Πολιτικη & Οικονομια

Ανδρουλάκης για Τουρκία: «Δεν μπορεί μία χώρα-ταραξίας να είναι υπό ένταξη»

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις τουρκικές προκλήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ελληνοτουρκικά - Νίκος Ανδρουλάκης: Η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Βουλή με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η ΕΕ, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Και με το εμπάργκο όπλων απέναντι σε έναν διεθνή ταραξία, όπως είναι η Τουρκία, αλλά και με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Δεν μπορεί να είναι υπό ένταξη μια χώρα, που δεν έχει κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της με βίαιο και βάναυσο τρόπο» επισήμανε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας με αυτοματοποιημένες κυρώσεις. «Οφείλουμε να εργαστούμε για την επανέναρξη του διαλόγου για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι είναι ανάγκη «να βρούμε τους τρόπους ώστε να είμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε, ένας χώρος δικαίου, που δεν έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά, αλλά είναι στην υπηρεσία των πολιτών της ειρήνης και της ασφάλειας».

Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σήμερα (7/10) νέο μήνυμα στην Τουρκία, μετά το «επεισόδιο» που καταγράφηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά με αυτοπεποίθηση, απαντά κάθε φορά που προκαλείται. Με την ευκαιρία αυτή, ενώπιον των 43 ηγετών που παραβρέθηκαν στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, επανέλαβα αυτά που είπα στον ΟΗΕ: δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία θέτει ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε νέες του δηλώσεις και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μια εκτόνωση των σχέσεων των δυο χωρών, όταν συνεχίζεται αυτή η ρητορική. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, μέσα από τον διάλογο όπως έγινε μπροστά στους ηγέτες, και αντιλήφθηκαν όλοι ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια είναι η χώρα που με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς να κλείνει την πόρτα του διάλογου. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».

Εξηγώντας όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν, ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα, ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά της».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ