Πολιτικη & Οικονομια

Microsoft: Aνακοίνωσε την επένδυση του 1 δισ. στην Ελλάδα

Τι δήλωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Brad Smith

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
microsoft.jpg
© EUROKINISSI

Η εκδήλωση, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, Microsoft, Brad Smith για την επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εν λόγω επενδυτική πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

«Η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα»

Όπως είπε ο κ. Σμιθ αυτή είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «δείχνει εμπιστοσύνη στον λαό, την οικονομία και την κυβέρνηση».

«Δεν είναι κάτι που κάνουμε σε πολλές χώρες ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Microsoft.

Όπως εξήγησε «το cloud δεν είναι μόνο μια υποδομή αλλά και ένα φρούριο γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα δεδομένα που παράγουμε. Πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό οχυρό» συμπληρώνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άοκνη προσπάθεια της κυβέρνησης».

Όπως είπε ο κ. Σμιθ το cloud είναι «το ηλεκτρικό ρεύμα του 21ου αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».

Αναφερόμενος στο τι προηγήθηκε ο κ. Σμιθ υπενθύμισε την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Νταβός όταν, όπως είπε, ο πρωθυπουργός του ζήτησε να προχωρήσει η Microsoft σε περαιτέρω επενδύσεις «και ώρες-ώρες είναι πολύ πειστικός ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, στη γέννηση μιας σημαντικής καινοτόμας επένδυσης με πολυεπίπεδη σημασίας».

«Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα, είναι ένα βήμα εκδημοκρατισμού», τόνισε. 

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει το €1 δισ. σε βάθος χρόνου. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η αξία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας».

Tρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, θα υπάρξουν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων και οι εκτάσεις βρέθηκαν στην Αττική.

Oι πρώτοι κερδισμένοι, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «θα βοηθήσει στην ανακοπή, αν όχι στην αντίστροφη του brain drain. Η Microsoft εξήγγειλε την επιμόρφωση 100.000 πολιτών στην χρήση ψηφιακών δεδομένων στο cloud».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «το φιλόδοξο σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή. Το cloud αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η επένδυση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ευαίσθητα δεδομένα από χώρες της περιοχής θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα. Ως χρήστης περιμένω μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κόστος στη χρήση δεδομένων».

Επισήμανε, μάλιστα, την προσφορά της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία λέγοντας ότι «από το 2021 ο επισκέπτης του αρχαιλογικού χώρου με μια απλή εφαρμογή θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων όπως ήταν πριν από 2,5 χιλιετίες και κάθε κάτοικος της Γης θα μπορέσει να ζήσει εικονικά στην περιοχή μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsfot στο υπουργείο Πολιτισμού.

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Παρουσίαση της νέας επένδυσης της Microsoft | Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη - Brad Smith

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Microsoft, μια τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός, όπου είχε συζητηθεί η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα και ακολούθως τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν αναφερθεί οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν σε πολλούς τομείς με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξημένες επενδύσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τη Microsoft στην Ελλάδα.

Επίσης, οι δύο άνδρες είχαν αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους η Microsoft θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, μέσω επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και στις δυνατότητες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβάθμισης της εκπαίδευσης μέσα από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Microsoft, Charles Lamanna, στις 29/5/20, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ