Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Μεγγρέλης

«Θέλω να σταματήσω να ζηλεύω τις ξένες πρωτεύουσες»

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 481
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67408-149955.jpg

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη, Νίκος Μεγγρέλης σε μια συνέντυεξη στην Athens Voice.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη

Τι γυρεύει ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης στις δημοτικές εκλογές;

Πιστεύω βαθιά ότι η εκλογή Καμίνη είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στην Αθήνα. Δεν είναι του κομματικού σωλήνα, δεν έρχεται από το παρελθόν, είναι γήινος, σεμνός, αποτελεσματικός, αταλάντευτα προοδευτικός και άνθρωπος των ανοιχτών οριζόντων. Η δουλειά μου, η κουλτούρα μου, μου έχουν χαρίσει την τύχη να γνωρίσω εκατοντάδες πόλεις σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Σε πολλές από αυτές έφυγα με μια πικρή γεύση και ένα αναπάντητο ερώτημα. Γιατί, να πάρει η ευχή, πολλά πράγματα που είναι αυτονόητα δεν τα έχουμε κάνει στην Αθήνα; Ε, λοιπόν, θέλω να σταματήσω να έχω αυτή τη πικρή γεύση, να σταματήσω να ζηλεύω τις ξένες πρωτεύουσες. Και πιστεύω ότι με τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου μπορώ να συνεισφέρω σε αυτά που θέλει να κάνει ο Καμίνης.

Τι χρειάζεται όμως τελικά η Αθήνα για να «επανακινηθεί»;

Η κρίση έχει αφήσει, και θα αφήνει όσο το ξεπέρασμά της δεν φτάνει στην πραγματική οικονομία, έντονα και καταθλιπτικά σημάδια. Αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους με τα εκατοντάδες καταστήματα κλειστά και τις σκιές των αστέγων να περιπλανώνται ή να κουβαριάζονται στις γωνίες. Όποιος λέει ότι αυτά θα αλλάξουν αρκεί να εκλεγεί αυτός δήμαρχος, με συγχωρείτε αλλά λέει ψέματα. Η κρίση είναι βαθιά, έντονη, και το γεγονός ότι βγήκαμε στις αγορές δεν έχει αλλάξει την καθημερινότα των πολιτών. Το 28% εξακολουθεί να μην έχει δουλειά, πολλοί δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι το ίδιο πετσοκομμένα και αυξάνουν μόνο τα χρέη. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να γίνουν πολλά που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης.Ο Γ. Καμίνης παρά το γεγονός ότι ανέλαβε δήμαρχος στη δυσκολότερη εποχή μετά την κατοχή έστριψε το τιμόνι και έκανε ουσιαστικό έργο, όχι βιτρίνες, φρου φρου και αρώματα. Έβαλε θεμέλια, μάζεψε σπατάλες, γλίτωσε το δήμο από τη χρεοκοπία, έφτιαξε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Και ακριβώς αυτό του επιτρέπει να λέει ότι θα κάνει και άλλα σε τομείς όπου ήδη έκανε τα πρώτα βήματα: στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση και δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις υποδομές της πόλης, στον τουρισμό, στην ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης, στην καθαριότητα, στα καθημερινά προβλήματα. Είμαι βέβαιος πως θα δούμε δράσεις και έργα που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι που ζούμε στην Αθήνα.

Τι απαντάτε όμως στους πολίτες που λένε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές της Αθήνας που είναι βρώμικες, κακοφωτισμένες, σε σημείο που φοβάται κανείς να περπατήσει εκεί νύχτα. Δεν ευθύνεται η δημοτική αρχή;

Υπάρχουν περιοχές που είναι και βρώμικες και κακοφωτισμένες. Και προφανώς την ευθύνη την έχει η παρούσα δημοτική αρχή. Πρώτος το λέει ο ίδιος ο Γιώργος Καμίνης και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι σημαντικό διότι δείχνει ότι έχει επίγνωση της κατάστασης. Όχι όμως μόνο. Είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις νοοτροπίες που καθυστερούν να δώσουν λύσεις σε απλά προβλήματα (ο διαγωνισμός για τις λάμπες έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2012!!!) και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Επιτρέψτε μου, όμως, μια υποσημείωση. Η πόλη δεν θα καθαρίσει ποτέ, αν εξακολουθούμε να πετάμε από το παράθυρο του αυτοκινήτου το τσιγάρο μας.

Για το θέμα του τζαμιού ο Ά. Σπηλιωτόπουλος έχει διευκρινίσει ότι θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα όχι για το εάν θα γίνει, αλλά για το πού, εξηγώντας ότι πρέπει οι πολίτες να αποφασίζουν για την πόλη τους. Το θεωρείτε λάθος;

Σχεδόν κάθε μέρα, στο θέμα του τζαμιού, ο Ά. Σπηλιωτόπουλος αλλάζει θέση και είναι πιθανό μέχρι να δημοσιευθεί η συνέντευξη να έχει αλλάξει και πάλι. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ψηφίσει στη Βουλή το τζαμί να γίνει στον Βοτανικό και όχι στη Λούτσα ή στην κορυφή του Υμηττού. Επίσης ως υπουργός Παιδείας (και Θρησκευμάτων) έχει υπογράψει συγκεκριμένες αποφάσεις και μνημόνια. Δεν ήξερε τι ψήφιζε; Όποια δικαιολογία κι αν επιστρατεύσει δεν θα είναι ιδιαίτερα κολακευτική για τον ίδιο και πολύ περισσότερο δεν δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης. Αλλά φοβούμαι πως αυτό δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει βάλει στην ατζέντα τις θέσεις της Χρυσής Αυγής. Σκεφτείτε να έχουν την ίδια φαεινή ιδέα ο δήμαρχος του Καΐρου και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με τις ελληνικές εκκλησίες σε αυτές τις δύο πόλεις. Θα ξεσηκωνόταν και δικαίως το σύμπαν.

Αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο ο Γιώργος Καμίνης, ποιον θα ψηφίζατε και ποιον θα αποκλείατε;

Πιστεύω ότι ο Γιώργος Καμίνης θα είναι σίγουρα στο δεύτερο γύρο και αν επαληθευτούν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις και πρώτος. Θεωρώ λοιπόν την ερώτηση υποθετική και συνήθως αποφεύγω να απαντώ σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, θα κάνω μια εξαίρεση: Δεν θα ψήφιζα με τίποτα και ποτέ τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής.

Μετά το πολυβραβευμένο «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» έρχεται το ντοκιμαντέρ «Η Γενιά της Κρίσης: αναζητώντας τη χαμένη ελπίδα». Για τη γενια που μεταναστεύει, για τη «γενιά που φοβάται να κάνει όνειρα»…

Το αποφάσισα γιατί έχοντας, και είμαι υπερήφανος για αυτό, εξαιρετική σχέση με τα παιδιά μου και με τους συνομήλικούς τους, ξέρω ότι το δίλημμα να μείνουν ή να φύγουν από τη χώρα είναι αυτό που τους βασανίζει. Ήδη σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ένα παιδί που μεταναστεύει στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Με το ντοκιμαντέρ αυτή την αγωνία και τον αγώνα θέλω να καταγράψω και ταυτόχρονα να αναδείξω πως ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης είναι οι νέοι. Και δυστυχώς το τίμημα αυτής της αλήθειας ούτε που το έχουμε φανταστεί!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.