- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καλπάζει η τιμή του ψωμιού στην Ευρώπη - Πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα
Έκθεση της Eurostat αποτυπώνει την εκτόξευση του κόστους
ΕΕ: Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 18% τον Αύγουστο στις χώρες της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα με τη Eurostat – Σε τι ποσοστό μεταβλήθηκε στη χώρα μας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ιστορικά υψηλά φτάνει το κόστος ενός από τα βασικότερα καθημερινά αγαθά των περισσότερων νοικοκυριών, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά σχεδόν 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή στις χώρες οι οποίες αποτελούν τους σημαντικότερους εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων της ηπείρου, συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.
Η τιμή του σιταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν λόγω του πολέμου διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες, ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων, όταν οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο.
Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).
Η χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά στον δείκτη των αυξήσεων, καταλαμβάνοντας την ενδέκατη θέση μεταξύ των 31 του ευρωπαϊκού μπλοκ.
🍞🥖In August 2022, the highest annual rate of change in bread prices in the EU was recorded in:
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) September 19, 2022
🇭🇺Hungary (+66% )
🇱🇹Lithuania (+33%)
Lowest in:
🇫🇷France (+8%)
🇳🇱The Netherlands and 🇱🇺Luxembourg (both +10%)
What about your country❓
👉https://t.co/oPIdpAOwPO pic.twitter.com/kfoHOWV8v8
Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H απάντηση του πρώην υπουργού
Χάρης Δούκας: «Τιμούμε έναν τρόπο σκέψης και δράσης που μας καλεί να δούμε τον κόσμο πιο ολιστικά, πιο υπεύθυνα, πιο ανθρώπινα»
Τα σχολεία της Δυτικής Αττικής επισκέφτηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έμφαση σε AI, ισότητα πρόσβασης, οικονομική στήριξη και ψυχική υγεία - Νέο όραμα εκπαίδευσης
Πολιτική σύγκρουση για το 2015 και τις καταθέσεις
Tι λένε οι πολίτες για Τσίπρα, Καρυστιανού
Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων
Ο Παναγιώτατος συμπληρώνει φέτος 35 έτη Πατριαρχικής θητείας και 65 έτη ιερατικής αποστολής
Απάντηση Λιβανού - Κατηγορεί ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για μικροπολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
Έκκληση προς τους ομογενείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα
Αβεβαιότητα και διάρκεια θα κρίνουν τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης - Συντονισμός στην ΕΕ
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «βολική αντιπολίτευση»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο Ιράν και στον Λίβανο
Ελληνογερμανικές συνομιλίες, με έμφαση στην άμυνα, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή ατζέντα
Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία
«Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε λουκέτα και σε απολύσεις εργαζομένων», εκτίμησε η υπουργός
Σημειώθηκε νέο ρεκόρ στην εκδήλωση ενδιαφέροντος
Τι ισχύει με τη δεύτερη δόση από το επίδομα παιδιού α21
Συνολικά προβλέπονται 12 δράσεις με έμφαση στην αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 1,47 δισ. ευρώ
Η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.