Πολιτικη & Οικονομια

Οι ανεμβολίαστοι ναυαγοί χωρίς σωσίβιο στον ωκεανό του κορωνοϊού

Τουλάχιστον οι μισοί διασωληνωμένοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ενώ μπορούσαν

stavros-konstantinidis.jpg
Σταύρος Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anemvoliastoi-emvolia-koronoios.jpg

Οι ανεμβολίαστοι είναι σα ναυαγοί στον ωκεανό χωρίς σωσίβιο - τι μπορούμε να κάνουμε για να πειστούν να κάνουν όλοι εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Όσοι λόγοι υπήρχαν να θωρακιστούν πρώτοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία με τον εμβόλιο, τόσοι λόγοι υπάρχουν να χτυπηθούν ευκολότερα απο τον ιό αν μείνουν ανεμβολίαστοι. Όπως ο ιός τους κυνηγούσε στην αρχή , ακόμη περισσότερο θα τους κατατρέχει βρίσκοντας αχίλλειο πτέρνα καθώς θα χτίζεται το τείχος των εμβολιασμένων.

Η εικόνα στα νοσοκομεία θα ήταν πολύ καλύτερη αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι λεγόμενοι μεγάλοι, οι άνω των 60 ετών. Οι μισοί διασωληνωμένοι και άρα πιθανοί μέλλοντες νεκροί δεν έχουν κάνει εμβόλιο ενώ μπορούσαν. Όμως απολυτότητες δεν υπάρχουν στη ζωή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν εμβολιάστηκαν είτε γιατί δεν μπορούσαν, είτε γιατί μία ιδεολογική αγκύλωση δεν τους το επέτρεπε. Γιατί να μην εμβολιαστεί κάποιος; Γιατί πιστεύει ότι θα μας βάλουν τσιπ, γιατί είναι επιφυλακτικός απέναντι στον παγκόσμιο καπιταλισμό που εξυφαίνει συνεχώς απειλητικές συνομωσίες, γιατί αρνείται τα εμβόλια, όπως πρόσφατα και της γρίπης ακόμη και για τα παιδιά του. Είναι πολλοί που πιστεύουν ότι κάτι πάει στραβά, αν τόσο γρήγορα ανακαλύφθηκαν εμβόλια, και ότι αν ακόμη ισχύει αυτά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ανάξια εμπιστοσύνης.

Είναι όμως και άλλοι χιλιάδες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, που δεν έχω ένα δικό τους να τους πάει στο κέντρο υγείας, να απευθυνθούν στο φαρμακοποιό γιατί απλά δεν έχουν θάρρος σε κανέναν φαρμακοποιό. Δεν μπορούν να ρωτήσουν κανένα γιατρό, γιατί δεν υπάρχει προσωπικός γιατρός για το καθένα. Και μερικοί ακόμη χιλιάδες που φοβούνται την βελόνα, που ανησυχούν ότι το εμβόλιο θα τους αφαιρέσει περισσότερα απ’ ότι θα τους προσφέρει. Είναι και οι άφοβοι που νομίζουν ότι είναι άτρωτοι, λεβέντες, χαλκέντεροι, ότι η μοίρα δεν τους σημαδεύει ποτέ, και αυτοί βέβαια οι κουτοπόνηροι που παίρνουν ένα βλακώδες ρίσκο σαν να παίζουν πόκερ . Δεν μπορεί να απαιτεί κάνεις απο κάθε άνθρωπο, να λειτουργεί ορθολογικά, ούτε να κάνει λογικούς συσχετισμούς με risk management. Κάποιοι θα ξεφεύγουν πάντα.

Επομένως η ολότητα, το 100% δεν θα εμβολιαστεί ποτέ. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί ακόμη ανεμβολίαστοι που θα μπορούσαν να το πράξουν. Όσοι αδυνατούν γιατί είναι μόνοι και ανήμποροι. Όσοι δεν έχουν κάποιον να συμβουλευτούν. Όσοι χρειάζονται μια καλοπροαίρετη συζήτηση. Για όλους αυτούς η κοινωνία πρέπει να ενδιαφερθεί. Θα περίμενα ήδη μια μεγάλη τηλεοπτική καμπάνια με σποτ, να επιχειρεί να μεταπείσει αυτούς τους ανθρώπους. Οι απλές εκκλήσεις έφτασαν στο όριό τους. 10 άνθρωποι της τέχνης, του αθλητισμού, της τηλεόρασης να σηκώσουν το βάρος μίας εθνικής καμπάνιας. Τώρα πρέπει να γίνει. Η επιχείρηση του εμβολιασμού είναι μια απο τις καλύτερες, πιο οργανωμένες και μεθοδικές προσπάθειες που εκτέλεσε το κράτος ποτέ. Χρειάζεται όμως μια μεγάλη προωθητική ενέργεια τώρα, να κάμψει τις επιφυλάξεις, να καταστήσει εύκολο τον εμβολιασμό για κάποιους (π.χ. στο σπίτι), να πείσει τον τελευταίο που έχει κάτι ανομολόγητο στην ψυχή του και δεν σπεύδει.

Χωρίς εμβόλιο είναι σαν να πέφτεις ναυαγός στο ωκεανό χωρίς σωσίβιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ