Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Σήμερα η ανάδειξη του νέου προέδρου

Όλα όσα έγιναν μετά τον πρώτο γύρο

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου © Eurokinissi

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Σήμερα, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών.

Σήμερα, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, αναμένεται να δοθεί τέλος στη μεγάλη μάχη στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ με την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Στον δεύτερο γύρο που πραγματοποιείται σήμερα έχουν τεθεί αντιμέτωποι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, με φόντο το «χρίσμα» του προέδρου του κόμματος μέσα σε μία εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και ανταλλαγές δηλώσεων.

Όλα όσα έγιναν μετά τον πρώτο γύρο

Τα αποτελέσματα του α' γύρου

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του α' γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 99.120 ψήφους και ποσοστό 36,88%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 75.183 ψήφους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 27,97%.

Ψήφισαν συνολικά 270.706 πολίτες.

Τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής:

Νίκος Ανδρουλάκης: 36.88% - 99.120 ψήφοι
Γιώργος Παπανδρέου: 27.97% - 75.183 ψήφοι
Ανδρέας Λοβέρδος: 25.98% - 69.827 ψήφοι
Παύλος Χρηστίδης: 3.25% - 8.733 ψήφοι
Παύλος Γερουλάνος: 2.99% - 8.027 ψήφοι
Χάρης Καστανίδης: 2,94% - 7.908 ψήφοι

Οι καταγγελίες Παπανδρέου για νοθεία

O πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ) καταγγέλλει ευρήματα που σύμφωνα με τον ίδιο παραπέμπουν σε νοθεία στις εσωκομματικές κάλπες. 

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ζητά την «εις βάθος διερεύνηση» των καταγγελιών.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. 

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Η απάντηση της ΕΔΕΚΑΠ

Η ΕΔΕΚΑΠ πήρε θέση σχετικά με τις καταγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου για παρατυπίες στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ και επισημαίνει πως εξετάζει όλα τα θέματα για μη τήρηση των οδηγιών της (υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες) και προσθέτει πως «δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα».

Να θυμίσουμε πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή προς την ΕΔΕΚΑΠ ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρατυπίες, αλλά μετά τον σάλο αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση και αναδίπλωση, λέγοντας ότι δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα, δεν καταγγέλλει και δεν μιλά για νοθείες.

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ:

«Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ' όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο, ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους.

Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Για την ΕΔΕΚΑΠ
Ο Πρόεδρος
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ».

Ο «πόλεμος» δηλώσεων Ανδρουλάκη-Παπανδρέου

Παπανδρέου: Ο Ανδρουλάκης είναι «άκαπνος» στη Βουλή

Για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι συνέβαλε στη μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία της περασμένης Κυριακής, την οποία χαρακτήρισε «γιορτή της δημοκρατίας».

«Δεν ξέρω ποιες είναι οι απόψεις του συνυποψηφίου μου για τα καυτά θέματα της χώρας» είπε στη συνέχεια ο Παπανδρέου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Στην παρατήρηση ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει μακρά θητεία ως ευρωβουλευτής, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Στην ευρωβουλή μπορεί να κάνεις ωραίες συζητήσεις αλλά... Είναι άκαπνος και αυτό είναι ένα μειονέκτημα - και δεν είναι το μόνο».

Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στο ζήτημα της εξωκοινοβουλευτικής ιδιότητας Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «αν δεν είναι ο αρχηγός του κόμματος στη Βουλή είναι πρόβλημα. Θα βάλει αντικαταστάτη, δεν θα είναι ο ίδιος» είπε επαναλαμβάνοντας ότι στις κοινοβουλευτικές μάχες που έρχονται, θα κάνουν πάρτι Μητσοτάκης και Τσίπρας. «Καμιά φορά χρειάζεται και το σκληρό ροκ» πρόσθεσε επίσης.

«Ο αγώνας μου είναι να υπάρξει νίκη την Κυριακή. Οι κάλπες ξεκινούν από το μηδέν, θα παίξει ρόλο πώς θα αξιολογήσει κανείς τις προτάσεις μας. Στον α' γύρο ήταν 6 υποψήφιοι, τώρα είμαστε δύο. Δεν θα κριθεί ποιος μας αρέσει περισσότερο ή λιγότερο, αλλά ποιος θα πάει μακριά την παράταξη. Αυτή την κυριακή το δίλημμα είναι ποια ηγεσία θέλουμε» είπε.

Σε σχέση με το μήνυμα της ανανέωσης που εστάλη την περασμένη κυριακή, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η ανανέωση δεν είναι θέμα ηλικίας. «Υπάρχουν και μικροί όπως ο Κουρτς που τα έκανε θάλασσα και μεγαλύτεροι όπως ο Μπάιντεν που τα πήγε καλά. Υπάρχουν και νέα στελέχη στο ΚΙΝΑΛ, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Χρηστίδης κλπ» είπε προσθέτοντας ότι η μετάβαση μπορεί να γίνει και από έναν έμπειρο άνθρωπο. «Εγώ έφερα και νέους ανθρώπους και έσπασα και στεγανά, αυτό είναι το ουσιαστικό της ανανέωσης» είπε ακόμη.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα εγώ εδώ θα είμαι» και πως «ο αγώνας για τις ιδέες, για αξίες, για μεταρρυθμίσεις, ο αγώνας απέναντι σε συμφέροντα και νοοτροπίες δεν τελειώνει ποτέ».

Η απάντηση του Ανδρουλάκη στο «άκαπνος»

«Αν άκαπνος είναι αυτός που δεν είναι 40 χρόνια βουλευτής ή 20 χρόνια υπουργός, τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου με άκαπνους εκείνης της εποχής, έκανε ένα κίνημα κόμμα εξουσίας με τεράστια ανατρεπτική δύναμη. Ωστόσο αυτοί δεν ήταν άκαπνοι από την κοινωνία, ήταν αγωνιστές της καθημερινότητας, του Πολυτεχνείου, του 1-1-4, άκαπνοι από θέσεις εξουσίας. Ναι, δεν είμαι 40 χρόνια βουλευτής, δεν είμαι 20 χρόνια υπουργός, έχω μια θητεία 8 ετών στην ευρωβουλή, αλλά πέρα από αυτά τα 8 χρόνια είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην πολιτική ως λύση, ότι είναι μια προσπάθεια, μια προσφορά, ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς βιδωμένος σε καρέκλες», ανέφερε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Action 24 απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Πιέρρου για τους χαρακτηρισμούς που του απέδωσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφορικά με σχετική δήλωση του κ. Παπανδρέου, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει πάρτι γιατί έχει αντίπαλο του τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Το πάρτι τελείωσε, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Ερχόμαστε ως δύναμη ισχυρή, σοσιαλδημοκρατική για να έχει εναλλακτική χώρα. Το πάρτι του κ. Μητσοτάκη έχει τελειώσει και τελειώνει την επόμενη Κυριακή με τη σφραγίδα των 270.000 προοδευτικών πολιτών που ήρθαν και μας τίμησαν. Τους καλώ λοιπόν να έρθουν ξανά, θέλω μαζική συμμετοχή από αυτούς που με ψήφισαν και που δεν με ψήφισαν, για να κάνουμε όλοι μαζί την παράταξή μας περήφανη και ισχυρή την επόμενη μέρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα μας έχει απέναντι του στην κοινωνία». 

Ο ίδιος εξήγησε την επιλογή του να κρατήσει μια διαφορετική στάση σε σχέση με τους χαρακτηρισμούς που διατυπώνονται: «Δεν πρόκειται να μπω σε κανέναν χαρακτηρισμό, ξέρω πολύ καλά τα λάθη των παλιών πρωταγωνιστών. Για μένα η ενότητα θα είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε πίσω την η Φώφη Γεννηματά. Θα τη διατηρήσω ως κόρη οφθαλμού αν μου δοθεί η δυνατότητα ως πρόεδρος», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. Σχετικά με τις αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές του θέσεις, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «εάν με έχουν ψηφίσει 300.000 σε δύο ευρωεκλογές και 170.000 στις εσωκομματικές μας εκλογές χωρίς να γνωρίζουν τις θέσεις μου, πάει να πει ότι είμαι μάγος. Δεν γίνεται να με ψηφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα εσωκομματικά και στις ευρωεκλογές και να μην ξέρουν τις θέσεις μου».

«Δεν πρόκειται να μπω στο πεδίο της έντασης, δεν θα κάνω ξανά τα λάθη του παρελθόντος, θέλω ενωμένη την Παράταξη. Η Παράταξη διχάστηκε και ο μόνος που κέρδισε ήταν ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς. Η Παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη», ξεκαθάρισε. Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο σχετικά με τον χαρακτηρισμό «νέος Τσίπρας», ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές πορείες. «Ο κ. Τσίπρας βγήκε πρόεδρος του κόμματος του ενώ ήταν δημοτικός σύμβουλος Αθηνών. Εγώ έχω κατέβει δύο φορές σε πανελλαδική κάλπη. Επίσης, έγινε πρόεδρος του κόμματος του ως επιλογή της ηγεσίας. Δαχτυλίδι πήρε ο κ. Τσίπρας. Έχω πάρει εγώ κανένα δαχτυλίδι; Εγώ αγωνίζομαι καθημερινά, πόρτα - πόρτα, σπίτι - σπίτι σε όλη την Ελλάδα, με τους συντρόφους, τους φίλους μας, τους συναγωνιστές μας, που παλεύουμε να φέρουμε μια νέα γενιά στο προσκήνιο», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης. Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Εμείς είμαστε στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο κ. Τσίπρας είναι στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Είμαστε άλλα κόμματα, άλλες ιδεολογίες και προφανέστατα άλλες συμπεριφορές», κατέληξε.

Ενωτικός ο Νίκος Ανδρουλάκης - Η κόντρα με τον Γιώργο Παπανδρέου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, λίγα 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, έστειλε μήνυμα ενότητας μετά την κόντρα που ξέσπασε με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Κράτησα μια στάση πιστεύω συνεπή σε όλη αυτή την προεκλογική περίοδο. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να πάμε με ήπιους τόνους, δεν χρειάζεται καθένας να πετάει βέλη στον άλλον» τόνισε σε συνέντευξή του στον Real FM ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και πρόσθεσε: «Αυτά έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά στο παρελθόν, τα εσωτερικά λάθη τα εκμεταλλεύτηκαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, δεν θέλω να δώσω κανένα όπλο στους πολιτικούς μας αντιπάλους».

«Γι' αυτό μιλώ για τη δική μου υποψηφιότητα και δεν μιλώ για τις άλλες. Μπορεί να διαφωνούμε σε επιμέρους θέματα αλλά είμαστε στο ίδιο κόμμα και έχουμε τον ίδιο στόχο, το κόμμα μας να γίνει πρωταγωνιστής» ανέφερε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε να είναι πρόεδρος όλης της παράταξης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Ρόδο. «Σήμερα πρέπει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, ποιος μεγαλώνει την παράταξη. Θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου έδωσαν ένα πλεονέκτημα σε εμένα γιατί θεωρούν ότι έχω τις περισσότερες πιθανότητες και να ενώσω αλλά και να μεγαλώσω την παράταξη, άρα να φτιάξω μια νέα σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό» τόνισε επίσης στη συνέντευξη, θέτοντας το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης αυτής της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου 2021.

«Η μεγάλη εικόνα είναι μία: Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει; Εγώ λέω ότι μπορεί. Αυτό υπηρετώ, γι' αυτό για μένα η ενότητα είναι ένα σημαντικό στοιχείο και δεν πρόκειται να απαντήσω σε πράγματα, τα οποία δυστυχώς, δεν βοηθούν την ενότητα» ξεκαθάρισε.

Οι καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές ΚΙΝΑΛ - Τι απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε σχετικά με την καταγγελία από τον Γιώργο Παπανδρέου για νοθεία στις κάλπες του πρώτου γύρου.

«Δεν βλέπω τον λόγο, σε αυτήν τη γιορτή της Δημοκρατίας με την τεράστια συμμετοχή, να προσπαθούμε να βάλουμε σκιές. Είναι λάθος, εγώ το προσπερνώ, προχωράμε με διαφάνεια, με καθαρές εκλογές, την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι μαζί».

Απαντώντας σχετικά με το αν θα αξιοποιηθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Δεν θα αξιοποιηθούν μόνο οι πέντε, αλλά θα αξιοποιηθούν όλοι, με κριτήριο μόνο ένα, την προοπτική της παράταξης. Θα πάμε σε ριζοσπαστική ανανέωση, που δεν θα είναι μόνο ηλικιακή, θα είναι με πρόσωπα όλων των γενεών, τα οποία θα έχουν υψηλό δείκτη κοινωνικής αξιοπιστίας. Θέλουμε να λέμε χρήσιμα πράγματα αλλά αυτοί που τα μεταφέρουν στην κοινωνία να είναι πρόσωπα εμπιστοσύνης για να φτιάξουμε νέους, άρρηκτους δεσμούς με τον ελληνικό λαό».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για την εκπροσώπηση της παράταξης στη Βουλή - Τι θα γίνει μετά τις εκλογές ΚΙΝΑΛ

Ερωτώμενος σχετικά με την κοινοβουλευτική παρουσία, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Αν θυμάστε ο κ. Τσίπρας ήταν δημοτικός σύμβουλος όταν εκλέχθηκε, ούτε καν είχε εμπειρία από Βουλή ή Ευρωβουλή και παρόλα αυτά κατάφερε να ανατρέψει τους συσχετισμούς. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια ήταν στη Βουλή; Δηλαδή η Παράταξή μας έχασε δυνάμεις λόγω της κοινοβουλευτικής της παρουσίας, ή γιατί έχασε μια σχέση άρρηκτης εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, τόνισε: «Όλα θα γίνουν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν θα κάνω τίποτα διαφορετικό. Όπως έγινε στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι με απόλυτο σεβασμό στην κοινοβουλευτική μας ομάδα. Έχουμε αξιόλογους βουλευτές, όλων των γενεών».

«Θα πάρουμε αποφάσεις τέτοιες που να έχουμε και δυνατή εκπροσώπηση στη Βουλή και δυνατή εκπροσώπηση στην κοινωνία και να δώσουμε ελπίδα ότι επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ