Τζεντιλόνι για ελληνικό χρέος: Να είστε πολύ προσεκτικοί
Τι δήλωσε ο επίτροπος οικονομίας της ΕΕ
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησε από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες με υψηλό χρέος να είναι προσεκτικές στις δημόσιες δαπάνες.
Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών, υπογράμμισε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Ανέφερε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωση για το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.
Σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό του, μέσα από το σχέδιο RepowerEU που θα παρουσιάσει σε δύο ημέρες η Επιτροπή. Ανέφερε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων.
«Μετά από αυτήν την ανακατανομή, αναμένουμε να έχουμε αρκετές προτάσεις για την προσαρμογή των σχεδίων RRF που προέρχονται από τα κράτη-μέλη ειδικά από εκείνα που έχουν σημαντικά λιγότερες επιχορηγήσεις», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτη-μέλη, ωστόσο η Ισπανία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλουν αυτό το αίτημα (περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία και 25 δισ. ευρώ η Πολωνία).
Υπενθύμισε, τέλος, ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα για δάνεια ως τον Αύγουστο του 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.