Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊκούρας: «Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3 - Προσεχώς η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης»

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας © EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Χρήστος Σταϊκούρας: Ο υπουργός Οικονομικών για την επιδότηση καυσίμων και το επίδομα θέρμανσης

«Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass-3. Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Ερωτηθείς ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης, επανέλαβε στον ΣΚΑΪ πως «ισχύει ό,τι είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν είπε ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις. Έχουμε δώσει περισσότερα από κάθε άλλο κράτος, έχουμε πρωτογενές έλλειμμα και ουσιαστικά από την αντιπολίτευση μας λένε αυξήστε το έλλειμμα. Εκτιμάμε ότι θα τρέξουμε με έλλειμμα 1,7% (του ΑΕΠ)».

Στην ερώτηση «γιατί είστε κάθετα αντίθετος στη μείωση του ΕΦΚ;» απάντησε ότι «τα μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια, πρέπει να εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος, που δεν το αντέχουμε. Τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας εισπράττονται. Δημόσια δεν έχω αποκλείσει ποτέ τίποτα, αλλά είναι δύσκολο να κάνεις σχεδιασμό με τόσο μεγάλη μεταβλητότητα. Πρέπει να είσαι κοντά στην κοινωνία, αλλά να έχεις και περιθώρια. Βασική στόχευση είναι να πετύχουμε αυτά που λέει ο προϋπολογισμός. Να επιστρέψουμε σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα παρέμβασης στο πετρέλαιο κίνησης».

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι «υπάρχει το επίδομα θέρμανσης, ανοίγει προσεχώς η πλατφόρμα. Είναι διευρυμένα φέτος τα κριτήρια για το επίδομα». Σχετικά με την «επιταγή ακρίβειας», ανέφερε πως «θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί» και πρόσθεσε ότι για τις αυξήσεις στην αγορά «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί».

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις, η μόνιμη αύξηση που αφορά σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, η αύξηση από την εισφορά αλληλεγγύης και η παρέμβαση για τους πιο ευάλωτους.

Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3, ξεκαθαρίζει ο Σταϊκούρας στον Σκάι | Σήμερα | 25/10/2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ