Περιβαλλον

Σκρέκας:«Αν βρούμε κοιτάσματα φυσικού αερίου, η Ελλάδα θα ξεκινήσει τις εξαγωγές»

Μέχρι το 2030 το 80% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου
Πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου © Pixabay

Κώστας Σκρέκας για φυσικό αέριο στην Ελλάδα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Οι έρευνες για κοιτάσματα

«Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο εάν βρεθούν κοιτάσματα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην ομιλία στο 5th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions. Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα μπήκε στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων το 2012 με το έργο του ΤΑΡ».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα: «Η ενεργειακή επάρκεια ισοδυναμεί με ασφάλεια εφοδιασμού. Σημαίνει διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και διαφοροποίηση στον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιούμε».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μειώσει πολύ την έκθεση μας στο ρωσικό αέριο. Ολοκληρώνουμε σεισμικές έρευνες σε 5 πεδία της χώρας, με στόχο από χώρα εισαγωγική να γίνουμε εξαγωγική στο φυσικό αέριο, εαν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα».

Στόχος το 60% του ηλεκτρικού ρεύματος να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2026

Επιπλέον, ο υπουργος ΠΕΝ αναφέρθηκε και στα έργα πράσινης ενέργειας που ολοκληρώνονται: «Φέτος θα συνδέσουμε στο δίκτυο 2000 MW. Το 2026 θέλουμε το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, αναφέρει πως το 2030 θα πρέπει το 80% να παράγεται από ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένα 10GW που σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευάσουμε επιπλέον 18GW, για να φτάσουμε τα 28 GW, ενώ θα χρειαστούν και 7-8 GW αποθήκευσης, αντλησιοταμίευσης και μπαταρίες».

Τέλος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «προσπαθούμε συνέχεια να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία για έργα ΑΠΕ». Όπως είπε «είναι μια προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ». Και κατέληξε: «Δουλειά μας είναι να διακρίνουμε τα εμπόδια και να τα εξαλείφουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ