- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυθεντικές αποστασίες και αποστασίες γιαλαντζί
Η πρόσφατη χρήση του όρου από τον ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει τραγική έλλειψη μέτρου και συμβάλει στην παραπέρα υποβάθμιση επιπέδου του πολιτικού fair play.
Σχόλιο για την «αποστασία» του Ευάγγελου Αποστολάκη μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την αντίδραση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ
Οι μεγαλύτεροι από μας που έχουν το προνόμιο να έχουν ιστορική μνήμη που ξεπερνά την ηλικία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει Αποστασία.
Ο όρος καθιερώθηκε το 1965 και αφορά την, με αρχιτέκτονα τον αείμνηστο τέως Π/Θ Κ. Μητσοτάκη, σε τρία διαδοχικά κύματα αποσκίρτηση βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του τότε κυβερνώντος κόμματος της Ένωσης Κέντρου, με αντάλλαγμα κάποιο υπουργείο, μέχρις ότου η τρίτη κυβέρνηση των Αποστατών υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο μαζί με την ΕΡΕ πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Όλη αυτή η διαδικασία οδήγησε σε πρωτοφανή υποβάθμιση του πολιτικού σκηνικού και των κοινοβουλευτικών ηθών και τελικά οδήγησε το 1967 στη επταετή χούντα των συνταγματαρχών που χρειάστηκε η Κυπριακή τραγωδία του 1974 για να πέσει.
Η αυθεντική αποστασία του 1965 οδήγησε σε τεκτονικές αλλαγές για μια ολόκληρη δεκαετία. Ακόμη και η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, που οδήγησε σε πλήρη αναδιάταξη του προ διδακτορικού πολιτικού χάρτη, είναι απόρροια των αποτελεσμάτων της Αποστασίας του 1965.
Η πρόσφατη χρήση του όρου αυτού από τον ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει τραγική έλλειψη μέτρου και συμβάλει στην παραπέρα υποβάθμιση επιπέδου του πολιτικού fair play.
Ο κ. Αποστολάκης δεν είναι βουλευτής. Ούτε καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επελέγη το 2019 για τη θέση του Υπουργού Άμυνας λόγω της επιτυχημένης θητείας του ως Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ και όχι ως αριστερός ριζοσπάστης.
Ούτε καν υποψήφιος βουλευτής δεν ήταν στις εκλογές του 2019.
Άρα από πού θα αποστατούσε; Τι είδους υστεροβουλία τον έκανε να υπαναχωρήσει;
H θέση που θα ανελάμβανε ήταν θέση μάχης εθνικού χαρακτήρα.
Οι φωτιές και οι φυσικές καταστροφές όπως και οι πόλεμοι αφαιρούν ζωές και αφανίζουν την περιουσία και την κοινή μητέρα φύση όλων των πολιτών. Από πότε οι στρατιώτες απαιτούν πολιτική συναίνεση για να τοποθετηθούν σε μια θέση μάχης;
Το 2019 γιατί δεν έθεσε ως προαπαιτούμενο τον ίδιο όρο για να γίνει Υπουργός Εθνικής Άμυνας;
Αυτά για τις αποστασίες γιαλατζί.
Όσον αφορά τις αυθεντικές αποστασίες, είναι σαφές ότι συνδέονται άμεσα με την ανατροπή της βούλησης του εκλογικού σώματος που προκαλείται όταν αλλοιώνονται οι συνθέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων με την αποδοχή βουλευτών που εκλέχτηκαν με την σημαία κάποιου κόμματος στην κοινοβουλευτική ομάδα άλλου κόμματος.
Για να αναφερθώ σε κάτι σχετικά πρόσφατο, της περιόδου 2015-2019, αυτό έπραξαν και τα τρία μεγάλα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) εντάσσοντας στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες βουλευτές που είχαν εκλεγεί με κάποιο άλλο κόμμα που λεγόταν ΠΟΤΑΜΙ και σε συνδυασμό με δικά του λάθη, αφού το λεηλάτησαν, το οδήγησαν το 2019, για να μην «χαλάει την πιάτσα», εκτός Κοινοβουλίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν τα πορίσματα των κομμάτων
Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Μια χαμηλού κόστους αλλά υψηλής απόδοσης μεταρρύθμιση που μπορεί να αλλάξει το τοπίο της έρευνας
Η στάση του Ισπανού πρωθυπουργού στην επίθεση των ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον Ιράν μπορεί να είναι «σωστή» ή «λάθος» αναλόγως του αποτελέσματος. Όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Η μηνιαία έκθεση HEPI δείχνει ότι Ελλάδα και νοικοκυριά πληρώνουν χαμηλότερες λιανικές τιμές
Προσωπική επίθεση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών
O υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι ασφαλής από αέρος
Στην ανάρτησή του, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Ισπανία «εξοπλίζει την Τουρκία»
Ο δήμος Θεσσαλονίκης απορρίπτει το αίτημα για δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ για τυπικούς λόγους
Δεν δημιουργείται η εκλογική περιφέρεια Αποδήμων
Συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων έφθασε στο νησί για επιτήρηση Κύπρου και Ανατολικής Μεσογείου
Σχετικά με τη βία κατά των γυναικών
Επανέναρξη λειτουργίας του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο μετά την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου
Tα δυο στελέχη εξέδωσαν κοινή δήλωση
Με τροπολογία Λιβάνιου η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα ισχύσει 18 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.