Ελλαδα

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Aίτηση, κριτήρια, δικαιούχοι και πρώτη πληρωμή (video)

Διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέσα στον Νοέμβριο η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα από τους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια
Μέσα στον Νοέμβριο η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα από τους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Επίδομα θέρμανσης 2022 - Η αίτηση, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι δικαιούχοι - Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για την πλατφόρμα και την πληρωμή των χρημάτων

Στο επίδομα θέρμανσης και την αίτηση στην πλατφόρμα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης (20/10) στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει αφού υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά τι ισχύει με τους δικαιούχους, τα εισοδηματικά κριτήρια και την πληρωμή του επιδόματος.

Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Στην ΚΥΑ θα αναφέρεται μεταξύ άλλων και η τελική ημερομηνία - προθεσμία για την υποβολή της αίτησης.

Σημειώνεται ότι μετά τις προσφορές των εταιρειών η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης «ζεστάθηκε», καθώς πολλοί ήταν οι καταναλωτές που θέλησαν να μάθουν που κυμαίνεται η μέση τιμή του καυσίμου.

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Πότε ανοίγει - Η αίτηση και η πρώτη πληρωμή

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για το επίδομα θέρμανσης, η πλατφόρμα ανοίγει μέσα στον Νοέμβριο με τους δικαιούχους να κάνουν αίτηση μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου (πριν δηλαδή από την Πρωτοχρονιά). Η δεύτερη θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και η τρίτη πληρωμή προγραμματίζεται στο τέλος Απριλίου.

Πώς θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης – Το χρονοδιάγραμμα καταβολής του | 20/10/22 | ΕΡΤ

Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν προκαταβολή για το επίδομα θέρμανσης

«Αυτό που διαφοροποιείται φέτος (με το επίδομα θέρμανσης) είναι το εξής: Για αυτούς που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος πέρυσι και υποβάλλουν τα στοιχεία μέχρι μέσα Νοεμβρίου, ο σκοπός είναι να λάβουν φέτος το περυσινό ποσό, μέχρι 10 Δεκεμβρίου, και όποιος συμψηφισμός να γίνει μελλοντικά, το 2023» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι καινούργιοι δικαιούχοι θα λάβουν το πρώτο μέρος του βοηθήματος στις 31 Δεκεμβρίου.

«Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης» τόνισε ακόμη, διευκρινίζοντας: «Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

«Μιλάμε για πάνω από μισό δις ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για την θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου» ανέφερε επίσης ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας για το επίδομα θέρμανσης.

Ο ΥπΟικ Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1 με τους Γ. Παπαδάκη και Μ. Αναστασοπούλου | 20.10.2022

Επίδομα θέρμανσης και δικαιούχοι - Οι τρεις κατηγορίες

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ΚΥΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης είναι οι ακόλουθες:

  1. Παλαιοί δικαιούχοι. Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν και φέτος ως πηγή θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή τηλεθέρμανση, ή μπλε κηροζίνη ή καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους δικαιούχους αυτούς θα εφαρμοστούν διευρυμένα εισοδηματικά όρια τα οποία ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ώστε να μη χάσουν το επίδομα.
  2. Παλαιοί δικαιούχοι που πέρυσι έκαναν χρήση φυσικού αερίου, αλλά φέτος θα γυρίσουν την πλάτη στο καύσιμο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν. Αυτή η κατηγορία θα λάβει διπλάσιο επίδομα σύμφωνα με τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.
  3. Νέοι δικαιούχοι, όσοι δηλαδή υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Και αυτή η κατηγορία δικαιούται διπλάσιο επίδομα, ήτοι από 200 έως 1.600 ευρώ. Ωστόσο για αυτούς θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια, 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Το Υπουργείο Οικονομικών απευθύνεται σε όσους χρησιμοποίησαν τον περασμένο χειμώνα το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν και εξαιρούνταν από την επιδότηση ώστε να στραφούν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Πριν από την Πρωτοχρονιά η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους
Πριν από την Πρωτοχρονιά η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Υπουργείου Ανάπτυξης, διαμορφώθηκε την Τρίτη (19/10):

  • Πανελλαδικά στο 1,414 ευρώ ανά λίτρο και
  • στην Αττική 1,384 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ