- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
Δείτε όλα τα άρθρα - Πότε έρχονται προς ψήφιση στην Ολομέλεια
Οι συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία κατατέθηκαν στη Βουλή - Πότε γίνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια - Τι περιλαμβάνουν τα άρθρα.
Κατατέθηκαν την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 στη Βουλή οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με Αίγυπτο και Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 θα ξεκινήσει η συζήτηση πάνω στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ που υπέγραψε η Ελλάδα με Αίγυπτο και Ιταλία.
Θα γίνουν χωριστές συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας. Στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθούν προς συζήτηση και κύρωση την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020. Δεν αποκλείεται αυτό να γίνει σε κοινή συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς αναμένονται και παρεμβάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς λόγω της μείζονος εθνικής σημασίας τους και ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis.
Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο έχει ήδη ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στο Κάιρο, ενώ όταν εγκριθεί και από τη Βουλή των Ελλήνων θα σταλεί στον ΟΗΕ προς δημοσίευση. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τις θαλάσσιες ζώνες -η οποία «εξαφανίζει» από τον χάρτη νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος και το Καστελόριζο καθώς βασίζεται στην αυθαίρετη αρχή ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα- έστειλε το κείμενο της συμφωνίας στον ΟΗΕ, το οποίο και δημοσιεύτηκε.
Η Τουρκία απορρίπτει τη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, συνεχίζει να απειλεί, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία συμφωνία που μοιράζει τον ενεργειακό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική της συμμετοχή.
Διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου αφαιρεί εκ νέου διπλωματικά εργαλεία από την Τουρκία, η οποία επιχειρεί με μονομερείς και παράνομες ενέργειες να ενισχύσει τη θέση της στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για μια «ισορροπημένη» συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοστεί σε πρακτική και σε νομολογία.
Παράλληλα, με τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ -κάτι που η Τουρκία αρνείται και ζητά επίμονα διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Επιπλέον, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή:
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της Συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.