από την πρόταση της Κομισιόν. Έτσι η ΕΕ θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου και κατά συνέπεια του ρεύματος. Είναι μια δύσκολη μάχη που θα συνεχιστεί στις 13 Δεκεμβρίου».

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, συνολικά ανέρχονται σε 282 εκατ. ευρώ. για τα οικιακά τιμολόγια και μαζί με τους επαγγελματίες στα 435 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο ποσό, όπως σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, προέρχεται από την ανάκτηση των υπερκερδών.

Οι επιδοτήσεις στοπ ρεύμα για τα νοικοκυριά

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 221 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 171 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 81 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την
  • κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 269 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 282 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 €/ΜWh.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34€/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 €/MWh.
    Στα 435 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό της επιδότησης

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 435 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέροςτου ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ