Πολιτικη & Οικονομια

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: «Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ»

Η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο - Το μήνυμα στην Άγκυρα, η ανεργία και η ενεργειακή κρίση

Πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως «ό,τι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ»

«Έχουν απέναντί τους Ευρώπη και συμμάχους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά και τις συνεχόμενες προκλήσεις από τη γειτονική μας χώρας. «Μια κουβέντα μόνο για τα εθνικά θέματα: ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές της, όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη πλευρά μπορεί να επαναλαμβάνει τα ψέμματα, αλλά έχει μείνει μόνη. Μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις θέσεις μας. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, είναι καιρός να ασχοληθούν και οι άλλοι με τη φτώχεια αντί για τις πύρηνες λέξεις να επιλέξουν τις ουσιαστικές πράξεις και τον διάλογο, γιατί απέναντι τους έχουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο κύμα ακρίβειας, σημειώνοντας: «Κανείς προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Απαιτούνται και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη, αλλά τόση όση ώστε να μην υπονομεύεται η οικονομία. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην άμυνα κατά της ακρίβειας, εξαντλούμε τα όριά μας χωρίς να τα ξεπερνάμε», είπε και τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί πολιτική αξιοπιστία και σταθερότητα. Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει ωριμότητα». 

Σχετικά με τις εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «ο οδικός μας χάρτης είναι καθαρός, δρομολογούνται ήδη τα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη, όπως η άμεση καταβολή του φοιτητού επιδόματος, μείωση ως και 50% στο κόστος του πετρελαίου κίνησης στην αντλία και ακολουθεί η αύξηση των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους αλλά και η αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ».

«Χαίρομαι που η πρότασή μας για πλαφόν στο αέριο στην Ευρώπη αρχίζει να αποκτά μια πρόσθετη δυναμική. Δυστυχώς, κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση, αλλά το ζήτημα αυτό θα μας ακολουθήσει εμφατικά», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία αναδεικνύεται ως προτεραιότητα απέναντι στη διεθνή αβεβαιότητα «καθώς η Μόσχα μετατρέπει το φυσικό αέριο σε μοχλό πίεσης».

Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και 'Ακη Σκέρτσο, σχετικά με το ενοποιημένο προσχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το 2023 και τα σχέδια δράσης των υπουργείων. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητά του, ακριβώς γιατί ουσιαστικά ενσωματώνει όλες τις βασικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για την επόμενη χρονιά από όλα τα υπουργεία. Επισημαίνουν ότι πρόκειται για εφαρμογή του επιτελικού κράτους κι αποτελεί οδικό χάρτη σε μία εποχή με πολλές και μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, πέραν των εισηγήσεων, θα παρουσιαστούν νομοθετικές πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων ο κώδικας φορολογικής διαδικασίας, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο, προς εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του σχετικού πλαισίου.

Όλα τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και 'Ακη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2023 - Σχέδια δράσης των Υπουργείων
  • Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ»
  • Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
  • Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας
  • Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ