Τεχνολογια - Επιστημη

Ταραντίλης: Κομβική η διανοητική ιδιοκτησία στην τεχνολογία

Υπάρχει ανάγκη για σαφές και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας που δεν θα αποθαρρύνει επενδυτές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης με τον διευθυντή Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του  Ιδρύματος Ωνάση δρ Πρόδρομο Τσιαβό
Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης με τον διευθυντή Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση δρ Πρόδρομο Τσιαβό

Η διανοητική ιδιοκτησία της τεχνολογίας πρέπει να προστατευτεί με ένα ξεκάθαρο και σύγχρονο νομικό πλαίσιο, ανέφερε ο Χρήστος Ταραντίλης σε επιτροπή στη Βουλή.

Τα δικαιώματα στη διανοητική ιδιοκτησία της τεχνολογίας πρέπει να έχουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, ξεκαθάρισε ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης. Όπως είπε, αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να είναι ευκολότερη και η προσέγγιση επενδυτών, οι οποίοι σκοπεύουν να στηρίξουν με κεφάλαια μια νεοφυή επιχείρηση (start-up).

Μιλώντας στη Βουλή ο Χρήστος Ταραντίλης διευκρίνισε ότι απαιτείται ένα θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας, το οποίο θα είναι ξεκάθαρο, σαφές και σύγχρονο.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 10.11.2021 η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής συνεδρίασε υπό την Προεδρία του βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη με θέμα: «Αξιοποίηση της Έρευνας και της Καινοτομίας: Προστασία  και εκμετάλλευση της διανοητικής ιδιοκτησίας». 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι μια από τις βασικότερες  προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των καινοτόμων τεχνολογιών που έχουν παραχθεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα είναι να έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί τα δικαιώματα στη διανοητική ιδιοκτησία της τεχνολογίας που πρόκειται να αξιοποιηθεί εμπορικά.

Η ίδια προϋπόθεση ισχύει και από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών (όπως είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και οι επενδυτικοί άγγελοι), προκειμένου να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μια νεοφυή επιχείρηση (start-up).

Ως εκ τούτου, απαιτείται η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου, σαφούς και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την προστασία και τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας. Υπογράμμισε δε ότι το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Χρήστος Ταραντίλης: Η κατοχύρωση πατεντών είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία

Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε, επίσης, ότι μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η χρηματοδοτική στήριξη που χρειάζονται οι ερευνητικές ομάδες για να προστατέψουν την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει πριν προβούν στην εμπορική αξιοποίησή της, δεδομένου ότι η κατοχύρωση πατεντών είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία -ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι ερευνητικές ομάδες στοχεύουν να απευθυνθούν σε μεγάλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ότι θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν υπόψη τα κριτήρια χρηματοδότησης για την κατοχύρωση πατεντών στις μεγάλες δομές στήριξης της μεταφοράς τεχνολογίας του εξωτερικού, όπως το RAMOT στο Ισραήλ και το TUM στη Γερμανία. 

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε, τέλος, και στην ανάγκη καθιέρωσης συστηματικής εκπαίδευσης στην προστασία και την εκμετάλλευση της διανοητικής ιδιοκτησίας, σημειώνοντας ότι σε χώρες με ανεπτυγμένα οικοσυστήματα καινοτομίας αυτού του τύπου η εκπαίδευση περιέχει στοιχεία υποχρεωτικού χαρακτήρα για τους υποψήφιους διδάκτορες.

Ο Χρήστος Ταραντίλης στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής σε συνεδρίαση για τη διανοητική ιδιοκτησία και την προστασία της
Ο Χρήστος Ταραντίλης στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής σε συνεδρίαση για τη διανοητική ιδιοκτησία και την προστασία της

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής  στο βήμα κλήθηκε ο Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση και Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά στα μέλη της Επιτροπής το θέμα της προστασίας και διαχείρισης της διανοητικής ιδιοκτησίας στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ