Πολιτικη & Οικονομια

Σύμβουλος πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας: Έχουμε καταστεί εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας

Τι δήλωσε ο Νίκος Τσάφος στο 5th Athens Investment Forum

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ν. Τσάφος: Οι υποδομές που έχουμε χτίσει μας έχουν χρίσει εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας

«Στην ενεργειακή κρίση οι υποδομές κάνουν τη διαφορά. Όταν κάνουμε την άσκηση της ενεργειακής ασφάλειας για το χειμώνα, αυτή η άσκηση είναι πιο εύκολη όταν έχεις τη Ρεβυθούσα. Τον αγωγό ΤΑΡ, τον IGB. Αυτή η άσκηση είναι πιο εύκολη λόγω των στρατηγικών υποδομών που έχουμε». Αυτό σημείωσε ο ειδικός σύμβουλος στον πρωθυπουργό σε θέματα Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Ο ίδιος σημείωσε ότι: «Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Ο ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης αλλάζει. Με την πτώση των ροών από τη Ρωσία δημιουργείται ένα κενό. Το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί από την Ανατολική Ευρώπη στα παράλια, σε χώρες με πρόσβαση στο LNG. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που αντί να είμαστε στο τέλος της γραμμής πλέον είμαστε στην πρώτη γραμμή… Αυτό που βλέπουμε από την ενεργειακή κρίση, είναι ότι οι υποδομές που έχουμε χτίσει μας έχουν χρίσει εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας. Ο μόνος λόγος που μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι γιατί έχουμε επενδύσει σε υποδομές κυρίως σε φυσικού αερίου».

Ο κ. Τσάφος αναφέρθηκε και στην απανθρακοποίηση λέγοντας ότι «η Ελλάδα ήδη είναι από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ήλιο και άνεμο. Η αγορά της ενέργειας πάει σε ένα σύστημα που εμείς είμαστε σε ηγετική θέση».

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του απαντώντας στην ερώτηση, τι περιμένουμε από την Ευρώπη στα πλαίσια της ενεργειακή κρίσης, λέγοντας: «Η υιοθέτηση του μηχανισμού για την ανάκτηση των υπερκερδών από την ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ θετικό και μια μεγάλη αναγνώριση για το τι έχουμε κάνει εμείς εδώ στην Ελλάδα. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι εάν θα μπορέσουμε να επέμβουμε στην αγορά του φυσικού αερίου. Θα πάμε στις Βρυξέλλες και με τον υπουργό να συζητήσουμε για την υποβολή αυτού του πλαφόν. Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στη συζήτηση για το πλαφόν και το καλοκαίρι δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Έχουμε καταλήξει σε 3,4 σημεία που έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πως πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είμαστε σε καλή θέση ως Ευρώπη γι' αυτόν τοn χειμώνα. Του χρόνου θα υπάρξουν κάποια ζητήματα. Αυτό που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πολλά είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου. Οπότε αποθήκευση ηλεκτρική ενέργειας και αποθήκευση φυσικού αερίου».

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ