Κοσμος

Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της Lukoil πέφτοντας από το παράθυρο νοσοκομείου

Ένας ακόμα ολιγάρχης πεθαίνει υπό περίεργες συνθήκες από την έναρξη του πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της Lukoil
Ραβίλ Μαγκάνοφ © ΕPA Pool

Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της Lukoil.

Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου, της Lukoil, σκοτώθηκε σήμερα αφού έπεσε από το παράθυρο νοσοκομείου στη Μόσχα. Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζει, σημειώνοντας ότι και κάποια ρωσικά μέσα αναφέρθηκαν στον θάνατο του 67χρονου Μαγκάνοφ.

Ο θάνατος του Μαγκάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, επιβεβαιώθηκε και επισήμως και επισημαίνεται ότι οι Αρχές έχουν σπεύσει στο νοσοκομείο για να ερευνήσουν τις συνθήκες της πτώσης του.

Σημειώνεται ότι η Lukoil είχε εκφράσει με ανακοίνωση στον ιστότοπο της εταιρείας την ανησυχία της για τα «τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία», ενώ επικροτεί τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Lukoil ανήκει στον επικεφαλής της, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, και στον αναπληρωτή του, Λεονίντ Φεντούν. O Mαγκάνοφ ήταν στενός τους συνεργάτης. Σημειώνεται ότι ο Αλεκπέροφ είχε παραιτηθεί από τη θέση του τον Απρίλιο του 2022 μία εβδομάδα αφότου ο δισεκατομμυριούχος συμπεριελήφθη στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία.

Ο Μαγκάνοφ είχε γεννηθεί το 1954 στο Αλμετιεφσκ του Ταταρστάν. Μετά την αποφοίτησή του το 1977 από το Ινστιτούτο της Βιομηχανίας Πετροχημικών και Αερίου της Μόσχας άρχισε να εργάζεται για την Langepasneftegaz και το 1993 έκανε μεταγραφή στην Lukoil όπου έγινε αντιπρόεδρος. Από το 2020, οπότε και πέθανε ο προηγούμενος πρόεδρος, ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Επτά Ρώσοι ολιγάρχες, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πέθαναν μέσα στο 2022 υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Αν και επίσημα διερευνώνται ως αυτοκτονίες, δεν λείπουν οι εικασίες περί πιθανής εμπλοκής του Κρεμλίνου. Το Μάιο, ο πρώην επικεφαλής της Lukoil, Αλεξαντερ Σουμπότιν, βρέθηκε νεκρός στα 43 του. Δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την κατάποση βαλεριάνας που του έδωσαν οι σαμάνοι, βότανο το οποίο θεωρείται ότι προκαλεί ανώμαλο καρδιακό ρυθμό σε ορισμένους ανθρώπους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ