Πολιτικη & Οικονομια

Χρεοκοπία FTX: Είναι η Lehman Brothers των κρυπτονομισμάτων;

Τι αναφέρει ο επικεφαλής της Binance

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρεωκοπία FTX
Κρυπτονομίσματα © Pixabay

FTX: Κρίση α λα 2008 στα κρυπτονομίσματα

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried υποβάλει αίτηση πτώχευσης για το Κεφάλαιο 11 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Ολοκληρώνει μια ταραχώδη εβδομάδα για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου. Μέσα σε λίγες μέρες, το FTX πέρασε από αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρεοκοπία, καθώς η ρευστότητα εξαντλήθηκε, οι πελάτες ζήτησαν τα κεφάλαιά τους και η ανταγωνιστική Binance διέλυσε τη μη δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του.  Σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές του, ο Bankman-Fried τους ενημέρωσε ότι το χρηματιστήριό του έχει έλλειμμα έως και 8 δισ. δολαρίων και χρειάζεται 4 δισ. δολάρια για να μην χρεοκοπήσει. 

«Τα θαλάσσωσα», ομολόγησε στους επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg και τους είπε ότι θα ήταν «απίστευτα ευγνώμον» εάν μπορούσαν να βοηθήσουν, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια διάσωσης μέσω έκδοσης ομολόγων, μετοχών ή συνδυασμού των δύο.

Mε φόντο τα παραπάνω ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο δήλωσε ότι η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων αντιμετωπίζει μια κρίση παρόμοια με το οικονομικό κραχ του 2008 και προειδοποίησε ότι περισσότερες εταιρείες ενδέχεται να πτωχεύσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως αναφέρθηκε το χρηματιστήριο του Bankman-Fried είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια όταν άντλησε χρηματοδότηση, τον Ιανουάριο και η λίστα των χαμένων τώρα περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα των επενδύσεων όπως το Vision Fund της SoftBank, το Ontario Teachers’ Pension Plan, το wealth fund της Σιγκαπούρης Temasek, το hedge fund Tiger Global Management και η Lightspeed Venture Partners.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Changpeng Zhao, ιδρυτής του Binance, δήλωσε ότι ο πλήρης αντίκτυπος της κρίσης στο ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο FTX δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός. Μιλώντας σε συνέδριο στην Ινδονησία, είπε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν «πιθανώς μια ακριβής αναλογία» με τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας. «Με την πτώση του FTX, θα δούμε διαδοχικές επιπτώσεις», είπε ο Zhao. «Ειδικά για όσους βρίσκονται κοντά στο οικοσύστημα FTX, θα επηρεαστούν αρνητικά».

Ο Zhao αμφισβήτησε επίσης μια συμφωνία που έκλεισε το FTX για την αγορά περιουσιακών στοιχείων ενός άλλου δανειστή κρυπτονομισμάτων, του Voyager, λόγω αφερεγγυότητας, λέγοντας ότι το FTX «προφανώς... δεν θα έχει τα χρήματα» για τη συναλλαγή του 1,4 δισ. δολαρίων.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ