Ελλαδα

Σταύρος Καφούνης: Μονόδρομος το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τι απαντά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για τις ουρές, το «click away» και τα μέτρα στήριξης

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιανεμπόριο: Κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω lockdown για τον κορωνοϊό
Λιανεμπόριο: Κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω lockdown για τον κορωνοϊό © EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει παρά τον μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων, δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, στέλνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Μιλώντας στην Athens Voice ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης επεσήμανε ότι η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο και το άνοιγμα του λιανεμπορίου πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους κανόνες και σε καμία περίπτωση με «click away».

Με φόντο τη ραγδαία αύξηση σε νέα κρούσματα κορωνοϊού, τη δεδομένη «κόπωση» των πολιτών από το lockdown και τη μεγάλη ανάγκη για αποσυμπίεση από τα περιοριστικά μέτρα, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να δώσει λύση στη δύσκολη εξίσωση που έχει προκύψει με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, είναι ασφυκτική (741 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ), την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο «κόκκινο» με πολλές επιχειρήσεις ένα βήμα από το οριστικό κλείσιμο. Καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πολύ προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι είναι εφικτό το άνοιγμα του λιανεμπορίου παρά τον μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων.

«Το λιανεμπόριο είναι κλειστό εδώ και δύο μήνες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιώνονται, άρα προφανώς αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι τελικά το λιανεμπόριο που επιδεινώνει την κατάσταση. Ακούμε με πολλή προσοχή τους ειδικούς επιστήμονες, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια "βαλβίδα εκτόνωσης"» αναφέρει αρχικά ο Σταύρος Καφούνης.

Και συνεχίζει: «Αυτό που μπορώ εγώ να εγγυηθώ είναι ότι οποιοδήποτε κατάστημα λειτουργήσει, θα μπορέσει να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια οποιοδήποτε μέτρο τού προταθεί, ώστε να μη διακινδυνεύσουμε τη Δημόσια Υγεία ούτε για τους πελάτες ούτε για τους εργαζομένους και ούτε για τους καταστηματάρχες. Με συγκεκριμένους κανόνες που θα τηρούνται, το λιανεμπόριο μπορεί -και πρέπει- να επαναλειτουργήσει. Άλλωστε, νομίζω ότι εδώ που φθάσαμε πλέον, έχουν εξαντληθεί οι αντοχές και νομίζω ότι πρέπει να βρούμε νέες μεθόδους να προσεγγίσουμε το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας τη μέθοδο «ακορντεόν» στην αγορά, ο κ. Καφούνης τονίζει ότι το «άνοιξε - κλείσε» δημιουργεί τεράστιες δυσλειτουργίες και πάρα πολλά προβλήματα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο έχει εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη.

» Από 'κει και πέρα για εμάς είναι σημαντικό να επανασχεδιάσουμε τη λειτουργία μας τώρα με βάση την εμπειρία του παρελθόντος ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο κλείσιμο, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για αρκετές επιχειρήσεις» εξηγεί.

«Δεν συζητάμε άνοιγμα λιανεμπορίου με το "click away". Για εμάς το "click away" είναι μια διευκόλυνση παράδοσης των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Θέλουμε οτιδήποτε μπορεί να επιτηρήσει η πολιτεία και δεν θα δημιουργεί προβλήματα, εξαιρουμένου του "click away"» διευκρινίζει.

Σταύρος Καφούνης: Αν δεν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση

«Για εμάς είναι εξαιρετικά κρίσιμο να επαναλειτουργήσουμε την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα προηγηθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες αντί για τη λειτουργία του λιανεμπορίου» τονίζει.

Και ενημερώνει ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει προγραμματίσει εντός της ημέρας συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετέχουν οι ειδικοί επιστήμονες Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Θεωρούμε ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα και αυτό θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ζωής και ίσως και της υγείας» δηλώνει.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου με παράλληλη δέσμη μέτρων στήριξης στις ανοικτές επιχειρήσεις

«Όλο αυτό το διάστημα που το λιανεμπόριο είναι κλειστό, έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα, πολλές υποχρεώσεις έχουν μεταφερθεί και τις έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί μπροστά μας» εξηγεί ο κ. Καφούνης.

«Γι' αυτό και για την επαναλειτουργία είναι σημαντικό:

  • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 να φθάσει στοχευμένα στο εμπόριο, άρα ο αλγόριθμος θα πρέπει να τροποποιηθεί και να μην ισχύει αυτός του 6ου κύκλου.
  • Να συμπεριλάβει και το αδιάθετο εμπόρευμα -μια σημαντική παράμετρο για την επαναλειτουργία μιας επιχείρησης. Ζητήσαμε η συγκεκριμένη παράμετρος να υπολογιστεί για τις εποχικές επιχειρήσεις και να εξαιρεθούν αυτές οι οποίες έχουν λάβει χρηματοδότηση από τα εγγυημένα προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο κ. Καφούνης εκφράζει την ικανοποίησή του για τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τις επιχειρήσεις, ωστόσο εξηγεί ότι το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πρέπει να συνοδεύεται από στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να μην κλείσουν καταστήματα και χαθούν θέσεις εργασίας.

«Θεωρώ ότι μέχρι τώρα τα μέτρα ήταν στοχευμένα. Αρκετές από τις προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί και σχεδόν όλοι φθάσαμε εδώ. Είναι κρίμα στο τέλος να χάσουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Προφανώς, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σημασία έχει από εδώ και πέρα να μη προχωρήσουμε με τα ίδια μέτρα, γιατί πλέον οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει. Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθούν και να είναι στοχευμένα σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη για τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών μετριέται πολύ εύκολα: Είναι η συνολική πτώση τζίρου μέσα στο 2020 σε σχέση με το 2019. Αυτό είναι το απόλυτο μέγεθος και με βάση αυτό θέλουμε να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από την υγειονομική κρίση» αναφέρει.

Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου 2021, όχι όμως με τη μέθοδο του «click away», ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου 2021, όχι όμως με τη μέθοδο του «click away», ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών © EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

«Χρειάζεται συγκεκριμένη παρέμβαση της πολιτείας ώστε το πρώτο διάστημα οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με χαμηλές δαπάνες, αυτό σημαίνει χαμηλά ενοίκια, επιδότηση της εργασίας και χαμηλοί φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές που ισχύουν και τώρα, ώστε σταδιακά μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία να μη θρηνήσουμε οικονομικές απώλειες» προσθέτει.

Παραθέτοντας στοιχεία για τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού στο εμπόριο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σημειώνει ότι «το εμπόριο μέσα στο 2020 έχασε 10 δισ. ευρώ και ήταν ο κλάδος με τη μεγαλύτερη απώλεια από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή η εστίαση, μαζί με τα καταλύματα, έχασαν 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2020. Το εμπόριο έχει "πληρώσει το μάρμαρο" περισσότερο και γι' αυτό έχει μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης από κάθε άλλο κλάδο σήμερα».

Άνοιγμα λιανεμπορίου - Πώς μπορούν να αποφευχθούν οι ουρές - Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

«Όταν με το καλό επαναλειτουργήσουμε, ελπίζω την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που η πολιτεία θα μπορεί να επιτηρήσει, δεδομένου ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις θα τηρήσουν ό,τι τους προταθεί για να αποφύγουμε εικόνες του παρελθόντος που στιγμάτισαν έναν τεράστιο κλάδο με κόσμο να σχηματίζει ουρές σε τρεις δρόμους και πέντε αλυσίδες» τόνισε ο κ. Καφούνης.

«Αυτό πρέπει να προβλεφθεί και να υπάρχει ένας πολύ προσεκτικός σχεδιασμός για το πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Αυτό που εγώ μπορώ να πω είναι ότι η πολιτεία έχει ανακοινώσει πώς έχει τα κατάλληλα εργαλεία στα χέρια της, είτε πρόκειται για τη μοναδική περιοχή ενός SMS ανά ημέρα είτε για χρονικό περιορισμό. Πρέπει να επιλέξει τι είναι αυτό που θα μας φθάσει αδιάλειπτα μέχρι το καλοκαίρι και εμείς θα το εφαρμόσουμε στο σύνολό του. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε τέτοιες εικόνες, οι οποίες διακινδυνεύουν τη Δημόσια Υγεία, οδηγούν σε νέο κλείσιμο και σε οικονομικό μαρασμό τις επιχειρήσεις.

Λιανεμπόριο: Ουρές και αυξημένη κίνηση στην Ερμού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Λιανεμπόριο: Ουρές και αυξημένη κίνηση στην Ερμού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στην ερώτηση «Πόσο διαφορετικές θα ήταν οι αποφάσεις αν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συμμετείχαν και άνθρωποι της αγοράς (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός)» ο κ. Καφούνης απαντά: «Αυτό που έχει πει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι παράλληλα με την επιτροπή ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι όλοι τους είναι αξιόλογοι επιστήμονες και σεβόμαστε τη γνώμη τους, να υπήρχε μια αντίστοιχη ομάδα εμπειρογνωμόνων της πραγματικής οικονομίας, ώστε οι δύο πλευρές να εισηγούνται στην κυβέρνηση, η οποία είναι αυτή που παίρνει τις τελικές αποφάσεις και αναλαμβάνει και την ευθύνη».

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα έλλειμμα στην εισήγηση που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι της οικονομίας ανάλογα με τον κάθε κλάδο -κάτι που έχουμε θέσει με γραπτή μας πρόταση εδώ και αρκετούς μήνες. Υπάρχει επικοινωνία, όχι όμως θεσμοθετημένη επικοινωνία ώστε να αποφεύγουμε λάθη και δυσλειτουργίες» καταλήγει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ