Πολιτικη & Οικονομια

Κορωνοϊός στην Κύπρο: Στα 300 ευρώ το πρόστιμο για τη μάσκα

Η χρήση της έγινε υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους καθώς αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στη νησιωτική χώρα - Νέα μέτρα περιορισμού στη Λεμεσό.

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο
Νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο/ © EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Υποχρεωτική έγινε η μάσκα για τον κορωνοϊό στην Κύπρο - Στα 300 ευρώ το πρόστιμο -

Με 300 ευρώ πρόστιμο θα τιμωρούνται όσοι δεν φορούν μάσκα για τον κορωνοϊό σε κλειστούς χώρους στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι η μάσκα σε κλειστούς χώρους έγινε υποχρεωτική για τους πολίτες και οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 300 ευρώ.

Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρείται το μέτρο. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχετική ενημέρωση ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου γνωστοποίησε ότι το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων:

  1. Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, νοσηλευτήρια, εκκλησίες). Το πρόστιμο για τους παραβάτες ορίζεται στα 300 ευρώ.
  2. Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1.000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.
  3. Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εφόσον είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.
  4. Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (σ.σ. λεωφορεία).
  5. Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της «Κατηγορίας Γ», ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.
  6. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα καταστήματα από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

Κορωνοϊός στη Λεμεσό: Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς στη Λεμεσό

Σε ό,τι αφορά στη Λεμεσό και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, στην προσπάθεια περιορισμού των εστιών και διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, αποφασίστηκαν και τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα τα ακόλουθα μέτρα:

  • Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.
  • Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα καταστήματα εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
  • Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Όλα τα παραπάνω μέτρα όσον αφορά στη Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες.

Κορωνοϊός στην Κύπρο: Έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου επανέλαβε την ανάγκη επιμέλειας σε θέματα ατομικής προστασίας, προσοχή στις μετακινήσεις και περισσότερη υποψία ως προς την ασθένεια. Επίσης, ζήτησε την άμεση επικοινωνία με τον Προσωπικό μας Ιατρό εάν εκδηλώνουμε συμπτώματα.

«Στηρίζομαι στην υπευθυνότητα του κάθε πολίτη. Απευθύνομαι στον καθένα από εσάς προσωπικά και ζητώ τη συνεργασία και τη βοήθειά σας για ακόμα μια φορά, με τη βεβαιότητα ότι όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή και συνέπεια και στο τέλος θα πετύχουμε όλοι μαζί να βγούμε και πάλι νικητές. Ας μην γκρεμίσουμε όσα καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε αποδείξει ότι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, την ώρα που ο κορωνοϊός στην Κύπρο εξαπλώνεται και πάλι, με αποτέλεσμα η μάσκα να γίνει υποχρεωτική για τους πολίτες.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ