Πολιτικη & Οικονομια

Η πρόταση Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο στη δέσμη μέτρων της ΕΕ

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μακρόν χαιρετά εγκάρδια τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βερσαλλίες
Ο Μακρόν χαιρετά εγκάρδια τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βερσαλλίες © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη για το προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο μπήκε στη δέσμη μέτρων για την ενεργειακή κρίση.

Τα προτεινόμενα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνουν και την πρόταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Η δέσμη μέτρων είναι υπό εξέταση από την Κομισιόν.

Όπως έγινε γνωστό, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στις Βερσαλλίες, θα εξεταστεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και θα περιληφθεί στη δέσμη προτάσεων που θα μελετήσει και θα καταθέσει η Κομισιόν.

Πρόκειται για ένα Σχέδιο Έξι σημείων για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.

Δήλωση Κ. Μητσοτάκη κατά την είσοδο στην άτυπη σύνοδο κορυφής | 10/3/22 | EΡΤ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για πόλεμο στην Ουκρανία και ενεργειακή κρίση

«Βρισκόμαστε εδώ, στις Βερσαλλίες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες.

«Καταρχάς, θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη: Οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

» Θα συζητήσουμε, όμως, και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά. Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου».

mhtsotakis-versallies.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες © EUROKINISSI

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θα συζητήσουμε, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη "ενηλικίωση" της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο.

» Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι' αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει έξι προτάσεις στην Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ