Πολιτικη & Οικονομια

Δεν προχωρά ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή: Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνος Τασούλας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελένη Ζαρούλια
Ελένη Ζαρούλια © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν διορίζεται τελικά στη Βουλή μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελένη Ζαρούλια δεν διορίζεται τελικά μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις όταν γνωστοποιήθηκε ότι η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, διορίζεται στη Βουλή ως μετακλητή υπάλληλος.

Ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η τοποθέτησή της στηρίχθηκε στις διατάξεις του κανονισμού της Βουλής (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας δεν θα υπογράψει το σχετικό έγγραφο για να αναλάβει τα καθήκοντα της η Ελένη Ζαρούλια. Γνωστοποιήθηκε, μάλιστα, πως μετά την απόφαση του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου 2020 στη δίκη της Χρυσής Αυγής, θα αλλάξει ο σχετικός κανονισμός που αφορά στους μετακλητούς υπαλλήλους.

Μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία «κόπηκε» ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους.  Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.

Η Ελένη Ζαρούλια, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, με τον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο
Η Ελένη Ζαρούλια, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, με τον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

» Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής.  Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Ελένη Ζαρούλια - Η είδηση ότι διορίστηκε μετακλητή υπάλληλος και οι αντιδράσεις - Δείτε το ΦΕΚ

Με τις αντιδράσεις να είναι έντονες, κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου.

Και πρόσθεσαν ότι ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε, δίνοντας τη θέση στη σύζυγό του, Ελένη Ζαρούλια. Όσο για τον χρόνο (διορισμού) διευκρίνισαν οι πηγές αυτές ότι η σχετική αίτηση έγινε πριν από λίγες ημέρες.

eleni-zaroulia-vouli-dioristike.jpg

«Με την υπ ́ αρ. 10747/7309/24-9-2020 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ, προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1θ ́ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β ́, Α ́ 51/1997), όπως ισχύει, στον πρώην Προέδρο Κ.Ο. "ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥ- ΣΗ ΑΥΓΗ", Νικόλαο Μιχαλολιάκο, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Ελένη Ζαρούλια του Βασιλείου (Α.Δ.Τ.: ΑΜ 225834), με το 7ο Μ.Κ. όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΥΕ κατηγορίας του ν. 4354/2015 (Α ́ 176), όπως ισχύει» επισημαίνεται στο ΦΕΚ με το οποίο έγινε γνωστός ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή.

«Είναι αδιανόητο η ΝΔ να βάζει στη Βουλή εκείνους που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αφήσει εκτός. Δεν άλλαξε τον Κανονισμό, ενώ θα μπορούσε. Η δε υπογραφή του ΦΕΚ πρόσληψης της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή λίγες ημέρες πριν την έκδοση απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, είναι πρόκληση» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ).

Είχε προηγηθεί και αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε για την Ελένη Ζαρούλια που διοριζόταν ως μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή: «Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ