- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Σακελλαροπούλου: Η ισότητα των φύλων παραμένει πρόκληση
Διάλεξη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κολέγιο της Ευρώπης
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η ισότητα των φύλων παραμένει μια ανοιχτή και απαιτητική πρόκληση.
«Η ισότητα των φύλων παραμένει μια ανοιχτή και απαιτητική πρόκληση τόσο για τους πολιτικούς θεσμούς, όσο και για την Κοινωνία των Πολιτών» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε διάλεξή της στο Κολέγιο της Ευρώπης, με θέμα «Ισότητα των Φύλων και Δημοκρατία».
Στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Κολέγιο της Ευρώπης και το think tank «Gender Five Plus», στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων προς τιμήν της Ευρωπαίας δικηγόρου και ακτιβίστριας, Ελίαν Βόγκελ Πόλσκι, η κ. Σακελλαροπούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η φύση και ο βαθμός της γυναικείας συμμετοχής αποτελεί στοιχείο-κλειδί και ένδειξη της ποιότητας της δημοκρατικής μας κουλτούρας, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παίξει σημαντικό ρόλο, διεθνώς, στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων και στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
«Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένη ότι τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γυναίκες όλων των ηλικιών, από κάθε γωνιά της Ευρώπης, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στη Διάσκεψη. Ότι θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό της ατζέντας. Και ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και θα συμπεριληφθούν στις τελικές προτάσεις».
Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην πανδημία, που, όπως παρατήρησε, διαδέχτηκε την παγκόσμια οικονομική κρίση, η κ. Σακελλαροπούλου συνέχισε, λέγοντας ότι «όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν πως οι ανισότητες των φύλων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως και οι γυναίκες βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις. Όπως αναφέρεται στη φετινή Έκθεση της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων, σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι γυναίκες που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, στον χώρο της υγείας και στις κοινωνικές υπηρεσίες, έχουν έρθει αντιμέτωπες με πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας και κινδύνους για την υγεία τους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «τα lockdown έχουν επίσης ενισχύσει τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας ακόμη και πριν την πανδημία, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες στην ανεργία, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό».
«Μετά την πανδημία, ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος για τις γυναίκες», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να βγουν μπροστά και να δράσουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πνεύμα αλληλεγγύης, προκειμένου να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων και να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη στιγμή ώστε να προωθήσουν την Κοινωνική Ευρώπη». Το ρολόι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε σημειώνοντας ότι «το μέλλον πρέπει να είναι πιο φωτεινό και πιο ανθρώπινο».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.