- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΕ: Ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 793 εκατ. ευρώ για ΜμΕ
Στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνoϊό
Κρατικές ενισχύσεις: Η ΕΕ εγκρίνει ελληνικό καθεστώς επιδοτούμενων δανείων ύψους 793 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ΜμΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 793 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Η δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων που θα καλύπτουν μέρος των δόσεων υπαρχουσών οικονομικών οφειλών, με ανώτατο όριο μηνιαίας συνεισφοράς ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του δικαιούχου και το καθεστώς του δανείου.
Το μέτρο θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας πλην του χρηματοπιστωτικού και πληρούν πρόσθετους όρους, όπως ο κύκλος εργασιών ή το εισόδημα, η αξία ακίνητης περιουσίας, το ποσό των καταθέσεων στην Ελλάδα και το ποσό των χρηματοπιστωτικών προϊόντων στα οποία έχουν εγγραφεί. Η ενίσχυση θα παρέχει στήριξη ρευστότητας σε δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις, για διάστημα οκτώ μηνών.
Σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσει τις επιχειρήσεις από τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα, βοηθώντας τις να ανακάμψουν μετά την έξαρση του κορονοϊού και μετριάζοντας τις απότομες αρνητικές επιπτώσεις της λήξης της αναστολής των πληρωμών χρέους από τις τράπεζες στο πλαίσιο της έξαρσης της νόσου. Για τα περισσότερα δάνεια, η αναστολή έληξε στα τέλη Μαρτίου 2021.
Επιπλέον, η στήριξη που χορηγείται με το εν λόγω μέτρο μπορεί να ανακτηθεί εάν ο δικαιούχος αθετήσει τις υποχρεώσεις του κατά το διάστημα παρακολούθησης, διάρκειας έως και 18 μηνών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, i) η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή, τα 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας και το 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς, ii) δεν είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ήδη στις 31 Δεκεμβρίου 2019, iii) η ενίσχυση θα χορηγηθεί σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και iv) η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας
Γιατί έκλεισαν οκτώ Δημοτικά
«Αυτό που έγινε σε εσάς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο
«Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους»
Σε ποιους τομείς επιβάλλεται η διακοπή εργασιών και πώς προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση
Οι 5+1 παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ - Πυρά για 13η σύνταξη, ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια
Προς ψήφιση και οι νέες διατάξεις για τα πατίνια
Από τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Τερέζα Μέι μέχρι τον Κιρ Στάρμερ και τον Αντι Μπέρναμ
Συστρατεύεται με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ υψηλή συμμετοχή με 43.500 δικαιούχους
H απόφαση ελήφθη σε συνέχεια των αρχειοθετήσεων υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Πόσοι είναι οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Έρχονται αναδρομικά 1.200 ευρώ με την πρώτη πληρωμή
Πότε ξεκινούν τα νέα μέτρα
Η δήλωση του ΠτΔ για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.