Πολιτικη & Οικονομια

Βloomberg: H κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ \
Pride Αθήνα © Εurokinissi

Βloomberg: Η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.

Στην υλοποίηση του σχεδίου για την απαγόρευση στην Ελλάδα των χειρουργικών επεμβάσεων στα χαρακτηριστικά φύλου των ίντερσεξ παιδιών προχωρά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αναφέρει δημοσίευμα στο Bloomberg.

Οι δυνητικά επικίνδυνες επεμβάσεις αυτές γίνονται σε μωρά και παιδιά μικρής ηλικίας όταν αυτά δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν βάσει των παραδοσιακών διακρίσεων αρσενικού και θηλυκού φύλου, συχνά εν αγνοία τους. Από ιατρικής πλευράς, οι επεμβάσεις δεν κρίνονται απαραίτητες, ενώ τις καταδικάζουν τα Ηνωμένα Εθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν αργότερα τον Ιούλιο τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Μετά την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, η Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα και λίγες ακόμα χώρες θα ανήκουν στην μικρή, προς το παρόν, ομάδα των κρατών που θα έχουν απαγορεύσει δια νόμου την εν λόγω διαδικασία.

Οπως αναφέρεται, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διόρισε πέρυσι μια Επιτροπή η οποία έχει επιφορτιστεί με την αποστολή της σχεδίασης Εθνικής Στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Με βάση το πόρισμα της επιτροπής αυτής, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μεταξύ άλλων, έχει ήδη εγκριθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η κατάργηση της απαγόρευσης να είναι αιμοδότες ομοφυλόφιλοι άντρες.

Ο ακτιβιστής Γιάννης Παπαγιαννόπουλος και εκδότης του περιοδικού Antivirus είπε στο Bloomberg πως «η Στρατηγική είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα» αλλά αναμένει να δει την υλοποίηση της στην πράξη. Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα το 2015 και η ταυτότητα φύλου το 2017, αλλά η όποια πρόοδος ήταν αποσπασματική μέχρι την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνει το δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον ίδιο τομέα περιλαμβάνουν την ίδρυση ενός κυβερνητικού φορέα για τη διαχείριση ζητημάτων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων, τη δημιουργία γραμμής υποστήριξης και ενός κέντρου ψυχολογικής συμβουλευτικής καθώς και εγκαταστάσεις για νέους άστεγους που ανήκουν στην κοινότητα. Επιπλέον, περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν στο πώς να αντιμετωπίζουν σχετικά ζητήματα στους χώρους εργασίας τους.

Ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, δήλωσε στο πρακτορείο πως είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα τόσο το να προάγει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όσο και να θεσπίσει τις αλλαγές σε νομικό επίπεδο, ως μέρος μια ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται για τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους και τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας και οικονομίας. Για τον ίδιο, «σημαντική παρακαταθήκη» της Εθνικής Στρατηγικής της Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ είναι ότι «τα ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ελλάδας είναι πλέον κομμάτι της παραδοσιακής διαμόρφωσης πολιτικής και θεωρούνται κοινός τόπος στο δημόσιο πολιτικό διάλογο». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ