- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεωργιάδης: Αλυσίδα σούπερ μάρκετ αύξησε τιμές πριν το lockdown
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να νομίζει ότι θα παίξει με τη συμφορά του ελληνικού λαού»
Άδωνις Γεωργιάδης: Τι είπε στη Βουλή για την περίπτωση αλυσίδας σούπερ μάρκετ που αύξησε τιμές προϊόντων με την ανακοίνωση του lockdown.
Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ότι αλυσίδα σούπερ μάρκετ προχώρησε σε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων όταν ανακοινώθηκε το νέο lockdown.
«Υπήρξε περίπτωση, συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που όταν βγήκε η απόφαση του πρωθυπουργού ότι από το Σάββατο πάμε σε lockdown, προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων, βασικών αγαθών διατροφής», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
O υπουργός προανήγγειλε τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ότι το μεικτό κέρδος σε ένα προϊόν δεν μπορεί να υπερβαίνει εκείνο το οποίο είχε ένα κατάστημα πριν από την εφαρμογή του lockdown.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «οι καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν ότι παρακολουθούμε συνεχώς της τιμές στην αγορά» και με την ψήφιση της τροπολογίας αυτής «θα έχουμε εκείνο το εργαλείο προκειμένου να επιβάλλουμε πρόστιμο σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει με ανατιμήσεις σε προϊόντα», ενώ έστειλε μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να νομίζει ότι θα παίξει με τη συμφορά του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός περνάει μια συμφορά, όπως και όλη η ανθρωπότητα, και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε»
Η διάταξη της τροπολογίας όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα αναφέρει ότι «εφόσον εξακολουθεί να έχουμε άμεσο κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, όπως αυτή επιβεβαιώνεται με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πάντως όχι πέραν της 28/2/2021, (θα δούμε εκεί τότε τι θα έχει συμβεί, σήμερα δεν μπορώ να το προεξοφλήσω) απαγορεύεται η συνομολόγηση ή λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορά την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως φαρμακευτικών προϊόντων, ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής όπως και αντισηπτικών και άλλων ειδών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής τόσο ώστε το μεικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020 για τα έως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, αυτό που «λέμε, είναι ότι δεν βάζουμε διατίμηση, καθώς αυτή έχει πάντα τους κινδύνους της μαύρης αγοράς ή τον ελλείψεων» αλλά κάνουμε κάτι που είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο και λειτούργησε πολύ καλά στην αγορά, λέγοντας στους εμπόρους ότι «εάν ένα προϊόν το πωλούσες με 20% μεικτό κέρδος, αυτό το 20% μπορεί να έχεις και σήμερα. Εάν πας και βάλεις τώρα το μεικτό σου κέρδος σε 30% ή 40%, τότε θα μπορούμε να σου επιβάλλουμε πρόστιμο. Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδος, δεν θέλουμε να έχουν ζημία από το εμπόριο, ή να κάνουν εισαγωγές προϊόντων μόνο για το καλό του κράτους. Θέλουμε να μπορούν να δουλέψουν, να πληρώσουν τους εργαζομένους τους, τις υποχρεώσεις τους αλλά θα πρέπει το κέρδος τους να μην είναι μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν πριν, όταν η αγορά λειτουργούσε σε κανονικές συνθήκες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aπαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση
Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη
Το Δίκτυο αναδεικνύει τις αλλαγές στην εργασία μέσω έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη
Η απάντηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την έκτακτη συνέντευξη Τύπου
Επανεκκίνηση διμερών σχέσεων και τεχνικών επιτροπών με στόχο συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους
Καθορίστηκε η τελική ημερομηνία για τις συμβάσεις - Στόχος η ολοκλήρωση του προγράμματος
630 διαθέσιμα γεύματα ημερησίως στις οκτώ δημοτικές σχολικές μονάδες του νησιού
Η ανάρτηση στα social media και το «ευχαριστώ» στους γιατρούς του ΕΣΥ
Στο βιβλίο προσπάθησα να καταγράψω με εντιμότητα τη διεθνή πρακτική για να καταλάβουμε εάν είμαστε εγκλωβισμένοι στις υπερβολές και στα «δίκαιά» μας ή στον «ρεαλισμό» μας
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε στη Βουλή την καθυστέρηση στην προστασία των καταναλωτών
Με αφορμή την αρχειοθέτηση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης των υποκλοπών
Τι κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόρης Βάρρας
Πού γίνεται η αίτηση, τι να προσέξετε
Ολοκληρώθηκε η αντιστοίχιση για 1,9 εκατ. επιχειρήσεις, ψηφιακή βεβαίωση και νέοι ΚΑΔ
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μειώσει το κόστος ενέργειάς του», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος
Πώς θα πάρεις έως 300 ευρώ με λίγα βήματα
«Νομίζω ότι όλο αυτό οφείλεται σε πάρα πολύ μεγάλη παρεξήγηση» σημείωσε η πρώην υπουργός
«Τέλος στα ψιλά γράμματα και τις αυθαίρετες πρακτικές», δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης στην πράσινη μετάβαση
Η αντίδραση Ανδρουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.