Ταραντίλης: Κομβική η διανοητική ιδιοκτησία στην τεχνολογία
Υπάρχει ανάγκη για σαφές και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας που δεν θα αποθαρρύνει επενδυτές
Η διανοητική ιδιοκτησία της τεχνολογίας πρέπει να προστατευτεί με ένα ξεκάθαρο και σύγχρονο νομικό πλαίσιο, ανέφερε ο Χρήστος Ταραντίλης σε επιτροπή στη Βουλή.
Τα δικαιώματα στη διανοητική ιδιοκτησία της τεχνολογίας πρέπει να έχουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, ξεκαθάρισε ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης. Όπως είπε, αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να είναι ευκολότερη και η προσέγγιση επενδυτών, οι οποίοι σκοπεύουν να στηρίξουν με κεφάλαια μια νεοφυή επιχείρηση (start-up).
Μιλώντας στη Βουλή ο Χρήστος Ταραντίλης διευκρίνισε ότι απαιτείται ένα θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας, το οποίο θα είναι ξεκάθαρο, σαφές και σύγχρονο.
Ειδικότερα, την Τετάρτη 10.11.2021 η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής συνεδρίασε υπό την Προεδρία του βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη με θέμα: «Αξιοποίηση της Έρευνας και της Καινοτομίας: Προστασία και εκμετάλλευση της διανοητικής ιδιοκτησίας».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των καινοτόμων τεχνολογιών που έχουν παραχθεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα είναι να έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί τα δικαιώματα στη διανοητική ιδιοκτησία της τεχνολογίας που πρόκειται να αξιοποιηθεί εμπορικά.
Η ίδια προϋπόθεση ισχύει και από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών (όπως είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και οι επενδυτικοί άγγελοι), προκειμένου να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μια νεοφυή επιχείρηση (start-up).
Ως εκ τούτου, απαιτείται η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου, σαφούς και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την προστασία και τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας. Υπογράμμισε δε ότι το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Χρήστος Ταραντίλης: Η κατοχύρωση πατεντών είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία
Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε, επίσης, ότι μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η χρηματοδοτική στήριξη που χρειάζονται οι ερευνητικές ομάδες για να προστατέψουν την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει πριν προβούν στην εμπορική αξιοποίησή της, δεδομένου ότι η κατοχύρωση πατεντών είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία -ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι ερευνητικές ομάδες στοχεύουν να απευθυνθούν σε μεγάλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ότι θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν υπόψη τα κριτήρια χρηματοδότησης για την κατοχύρωση πατεντών στις μεγάλες δομές στήριξης της μεταφοράς τεχνολογίας του εξωτερικού, όπως το RAMOT στο Ισραήλ και το TUM στη Γερμανία.
Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε, τέλος, και στην ανάγκη καθιέρωσης συστηματικής εκπαίδευσης στην προστασία και την εκμετάλλευση της διανοητικής ιδιοκτησίας, σημειώνοντας ότι σε χώρες με ανεπτυγμένα οικοσυστήματα καινοτομίας αυτού του τύπου η εκπαίδευση περιέχει στοιχεία υποχρεωτικού χαρακτήρα για τους υποψήφιους διδάκτορες.
Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής στο βήμα κλήθηκε ο Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση και Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά στα μέλη της Επιτροπής το θέμα της προστασίας και διαχείρισης της διανοητικής ιδιοκτησίας στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.