- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Βαρουφάκης για 2015: Υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια και τρίτος δρόμος
«Υπήρξε υπονόμευση από τον Αλέξη Τσίπρα»
Στις διαπραγματεύσεις που έκανε ως υπουργός Οικονομικών το 2015 με την ΕΕ αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση με τον Σλαβόι Ζίζεκ.
Αναδρομή στις διαπραγματεύσεις που έκανε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας το 2015 με την ΕΕ, έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συζήτηση που είχε με τον Σλοβένο φιλόσοφο Σλαβόϊ Ζίζεκ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Indigo 2021 που έγινε στη Λουμπλιάνα.
Όσον αφορά την κρίση του 2015, ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με σχετικό δελτίου Τύπου, απάντησε στο ερώτημα αν υπήρχε τρίτος δρόμος. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι βεβαίως και υπήρχε τρίτος δρόμος, ειδάλλως δεν θα είχε αποδεχτεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι υπήρχε plan b, όπως υπήρχε και plan x, τα οποία και περιέγραψε. Μίλησε εκτενώς για τις ρωγμές και τις αντιθέσεις του συστήματος και εξήγησε ότι σε μια χώρα ήδη χρεοκοπημένη, ο δανεισμός επιπλέον χρημάτων ήταν έγκλημα ενάντια στη λογική. Περιέγραψε επίσης «την περίοδο των διαπραγματεύσεων, τις συνομιλίες του με τον υπουργό της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την υπονόμευση που δέχτηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Αποσαφήνισε ότι ενώ η Ελλάδα είχε διαπραγματευτική δύναμη και ταυτόχρονα πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις προκειμένου οι δανειστές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι εκείνοι δεν ήθελαν να τα πάρουν πίσω. Έτσι, η Ελλάδα παραμένει μια αποικία χρέους».
Την συζήτηση για την ελληνική κρίση διαδέχτηκε η συζήτηση για τον καπιταλισμό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για την μεταπήδηση από τον καπιταλισμό σε ένα άλλο σύστημα, εξαιτίας πλατφορμών, όπως το Facebook και η Amazon, και εξήγησε πως κάνοντας χρήση αυτών των πλατφορμών βγαίνουμε από την πραγματική αγορά και μπαίνουμε σε έναν κόσμο στον οποίο το τι βλέπουμε το αποφασίζει ένας άνθρωπος, είτε αυτός λέγεται Μαρκ Ζουκεμπέργκ είτε λέγεται Τζεφ Μπέζος. Αυτό το σύστημα ο Γιάνης Βαρουφάκης το ονομάζει τεχνοφεουδαρχία, ενώ υποστήριξε ότι προέκυψε από την αυτοκαταστροφή του καπιταλισμού.
Κατόπιν ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, τη δυσαρέσκεια που αυτή γεννά, τον φόβο των πολιτών έναντι του συστήματος, καθώς και για τον συνεπακόλουθο αυταρχισμό που γεννά τον φασισμό. Ως διέξοδο πρότεινε τη διαμόρφωση ενός διεθνικού κινήματος που θα αμφισβητήσει το καθεστώς ιδιοκτησίας των εταιρειών και θα επιφέρει αλλαγή στην εταιρική νομοθεσία, όπου κάθε άνθρωπος θα δικαιούται να έχει μια μετοχή και μια ψήφο, όπου το facebook θα ανήκει στους εργαζομένους του και τα δεδομένα μας θα ανήκουν σε εμάς, ενώ το facebook θα πρέπει να πληρώνει γι' αυτά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Στην άθληση και στη ζωή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Ενωμένοι σαν μια γροθιά στα μεγάλα και τα σπουδαία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για τη νέα μορφή του ΕΣΥ
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για την επίσκεψη Τσίπρα στη Γαλλία
«Την επόμενη φορά να συγκρίνετε τι χώρα παραδώσατε το 2019 και πώς είναι η Ελλάδα σήμερα»
Η τετράδα ζυμαρικών κοστίζει περισσότερο από τέσσερα χωριστά πακέτα
Aναρχικοί εναντίον ακροαριστερών με φόντο την ανομία
Πώς το δημογραφικό αλλάζει την εικόνα
Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «καλλιτεχνική ευγονική» και ζητά να ανασκευαστεί η τοποθέτηση
Η ανάρτηση για νέο αντικαρκινικό φάρμακο
Αιχμές για τον Ποινικό Κώδικα
«Ουδέποτε μου είχε αναφερθεί αυτό το κατάπτυστο άρθρο που άλλαξαν μέσα σε μία νύχτα»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Στάση στο Κοπανάκι Μεσσηνίας έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την 86χρονη Παναγιώτα Θωμοπούλου
Η απόφαση της Περιφέρειας προβλέπει χρηματοδότηση για ποικίλες παρεμβάσεις
Ο αγοραστής σχεδιάζει την ανάπτυξη πολυτελούς θερέτρου
Ο Μάγκνους Μπρούνερ αξιολόγησε θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου - Πρόοδος σε ελέγχους και επιστροφές
Η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές προβολές δεν συνιστούν αποφάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.