Πολιτικη & Οικονομια

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για τα νοικοκυριά (video)

Τι είπε για πόλεμο στην Ουκρανία, μέτρα για φυσικό αέριο και ελληνοτουρκικά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα μέτρα για φυσικό αέριο και τα ελληνοτουρκικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βερσαλλίες στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα ελληνοτουρκικά και στα μέτρα για το φυσικό αέριο και την ενέργεια. Έκανε αναφορά επίσης και στη συνάντηση που θα έχει με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των «27» στη Γαλλία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, νωρίς το απόγευμα.

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους» ανέφερε αρχικά στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκη.

Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον για τους Έλληνες ομογενείς στη Μαριούπολη και τόνισε: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες. «Δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση» δήλωσε, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά και στα πλαίσια αυτά συνεργαζόμαστε με τις χώρες υποδοχής για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε όσους επιλέξουν τη χώρα μας».

«Αυτή η αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους την οποία δείχνει η χώρα μας, δυστυχώς δεν επεδείχθη όταν η χώρα μας ζήτησε αντίστοιχη αλληλεγγύη από την ΕΕ, όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση του Μαρτίου» ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου».

Μητσοτάκης για φυσικό αέριο - Η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».

Περαιτέρω επεσήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

Και συνέχισε: «Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες».

Τα μέτρα για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στην ενέργεια

Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος» ξεκαθάρισε για τα μέτρα.

Όσον αφορά το ελληνικό σχέδιο των έξι σημείων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε προτάσεις από την Κομισιόν έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο πρέπει να μην θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα, ότι χρειάζεται «πολιτική ισορροπημένη, αλλά και να μην υπονομεύει την ανάπτυξη».

Όσον αφορά το ευρωομόλογο, αφού επεσήμανε πως η ΕΕ έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα με το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως «έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσουμε». «Εάν φανταζόμαστε ακόμη ένα Ταμείο Ανάκαμψης νομίζω ότι είμαστε ακόμη μακριά» είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν - Το μήνυμα που έστειλε πριν από την Κωνσταντινούπολη

«Πιστεύω πως η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι επιβεβλημένη γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο τετ α τετ που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη:

«Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης. Θέλω να πιστεύω πως θα γίνει συζήτηση σε καλό κλίμα, έχουμε εμπεριστατωμένη απάντηση για κάθε θέμα».

«Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στον διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές» κατέληξε.

Μητσοτάκης για αμυντικές δαπάνες και ευρωπαϊκή άμυνα

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλειας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει σημαντικές ενισχύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πριν από την κρίση στην Ουκρανία, «για λόγους απολύτως κατανοητούς», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ήταν πολύ θετικό να δρομολογήσουμε και κοινά ευρωπαϊκά projects, λόγου χάρη για την κυβερνόαμυνα» και επεσήμανε: «Στην Ελλάδα πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της στήριξης ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και τις αμυντικές μας δαπάνες. Ουδέποτε οι αμυντικές μας δαπάνες ήταν εις βάρος του κυβερνητικού μας προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε πως σε ό,τι αφορά στην άμυνα, «η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «ήμασταν λίγοι όταν παλαιότερα τα λέγαμε, ότι δηλαδή η ΕΕ θα πρέπει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ να αναβαθμίσει τις αμυντικές της δυνατότητες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες © EUROKINISSI/EUROPEAN UNION POOL

Χαρακτήρισε σημαντικό πως «μετά από δική μας παρέμβαση υπάρχει ρητή αναφορά και από την ΕΕ σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» και γνωστοποίησε πως κατέθεσε και πάλι «την πρόταση μου ότι οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες δεν θα πρέπει να προσμετρώνται στο χρέος», γιατί, όπως τόνισε, «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου είπε επίσης πως πιθανώς θα υπάρξει στη Ρώμη συνάντηση των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Συνέντευξη Τύπου Κ. Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ