- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Βουλή: Αλλαγές στον Κανονισμό μετά το διορισμό Ζαρούλια
Τι είπε για την υπογραφή του διορισμού Ζαρούλια
Κώστας Τασούλας: Οι τροποποιήσεις του καταστατικού της Βουλής, μετά τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής.
Σημαντικές τροποποιήσεις και, μάλιστα, άμεσα αναμένεται να φέρει η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, μετά τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, ο οποίος τελικά δεν προχωρά με παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Ανάμεσα στις τροποποιήσεις που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η πρώτη αφορά την καθιέρωση του κωλύματος για διορισμό στη Βουλή με την πρόβλεψη ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι που διορίζονται δεν μπορεί να είναι σύζυγοι, συμβίοι ή συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού. Η δεύτερη θα προβλέπει την επέκταση του κωλύματος της υποδικίας και για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, και θα αφορά όχι μόνο αρχηγό κόμματος αλλά τους πάντες που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη με την συγκεκριμένη κατηγορία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κώστας Τασούλας έκανε γνωστές τις προτάσεις του κατά συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ο κ. Τασούλας διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής το κώλυμα που υπάρχει στο νόμο για το επιτελικό κράτος, ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί ναι είναι σύζυγοι, συμβίοι ή συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού του προσώπου που τους διορίζει».
«Αν χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση χάνουν τα προνόμια. Δεν το κάνουμε μόνο για τη Χρυσή Αυγή αλλά το διευρύνουμε και θα αφορά τον οποιονδήποτε που έχει υποδικία για το αδίκημα αυτό» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και αιτιολογώντας την απόφαση του να υπογράψει τον διορισμό στη Βουλή ως μετακλητής υπαλλήλου της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, σημείωσε ότι στον υπαλληλικό κώδικα δεν υπάρχει η έννοια των παρεπόμενων ποινών.
«Υπέθετα ότι προβλεπόταν στο νόμο για αυτό και έκανα πολλές μέρες να υπογράψω την απόφαση για τον διορισμό της κ. Ζαρούλια. Επιπλέον υπήρχε και μια άλλη ασφαλιστική δικλείδα η οποία όμως δεν μας έπιανε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό της Βουλής μια απαγόρευση όταν έχεις υποδικία, όχι καταδίκη, για κάποια σοβαρά αδικήματα, όπως για παράδειγμα δωροδοκία, κλοπή, ή απιστία, για τα οποία ο κατηγορούμενος όσο κρατά η υποδικία δεν μπορεί να διοριστεί. Σε αυτά όμως δεν περιλαμβάνεται το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση στον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό θα αλλάξει πλέον και θα συμπεριληφθεί. Θα προχωρήσουμε στις τροποποιήσεις και στην καθιέρωση κωλυμάτων αλλά και επέκτασης του κωλύματος υποδικίας και για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση γιατί η Βουλή έχει δικαίωμα να διαφοροποιείται από το Δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.
Την ίδια ώρα, ο κ. Τασούλας διευκρίνισε ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται και παρεπόμενες ποινές και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων καθώς αυτό καταργήθηκε το καλοκαίρι με την ψήφιση του πρόσφατου Ποινικού Κώδικα. «Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής με μία ανεκτή, ελάχιστη αναδρομικότητα. Η αυριανή απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να μας καθοδηγήσει σε κάτι άλλο που δεν μπορώ να το δω σήμερα», προσέθεσε.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την απόφαση της Δικαιοσύνης, η χρηματοδότηση του κόμματος της Χρυσής Αυγής θα είναι «παγωμένη», καθώς υπάρχει απόφαση της Βουλής που της στερεί το δικαίωμα αυτό και χρειάζεται αμετάκλητη αθωωτική απόφαση για να μπορούν να λάβουν χρήματα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.