Κοσμος

Πυρηνικό θρίλερ στη Ζαπορίζια: Ο Πούτιν «προειδοποιεί με τεράστια καταστροφή»

Τι είπε στον Μακρόν - Αλληλοκατηγορίες για τον βομβαρδισμό στον πυρηνικό σταθμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί για «τεράστια πυρηνική καταστροφή» στη Ζαπορίζια, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο. Το μήνυμά του στον Εμανουέλ Μακρόν.

Μια τεράστια πυρηνική καταστροφή απειλεί τον κόσμο εξαιτίας της κατάστασης στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βλαντίμρι Πούτιν στον Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή (19/8).

Την ώρα που εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια, Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν στο τηλέφωνο για την κατάσταση στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο δεν σταματά να δέχεται επιθέσεις με όλμους, καθώς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην περιοχή.

Στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, εδώ και μήνες, ο Πούτιν αναφέρθηκε σε εφιαλτικά σενάρια, κατηγορώντας την Ουκρανία για τους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα Ουκρανία και Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο Τσερνόμπιλ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρώπη.

Ο Πούτιν δεν αποκλείει πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του ελεγχόμενου από τους Ρώσους πυρηνικού σταθμού δημιουργεί τον κίνδυνο μιας «καταστροφής ευρείας κλίμακας, που μπορεί να οδηγήσει στη ραδιενεργή μόλυνση τεραστίων εκτάσεων εδαφών».

Μακρόν και Πούτιν κάλεσαν, επίσης, να οργανωθεί «το συντομότερο δυνατόν» μια επίσκεψη της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Ελιζέ, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν συμφώνησε να σταλεί στο σημείο αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο Μακρόν εξέφρασε «ακόμη μια φορά την ανησυχία του απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια» ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι ο Μακρόν «υποστήριξε την αποστολή επί τόπου το συντομότερο δυνατόν μιας αποστολής ειδικών της ΙΑΕΑ, με όρους στους οποίους συμφωνούν η Ουκρανία και ο ΟΗΕ».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις ερχόμενες ημέρες για το θέμα αυτό μετά τις συνομιλίες των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους από το γραφείο του Μακρόν.

Παγκόσμια ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Εν τω μεταξύ, η διαχειρίστρια αρχή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υποψίες πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από το δίκτυο της Ουκρανίας, μια περίπλοκη επιχείρηση, για την οποία το Κίεβο δηλώνει ότι μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

Η επικοινωνία αυτή πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα αρνήθηκε την έκκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στη Ζαπορίζια συζητήθηκε και στην τριμερή συνάντηση στο Λβιβ μεταξύ του γ.γ. του ΟΗΕ και των προέδρων της Ουκρανίας και της Τουρκίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ