Όταν η Γκόλντα κέρδισε τον Μπεν Γκουριόν
Οι εκλογές για την ανάδειξη της 7ης Κνέσσετ θα ήταν οι τελευταίες για τον David Ben-Gurion
Golda Meir: Η γυναίκα που κέρδισε τις εκλογές του 1969 στο Ισραήλ και αποδείχθηκε «ο καλύτερος άντρας στην κυβέρνηση»
Το Φεστιβάλ Ισραηλινού κινηματογράφου online επιστρέφει με πέντε ταινίες απο την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, η διάρκεια προβολής κάθε ταινίας θα είναι 10ήμερη. Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Μπεν Γκουριόν - Επίλογος», ένα ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ και πρωθυπουργό για 14 χρόνια, ο Αριέλ Λεκαδίτης γράφει για την Golda Meir.
[[{"fid":"796684","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Οι εκλογές για την έβδομη Κνέσσετ διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 1969. Ακριβώς πάνω από δύο χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη του 1967, η χώρα κλονίστηκε από την ευφορία της και ο «πόλεμος της Φθοράς» είχε το τίμημά του. Ο «ξεχασμένος πόλεμος» της χώρας θα είχε απώλειες σε ζωές περίπου 1.000 ισραηλινών στρατιωτών σε μόλις τρία χρόνια, που χάθηκαν σε πολλές αποστολές στα πρόσφατα επεκταθέντα σύνορά της με γείτονες που ήταν πάντα αντιμαχόμενοι.
Ενώ η ασφάλεια και η σύγκρουση με αυτούς τους γείτονες ήταν πάντα καυτά θέματα εκλογών, το 1969 σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις αυτών των διευρυμένων συνόρων έγιναν θέματα εκστρατείας, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα.
Οι εκλογές του 1969 ήρθαν μετά τον θάνατο του Levi Eshkol. Η Golda Meir, η οποία βγήκε από την απομόνωση για να αντικαταστήσει τον Eshkol, ηγήθηκε της χώρας για περισσότερο από έξι μήνες, παρόλο που δεν είχε εκλεγεί άμεσα από τον λαό. Η Golda Meir και η παράταξη HaMa'arakh (Η ευθυγράμμιση) θα κερδίσουν τις εκλογές του '69, εξασφαλίζοντας σχεδόν την πλειοψηφία της Κνέσσετ με 56 έδρες − ένα επίτευγμα που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς στη σημερινή πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Ακόμα πιο αδιανόητο είναι το γεγονός ότι η παράταξη που ηγήθηκε πριν από τις εκλογές είχε ακόμη περισσότερες έδρες. Η Golda θα παραμείνει πρωθυπουργός για άλλα πέντε χρόνια, κερδίζοντας επανεκλογή αμέσως μετά τον πόλεμο του Yom Kippur, μόνο για να παραιτηθεί τελικά λίγους μήνες αργότερα, όταν έγινε σαφές ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη τόσο του κόμματός της όσο και του ισραηλινού λαού.
Οι εκλογές για την ανάδειξη της 7ης Κνέσσετ θα ήταν οι τελευταίες για τον David Ben-Gurion, ο οποίος ήταν γνωστό ότι αποκαλούσε τη Golda «τον καλύτερο άντρα στην κυβέρνηση». Αυτό βέβαια δεν αποτελούσε προσβολή για την Golda. Αφού υπηρέτησε ως πρωθυπουργός τις πρώτες δύο δεκαετίες, ο «Γέρος» αρνήθηκε να συμμετάσχει στο The Alignment ως μέρος του κόμματος του Ράφι που είχε ιδρύσει τέσσερα χρόνια πριν. Αντ' αυτού ξεκίνησε ένα ακόμη νέο κόμμα, το HaReshima Hamamlakhtit (Η εθνική λίστα), με τον πρώην επικεφαλής της Mossad Isser Harel. Εξασφάλισαν 4 έδρες στην Κνέσσετ στις εκλογές του 1969 και ο Ben-Gurion αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή τον επόμενο χρόνο. Παραδόξως αυτό που έμεινε από την Εθνική Λίστα θα γινόταν το ιδρυτικό τμήμα του κόμματος Likud του Menachem Begin όπου ηγείται ακόμα και σήμερα με πρόεδρο τον Benjamin Netanyahu.
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1969, η Golda Meir ξεκίνησε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν και η Εθνική Λίστα του Ben Gurion κάθισε στην αντιπολίτευση, η Golda και ο Begin ένωσαν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό και σχηματίστηκε ένας ισχυρός συνδυασμός με 102 βουλευτές, ο οποίος είχε δεξιό και αριστερό προσανατολισμό καθώς συμμετείχαν κοσμικοί, θρησκευόμενοι και παραδοσιακοί εβραίοι.
Ίσως είναι δύσκολο σε κάποιους να μπουν στο πνεύμα τέτοιων συνεργασιών για εκείνη την εποχή, αλλά το Ισραήλ δεν μπορούσε να στέκεται σε βατήρες ιδεολογιών όταν τα αραβικά κράτη συνέχιζαν τους πολέμους με σκοπό να περικυκλώσουν και να πάρουν εδάφη από το Ισραήλ.
Για να δείτε την ταινία «Μπεν Γκουριόν - Επίλογος»
Kάνετε κλικ στον σύνδεσμο: https://vimeo.com/412323117
Xρησιμοποιήστε τον κωδικό πρόσβασης: BGgreek2020
Η ταινία θα είναι διαθέσιμη έως την Πέμπτη 23 Ιουλίου, ώρα 19:00. Η προβολή περιορίζεται σε 1.000 θεάσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα ανέφερε ο παρουσιαστής στη χθεσινή εκπομπή των Ράδιο Αρβύλα και η απάντηση της βουλεύτριας
Συνεχίζεται ο διάλογος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Ραντεβού σήμερα στις 11:00 στο ΥΠΑΑΤ
«Εθνική προτεραιότητα η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτρεπτική μας ικανότητα» είπε ο πρωθυπουργός
Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας της παράταξης Μπακογιάννη
Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την τοποθέτησή της
Τι πρέπει να προσέξετε στη δήλωση ακινήτων
Mε αφορμή τη φύλαξη των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ
«Αυτή ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση Eurogroup για εμένα»
Ως εναλλακτικό πρότυπο, επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό μοντέλο λιμενικής οργάνωσης
Συζήτησή με τον Ηλία Κανέλλη στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου δημόσιων εκδηλώσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Από πού παίρνει ψήφους η Καρυστιανού, χαμηλές πτήσεις για Τσίπρα και Σαμαρά
Ακρίβεια, μειωμένη αγοραστική δύναμη και χαμηλή εμπιστοσύνη σε αγορά, υγεία, ασφάλιση και τράπεζες
Η εκκίνηση μίας αχρείαστης κουβέντας από το πουθενά, ναι, είναι πολιτικό πρόσημο
Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Μήνυμα της πρέσβειρας των ΗΠΑ υπέρ διαλόγου Αθήνας–Άγκυρας και ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στις δηλώσεις Καρυστιανού και υπερασπίζεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης
«Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.