Ερώτηση Ανδρουλάκη - Παπαδάκη στην Κομισιόν για τη φυλάκιση Καβαλά και Λεβέντ
Τα ερωτήματα που απευθύνουν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Παπαδάκης κατέθεσαν ερώτηση στην Ε.Ε. για τις ποινές φυλάκισης σε Οσμάν Καβαλά και Σενέρ Λεβέντ.
Ο Πρόεδρος και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε από κοινού, με τον Ευρωβουλευτή της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Δημήτρη Παπαδάκη, κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ποινή φυλάκισης στον Σενέρ Λεβέντ.
Στην κοινή τους απόφαση, Ανδρουλάκης και Παπαδάκης, αναφέρουν ότι μετά την απόφαση δικαστηρίου της Τουρκίας να επιβάλει ισόβια κάθειρξη στον ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Οσμάν Καβαλά, το Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με την κατηγορία της προσβολής του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον βραβευμένο το 2018 με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, Σενέρ Λεβέντ.
Πρόκειται για την υπόθεση δημοσίευσης ενός σατιρικού σκίτσου στην εφημερίδα «Αφρίκα» στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, για την οποία αθωώθηκε πανηγυρικά από το «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας το 2019. Ωστόσο, η Άγκυρα έδειξε τη δυσαρέσκειά της και ξεκίνησε νέα δίκη, καταδικάζοντας τον κ. Λεβέντ, ερήμην του.
Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι αυτά τα γεγονότα καταδεικνύουν ξεκάθαρα κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης, την απουσία κράτους δικαίου και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία, τον αυταρχικό χαρακτήρα του ισχύοντος συστήματος και απροθυμία μεταρρυθμίσεων στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω γεγονότα, οι κ. Ανδρουλάκης και κ. Παπαδάκης απεύθυναν τα πιο κάτω ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Συνάδουν οι παραπάνω ενέργειες της Τουρκίας, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που οφείλει να σέβεται μία προς ένταξη χώρα στην ΕΕ;
- Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει εναντίον της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να περιφρονεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα την καταδίκη του Καβάλα από τουρκικό δικαστήριο
«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα την απόφαση του 13ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 25 Απριλίου, να καταδικάσει τον Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
«Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία» σημειώνει και προσθέτει:
«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του ΕΒΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 13 χρόνια
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Έργα για την αποκατάσταση και ανάδειξή της
Διαφωνία για εκπροσώπηση και πρόσωπα με ποινικές εκκρεμότητες βάζει φωτιά στον διάλογο
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Οι φιλοδοξίες της και η συμμαχία του «προοδευτικού κόΖμου»
«Καλοπροαίρετα έκανε μια παρέμβαση την οποία θεώρησα άστοχη»
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Εικοσιτετράωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας και τηλεφωνικής γραμμής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.