Πολιτικη & Οικονομια

Κορκίδης: Τα ανοιχτά καταστήματα έχουν ανάγκη από «ζεστό» χρήμα

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ προειδοποιεί για «αγορά δύο ταχυτήτων» στο λιανεμπόριο

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμπορικό κατάστημα στην Ερμού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Το λιανεμπόριο ανοίγει σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου 2021
Εμπορικό κατάστημα στην Ερμού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Το λιανεμπόριο ανοίγει σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Το λιανεμπόριο ανοίγει σήμερα Δευτέρα (05/02), όμως τα ανοιχτά μαγαζιά χρειάζονται άμεσα κεφάλαιο επανεκκίνησης, εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Για μια σημαντική ημέρα για το λιανεμπόριο κάνει λόγο ο Βασίλης Κορκίδης. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) μίλησε στην Athens Voice και εξέφρασε την ικανοποίησή του που τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν μέσα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία λόγω κορωνοϊού.

Με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη όπου το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό, οι πρώτοι πελάτες μπορούν από σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 να στέλνουν SMS στο 13032 για να κάνουν τις αγορές τους, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στις διαδημοτικές μετακινήσεις για τα ψώνια τους.

«Το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι μια "ανάσα", θα έλεγα περισσότερο ψυχολογική και στη συνέχεια οικονομική» αναφέρει αρχικά ο κ. Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι «κάθε αρχή και δύσκολη». «Ξεκινάμε σε μια δύσκολη -επιδημιολογικά- περίοδο. Έχουμε μια έξαρση των κρουσμάτων, αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και δυστυχώς των θανάτων. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί ουσιαστικά το λιανεμπόριο είναι ο προπομπός για το άνοιγμα και των υπόλοιπων κλάδων της αγοράς, όπως είναι η εστίαση και ο Τουρισμός» τονίζει.

Αφού εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι καταστηματάρχες θα τηρήσουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να είναι ασφαλείς τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργαζόμενοι και οι πελάτες, αναφέρεται στις δύο μεθόδους με τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις αγορές τους.

«Η μέθοδος "click away" και "click inside" είναι μια μεταβατική περίοδος πριν φθάσουμε στο κανονικό άνοιγμα του εμπορίου και να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά χωρίς περιοριστικά μέτρα. Μέχρι τότε, όμως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς οποιαδήποτε νέα σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να οδηγήσει σε νέο κλείσιμο των επιχειρήσεων -εξέλιξη που θα ήταν καταστροφική» σημειώνει.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Κορκίδης ξεκαθαρίζει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν σημαίνει και επιστροφή στην κανονικότητα, υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος παραμένει μακρύς.

«Το ξεκίνημα της αγοράς σαφέστατα σταματά την οικονομική "αιμορραγία" που υπήρχε με κλειστά μαγαζιά και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν κάποια έσοδα, κάποιες εισπράξεις. Όμως, θα αργήσει πολύ να φθάσει η κατάσταση στην αγορά σε ένα επίπεδο ισορροπίας και κανονικότητας. Να μπορούν δηλαδή οι επιχειρήσεις να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, να αγοράζουν εμπόρευμα και να λειτουργούν με αξιοπρέπεια.

» Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μια περίοδος 12-18 μήνες είναι αυτή που βλέπουμε για την επόμενη ημέρα της πανδημίας» εξηγεί.

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Τι γίνεται με τις ουρές έξω από τα καταστήματα

Για τις ουρές και το τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν παρόμοιες εικόνες έξω από τα μαγαζιά από σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 που ανοίγει το λιανεμπόριο, ο κ. Κορκίδης δηλώνει:

«Είχαμε κάποια περιστατικά με συνωστισμό την περασμένη φορά σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους έξω από συγκεκριμένα πολυκαταστήματα και αλυσίδες. Σε αυτήν τη φάση, όμως, τα outlet πολυκαταστήματα και όσα λειτουργούν με shop in a shop ή καταστήματα σε εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά δεν θα λειτουργήσουν. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει το γεγονός ότι αυτήν την εβδομάδα θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί το λιανεμπόριο είναι ο προπομπός για να ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες και δεν πρέπει να επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο».

Ουρές έξω από εμπορικό κατάστημα στην Ερμού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ο Βασίλης Κορκίδης δηλώνει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν παρόμοιες εικόνες συγχρωτισμού τώρα που ανοίγει το λιανεμπόριο
Ουρές έξω από εμπορικό κατάστημα στην Ερμού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ο Βασίλης Κορκίδης δηλώνει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν παρόμοιες εικόνες συγχρωτισμού τώρα που ανοίγει το λιανεμπόριο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς αναφέρεται και στο self testing και το πώς αλλάζει τα δεδομένα στο λιανικό εμπόριο και όχι μόνο. «Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που δεν ήταν διαθέσιμο την προηγούμενη φορά που άνοιξαν οι επιχειρήσεις. Το self test προσφέρει μια αυτοδιάγνωση, μια αυτοπροστασία, έναν αυτοέλεγχο και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τον ασφαλέστερο δυνατό εργασιακό χώρο τόσο για εμάς, τους εργαζόμενούς μας όσο και για τους πελάτες μας» υπογραμμίζει.

Λιανεμπόριο: Οι δύο ταχύτητες στην αγορά μετά το άνοιγμα - Η πρόταση Κορκίδη για το κεφάλαιο επανεκκίνησης

Ο Βασίλης Κορκίδης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία να συνεχίσουν να έχουν τα ανοιχτά καταστήματα την απαραίτητη στήριξη το πρώτο διάστημα επαναλειτουργίας.

Μεταξύ άλλων σχολιάζει τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσαν Σταϊκούρας και Χατζηδάκης στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. «Η υποχρεωτική μείωση ενοικίων, η καταβολή του Δώρου Πάσχα, η επέκταση του προγράμματος "Συνεργασία" μέχρι και τον Ιούνιο, η συνέχιση των αναστολών εργαζομένων, η αναστολή επιταγών για τον Απρίλιο και η δίμηνη παράταση των επιδομάτων που έληξαν τον Μάρτιο είναι ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παραμείνουν όρθιες» δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

«Τα 27 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι τώρα από τις αρχές της πανδημίας και θα φθάσουν τα 38 δισ. ευρώ για τη διετία 2020 - 21, για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας θα έλεγε κάποιος ότι είναι πολλά, αλλά δεν επαρκούν για τις απώλειες που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις. Το 2020 χάθηκαν 42 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών και περίπου 7,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες του πρώτου τριμήνου για το 2021. Φθάνουμε, δηλαδή, τα 50 δισ. ευρώ και δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει» σημειώνει. Και προσθέτει: «Μέχρι τώρα έχουμε απώλειες από 250 έως 350 εκατ. ευρώ/βδομάδα από τις κλειστές επιχειρήσεις και ένα δημοσιονομικό κόστος 725 εκατ. ευρώ από τα μέτρα στήριξης».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη,  αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη τα μαγαζιά είναι το λεγόμενο «κεφάλαιο επανεκκίνησης». Παροχή, δηλαδή, άμεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις, όπως αποφασίστηκε στην εστίαση (μέτρα στήριξης 330 εκατ. ευρώ) -το «ζεστό» χρήμα που θα δώσει άμεσα λύσεις και θα περιορίσει τις «ανισότητες» στην αγορά.

Όπως λέει, «πάρα πολλές επιχειρήσεις με το που "σηκώσουν" ρολά και ξεκλειδώσουν την πόρτα του καταστήματός τους, θα πρέπει να αγοράσουν εμπόρευμα, να γεμίσουν τα ράφια τους για τους πελάτες τους και ταυτόχρονα να πληρώσουν τους προμηθευτές τους για να μπορέσουν να ανανεώσουν αυτό το εμπόρευμα. Σε αυτά πρέπει να υπολογιστούν και οι πρώτες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν».

Κοπέλα κοιτά το κινητό της τηλέφωνο έξω από εμπορικό κατάστημα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Από 12 έως 18 μήνες θα διαρκέσει η «επόμενη» ημέρα μετά την πανδημία για να επιστρέψει στην κανονικότητα το λιανεμπόριο, εκτιμά ο Βασίλης Κορκίδης
Νεαρή κοιτά το κινητό της τηλέφωνο έξω από εμπορικό κατάστημα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Από 12 έως 18 μήνες θα διαρκέσει η «επόμενη» ημέρα μετά την πανδημία για να επιστρέψει στην κανονικότητα το λιανεμπόριο, εκτιμά ο Βασίλης Κορκίδης © EUROKINISSI

Σε αυτήν την εξίσωση πρέπει να προστεθεί και το αδιάθετο εμπόρευμα, σε συνδυασμό με την αδυναμία -λόγω έλλειψης ρευστότητας- πολλών επιχειρήσεων να προμηθευτούν καινούργιο χωρίς να χρειάζεται υποχρεωτικά να δουλέψουν με το παλιό stock που -σε μεγάλο βαθμό- δεν εμφανίστηκε ποτέ στη βιτρίνα.

«Η μείωση της κατανάλωσης έφθασε το 8% περίπου μέσα στην πανδημία. Μπορεί κάποια νούμερα για το λιανικό εμπόριο να μην φαίνονται τόσο τραγικά, όπως οι απώλειες 10 δισ. ευρώ σε έναν τζίρο περίπου 52 δισ. ευρώ, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ και γενικότερα των τροφίμων που κράτησε την κατανάλωση. Όμως σε κάποιους κλάδους, όπως η ένδυση και η υπόδηση, με εποχικό εμπόρευμα, το stock που έχει μείνει, αποτελεί ζημία και ενδεχομένως να μην μπορεί να πωληθεί του χρόνου. Και μπορεί αυτό το stock που δεν έχει ρευστοποιηθεί, να μην μπορεί να αναπληρωθεί με εποχικό εμπόρευμα, το οποίο ζητά και ο καταναλωτής» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ. «Έτσι, λοιπόν, διαμορφώνεται μια αγορά δύο ταχυτήτων:

  • Από τη μία οι πολυεθνικές και οι μεγάλες αλυσίδες που μπορούν να έχουν εμπόρευμα και
  • από την άλλη κάποιες άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να "μπαλώσουν" την κατάσταση με περυσινό εμπόρευμα -ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό- και με πολύ μικρές δυνατότητες αγορών νέου εμπορεύματος, καθώς δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα» διευκρινίζει.

«Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσαν ότι το σύνολο των μέτρων για το 2021 θα είναι 14 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τα 12,6 δισ. ευρώ με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Θεωρώ ότι το υπόλοιπο 1,4 δισ. ευρώ θα είναι υπό τη μορφή "ζεστού" χρήματος, ρευστού, που θα διευκολύνει την επιχείρηση να επανεκκινήσει και να μείνει ανοιχτή. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο: Όσες ανοίξουν, να μην ξανακλείσουν -για τον οποιοδήποτε λόγο» αναφέρει επίσης.

Βασίλης Κορκίδης: Φοροελάφρυνση για τις συνεπείς επιχειρήσεις

«Αυτό που ζητά το ΕΒΕΠ είναι να υπάρξει μια μέριμνα για τις συνεπείς επιχειρήσεις, για αυτές δηλαδή που μπορεί να έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου τους αλλά εξακολουθούν να δείχνουν κέρδη. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις μέσα στο χρονικό διάστημα πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ώστε να υπάρχει μια φοροελάφρυνση σε συγκεκριμένους φόρους ή επιβαρύνσεις, όπως είναι: Το πάγωμα των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση της προκαταβολής φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ στα επιχειρηματικά - επαγγελματικά ακίνητα» προτείνει ο κ. Κορκίδης.

Κάνει, μάλιστα, και μια ξεχωριστή αναφορά στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και το πώς το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο -όπως λέει- είναι ένα από τα πιο πετυχημένα της κυβέρνησης, βοήθησε στη φορολογική συνέπεια των επιχειρήσεων, τιμωρώντας τη φοροδιαφυγή.

«Έχουν δοθεί 8 δισ. ευρώ περίπου σε 550.000 επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις δεν μπήκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς έδειχναν το 2020 περισσότερο τζίρο από το 2019 παρά το γεγονός ότι μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λειτουργούσαν» καταλήγει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ