Κοσμος

Ο πυρηνικός εφιάλτης στοιχειώνει τη Ζαπορίζια - Οι κάτοικοι φοβούνται ατύχημα

Το Ενερχοντάρ ζει με τον φόβο ενός νέου Τσερνόμπιλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικό στρατιωτικό όχημα στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας με το χαρακτηριστικό γράμμα «Ζ»
Ρωσικό στρατιωτικό όχημα στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας με το χαρακτηριστικό γράμμα «Ζ» © EPA/ SERGEI ILNITSKY

Οι κάτοικοι στην περιφέρεια Ζαπορίζια, που ζουν κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αγωνιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενο πλήγμα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται επανειλημμένως για επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ. Το εργοστάσιο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

«Φυσικά και ανησυχούμε... Είναι σαν να καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι» δηλώνει ο Αλεξάντρ Λιφιρένκο, κάτοικος του Ενερχοντάρ.

Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης ανέφερε ότι οι αρχές είχαν σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου πυρηνικού «ατυχήματος» και σημείωσε ότι οβίδες πυροβολικού είχαν πέσει κοντά στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.

«Σε περίπτωση που χτυπηθεί ένας αντιδραστήρας, δεν θα είναι τοπική αλλά παγκόσμια καταστροφή» ξεκαθαρίζει ο Αλεξάντρ Βόλγα.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε με «τεράστια καταστροφή στη Ζαπορίζια».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ