Πολιτικη & Οικονομια

Ταραντίλης: Ενίσχυση Επιχειρηματικών Πάρκων για οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον

Ποια η σημασία του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βουλευτής Επικρατείας, Χρήστος Ταραντίλης
Ο βουλευτής Επικρατείας, Χρήστος Ταραντίλης

Χρήστος Ταραντίλης: Τα Επιχειρηματικά Πάρκα και το θετικό αποτύπωμα στην Οικονομία - Τα βασικά σημεία του υπό συζήτηση νομοσχεδίου

Στη σημασία του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα για την εθνική οικονομία και τη βιομηχανική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο Χρήστος Ταραντίλης στην αρχή της ομιλίας του προσδιόρισε τα βασικά χαρακτηριστικά του θεσμού του Επιχειρηματικού Πάρκου, το οποίο περιέγραψε ως σύνολο δομών, υπηρεσιών και υποδομών σε δεδομένο χώρο, χωροταξικά κατάλληλο και πολεοδομικά οργανωμένο, προοριζόμενο να υποστηρίξει την ανάπτυξη βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων υπό τη διαχείριση και επίβλεψη ενός κεντρικού φορέα.

Συναφώς, τόνισε ότι οι συστάδες επιχειρήσεων που εγκαθίστανται εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη λόγω του ότι η γεωγραφική συγκέντρωση επιχειρήσεων με συνάφεια αντικειμένου δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, όπως είναι η άμεση σύνδεση με την έρευνα, η πρόσβαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και υπηρεσίες, οι προσαρμοσμένες υποδομές, οι οικονομίες κλίμακος, η διάχυση γνώσης και πληροφοριών. Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται από τη διεθνή πρακτική συγκέντρωσης της βιομηχανίας σε οργανωμένους και περιβαλλοντικά βιώσιμους χώρους, καταλήγοντας ότι η ενίσχυση του οικείου ρυθμιστικού πλαισίου μπορεί να ανακόψει το φαινόμενο της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ), που αποτελεί τον κανόνα της βιομηχανικής εγκατάστασης στη χώρα μας. Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης έκανε μια αναδρομή στα προγενέστερα νομοθετήματα σχετικά με τους οργανωμένους υποδοχείς βιομηχανικής δραστηριότητας και τους ν.4458/1965 για τις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ), ν. 2545/1997 για τα Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙΠΑ), καθώς και τον ισχύοντα ν. 3982/2011. Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των νομοθετημάτων αυτών, ο Βουλευτής ανέφερε ότι δεν έδωσαν στον θεσμό των Επιχειρηματικών Πάρκων τη δυναμική που είχε σε άλλες χώρες, ώστε να καταστεί πυρήνας της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο Χρήστος Ταραντίλης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί την υπαγωγή σε ενιαίο πλαίσιο όλων των κανόνων δικαίου που διέπουν τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τους υφιστάμενους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων με στόχο να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία τους. Περαιτέρω, ανέλυσε διεξοδικά τις ρυθμίσεις που απλοποιούν τα στάδια ίδρυσης ενός Επιχειρηματικού Πάρκου και μειώνουν τον γραφειοκρατικό φόρτο και την πληθώρα αδειoδοτήσεων, ενώ, στη συνέχεια, αναφερόμενος στα κίνητρα για τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων, ο κ. Ταραντίλης εξήρε τις φορολογικές απαλλαγές και την απαλλαγή από την έκδοση πλήθους διαφορετικών διοικητικών αδειών για την ίδρυση και αδειοδότησή τους.

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ σημείωσε ότι τα Επιχειρηματικά Πάρκα αποτελούν χώρους, όπου αφενός η βιομηχανική παραγωγή αναπτύσσεται οργανωμένα και με σεβασμό στο περιβάλλον, αφετέρου δίδεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την έρευνα και να αναπτύξουν προηγμένη τεχνολογία, δημιουργώντας εξωστρεφή οικοσυστήματα ικανά να μεταβάλουν τον χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών και να δώσουν νέα πνοή στο μίγμα της παραγωγικής βάσης μιας χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ