Πολιτικη & Οικονομια

Οι μυστηριώδεις θάνατοι 11 Ρώσων ολιγαρχών από την αρχή του 2022

Ο Ravil Maganov προστίθεται στη λίστα των πολυεκατομμυριούχων που έχασαν τη ζωή τους, τους τελευταίους μήνες

Ρωσία: Οι θάνατοι έντεκα ολιγαρχών από την αρχή της χρονιάς, οι ανεξιχνίαστες συνθήκες και τα αναπάντητα ερωτήματα

Ρωσία: Οι θάνατοι έντεκα ολιγαρχών από την αρχή της χρονιάς, οι ανεξιχνίαστες συνθήκες και τα αναπάντητα ερωτήματα

Ο 67χρονος διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil, Ravil Maganov, έχασε τη ζωή του την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, μετά από πτώση από παράθυρο νοσοκομείου όπου και νοσηλευόταν. Η εταιρία επιβεβαίωσε τον θάνατό του χωρίς όμως να αναφερθεί στα αίτια, δηλώνοντας ότι πέθανε μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδοσαν ότι ο Ravil Maganov βρίσκονταν στο κεντρικό νοσοκομείο της Μόσχας για θεραπεία μετά από καρδιακή προσβολή ενώ του είχαν χορηγηθεί και αντικαταθλιπτικά, και ότι ο θάνατός του οφείλεται σε τραύματα από την πτώση.

Ravil Maganov
Ravil Maganov © Wikimedia Commons

Ο Ravil Maganov είναι ο τελευταίος από μια σειρά ρώσων επιχειρηματιών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση υποψιάζονται ότι η πτώση του 67χρονου από τον έκτο όροφο του νοσοκομείου ήταν αυτοκτονία. Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το διοικητικό συμβούλιο της Lukoil είχε ζητήσει το τέλος της σύγκρουσης το συντομότερο, εκφράζοντας την συμπάθειά του προς τα θύματα αυτής της τραγωδίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο θάνατος του Ravil Maganov δεν προκαλεί καμία έκπληξη και σίγουρα δεν είναι ο πρώτος θάνατος ρώσου ολιγάρχη από τότε που ξεκίνησε η εισβολή. Τουλάχιστον δέκα επιχειρηματίες, αξιωματούχοι και στελέχη εταιριών έχουν βρεθεί νεκροί τους τελευταίους μήνες χωρίς οι αρχές να μπορούν να δώσουν μία ικανοποιητική εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη. Αν και η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι η αυτοκτονία δεν είναι λίγοι αυτοί που υποψιάζονται ότι πίσω από όλα αυτά τα περιστατικά κρύβεται κάτι άλλο.

Sergey Protosenya: Ο πολυεκατομμυριούχος που βρέθηκε κρεμασμένος

Στις 19 Απριλίου, οι ισπανικές αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν στο παραθαλάσσιο θέρετρο του 55χρονου δισεκατομμυριούχου Sergey Protosenya στην πόλη Lloret de Mar της Καταλονίας τα πτώματα των γονιών και της αδερφής του. Ο ίδιος ο Protosenya βρέθηκε κρεμασμένος στην αυλή της βίλας. Αν και στην αρχή όλα έδειχναν ότι ο Protosenya δολοφόνησε την οικογένειά του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, οι αρχές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το τι ακριβώς είχε συμβεί.

Two Russian gas executives and their families found dead within 24 hours

Ο ρώσος επιχειρηματίας όπως και πολλοί άλλοι ολιγάρχες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τους είχε στοχοποιήσει στο παρελθόν, σε μια ομιλία του τον Μάιο, μιλώντας για δυτικοποιημένους εκατομμυριούχους. «Δεν κατηγορώ αυτούς που έχουν βίλες στο Μαϊάμι ή στη γαλλική Ριβιέρα ή όσους δεν μπορούν χωρίς χαβιάρι και τις λεγόμενες σεξουαλικές ελευθερίες. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί βρίσκονται πνευματικά εκεί και όχι εδώ στη Ρωσία με τους δικούς τους ανθρώπους», είχε πει. Συνέχισε αναγγέλλοντας μια εσωτερική αυτοκάθαρση του έθνους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πλούσιοι επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε δυτικές χώρες.

Vladislav Avayev: Εντοπίστηκε νεκρός μαζί με την έγκυο σύζυγό του και την 13χρονη κόρη τους στη Μόσχα

Μία μέρα πριν από τον θάνατο του Sergey Protosenya, άλλος ένας ρώσος κροίσος μαζί με την έγκυο σύζυγό του και την 13χρονη κόρη τους εντοπίστηκαν νεκροί στο διαμέρισμά τους στη Μόσχα. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι ο 51χρονος Vladislav Avayev βρέθηκε νεκρός κρατώντας ένα πιστόλι στο  χέρι του και οι αρχές υποψιάζονται ότι με αυτό δολοφόνησε την οικογένειά του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν με διαφορά ενός 24ωρου και είχαν πολλά κοινά. Όπως ο Protosenya έτσι και ο Avayev ήταν πολυεκατομμυριούχος. Ο πρώτος διετέλεσε στο παρελθόν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας φυσικού αερίου Novatek, ενώ ο δεύτερος ήταν αντιπρόεδρος της Gazprombank, τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία.

Ex-Kremlin official, wife and daughter found dead in Moscow apartment

Alexander Subbotin: Νεκρός στο σπίτι ενός σαμάνου θεραπευτή – Οι έρευνες συνεχίζονται

Εντύπωση προκαλούν οι συνθήκες θανάτου του Alexander Subbotin. Ο 43χρονος πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Lukoil βρέθηκε νεκρός στο σπίτι ενός σαμάνου θεραπευτή στο Mytishchi της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. O Subbotin πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 9 Μαΐου σύμφωνα με τις αρχές, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Subbotin είχε φθάσει στο σπίτι του θεραπευτή από το προηγούμενο βράδυ σε κατάσταση μέθης και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Είχε επισκεφτεί τον σαμάνο για να τον θεραπεύσει από το hangover με τη χρήση μίας τοξικής ουσίας από δέρμα βατράχων. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Του χορηγήθηκε ηρεμιστικό από το φυτό βαλεριάνα, αλλά το επόμενο πρωί βρέθηκε νεκρός.

Tycoon from Kremlin-linked company found dead 'after going to shaman for toad cure' - latest news

Yuri Voronov: Βρέθηκε να επιπλέει σε πισίνα με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι

O Yuri Voronov, διευθυντής μεταφορικής εταιρίας και συνεργάτης της Gazprom εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του σε προάστιο της Αγίας Πετρούπολης στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με το Newsweek. Ο 61χρονος επιχειρηματίας, o οποίος είχε στενές επαφές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, βρέθηκε να επιπλέει στην πισίνα του σπιτιού του με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, ενώ υπήρχαν και αρκετοί κάλυκες στον πάτο της πισίνας. Οι ρωσικές αστυνομικές αρχές αποδίδουν τον θάνατό του σε «διαφωνία με κάποιον συνεργάτη του». Ο Voronov ήταν ο ιδρυτής της μεταφορικής εταιρίας Astra Shipping η οποία έχει υπογράψει πλούσια συμβόλαια με την πετρελαϊκή εταιρία Gazprom. Είναι ο τρίτος πλούσιος ρώσος επιχειρηματίας που πεθαίνει στο συγκεκριμένο προάστιο της Αγίας Πετρούπολης.

Yuri Voronov killed at his mension - Юрий Воронов found dead in his swimming pool - #gazprom

Daniel Rapoport: Νεκρός έξω από το διαμέρισμά του στην Ουάσινγκτον

Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος ρώσος επιχειρηματίας Daniel Rapoport έξω από το διαμέρισμά του στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ στις 14 Αυγούστου. Ο θάνατός του σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές οφείλεται σε πτώση από την ταράτσα του κτηρίου. Ο 52χρονος είχε προλάβει να φύγει από τη Ρωσία και να εγκατασταθεί στο Κίεβο λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Ήταν στην Ουάσινγκτον χωρίς την οικογένειά του όταν πέθανε και προσπαθούσε απεγνωσμένα να τους φέρει πίσω. Σε συνέντευξή του στις 15 Ιουνίου είχε εξαπολύσει σφοδρή κριτική ενάντια στον Πούτιν και στη Ρωσία. Σύμφωνα με το dailymail.com, είχε αναφερθεί με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς στις πυρηνικές ικανότητες της Ρωσίας και είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός γινόταν αδύναμος μέρα με τη μέρα. Είχε επίσης υποστηρίξει ανοιχτά τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και αντίπαλο του Πούτιν, Alexei Navalny. Οι αστυνομικές αρχές απέκλεισαν την πιθανότητα δολοφονίας ενώ η χήρα του Rapoport, Alonya δήλωσε ότι ο σύζυγός της σε καμιά περίπτωση δεν αυτοκτόνησε.

Ρωσία: Οι θάνατοι έντεκα ολιγαρχών από την αρχή της χρονιάς, οι ανεξιχνίαστες συνθήκες και τα αναπάντητα ερωτήματα
Daniel Rapoport © Wikimedia Commons

Leonid Shulman – Alexander Tyulyakov: Οι αυτοκτονίες των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Gazprom

Στα τέλη Ιανουαρίου, ένα μήνα πριν τη ρωσική εισβολή, ο 60χρονος Leonid Shulman, ένας από τους διευθυντές της Gazprom αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, ο Shulman βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας για οικονομικές απάτες.

Στις 25 Φεβρουαρίου άλλος ένα διευθυντής της ίδιας εταιρίας o Alexander Tyulyakov βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στην Αγία Πετρούπολη.

Τρεις μέρες μετά, ο ουκρανικής καταγωγής μεγιστάνας του πετρελαίου Mikhail Watford επίσης βρέθηκε κρεμασμένος στο γκαράζ του σπιτιού του στο Surrey της Αγγλίας.

Vasily Melnikov: Εντοπίστηκε νεκρός μαζί με τη σύζυγο και τους ανήλικους γιους τους

Στις 24 Μαρτίου ο δισεκατομμυριούχος Vasily Melnikov εντοπίστηκε νεκρός μαζί με τη σύζυγό του Galina και τους δύο ανήλικους γιους τους στο διαμέρισμά τους στη ρωσική πόλη Nizhny Novgorod. Οι λεπτομέρειες του θανάτου της οικογένειας Melnikov είναι παρόμοιες με αυτές του Protosenya και του Avayev.

Andrei Krukovsky: Έπεσε από βράχο και σκοτώθηκε

Και τέλος υπάρχει και η περίπτωση του Andrei Krukovsky. Ο 37χρονος ήταν ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Krasnaya Polyana κοντά στο τουριστικό θέρετρο του Sochi. Σε αυτήν την τοποθεσία συχνά φιλοξενούσε ο Πούτιν τους καλεσμένους του για σκι. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο Krukovsky είχε βγει για πεζοπορία στις 2 Μαΐου όταν έπεσε από έναν βράχο και σκοτώθηκε.

Ρωσία: Οι θάνατοι έντεκα ολιγαρχών από την αρχή της χρονιάς, οι ανεξιχνίαστες συνθήκες και τα αναπάντητα ερωτήματα
Andrei Krukovsky

Οι απόπειρες δολοφονίας σε επικριτές του Κρεμλίνου

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας σε όσους τολμούν να ασκήσουν κριτική στη πολιτική του Κρεμλίνου τα τελευταία χρόνια. Τον Αύγουστο του 2020 ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, δηλητηριάστηκε με τη χρήση του χημικού παράγοντα novichok στο αεροδρόμιο του Tomsk. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Sergei Skripal, ο πρώην διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU δηλητηριάστηκε με παρόμοιο τρόπο. Και οι δύο κατάφεραν να επιβιώσουν. Το 2006 ο Alexander Litvinenko, πρώην πράκτορας της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB επίσης δηλητηριάστηκε από το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210. Ο Litvinenko είχε αυτομολήσει στη Βρετανία αφού είχε εκθέσει το ρωσικό καθεστώς ως υπεύθυνο για πολιτικές δολοφονίες και τρομοκρατικές επιθέσεις. Το 2017 η εφημερίδα USA Today είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 38 ρώσοι ολιγάρχες πέθαναν ή εξαφανίσθηκαν σε χρονική διάρκεια τριών χρόνων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ