Σήμερα παρουσιάζεται το πακέτο ανάκαμψης της Κομισιόν
Τι χρειάζεται για να κερδίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου το νέο σχέδιο
Για την εκκίνηση της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την υιοθέτηση ενός στιβαρού πακέτου μέτρων ανάκαμψης από την Κομισιόν, ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ
Την αναθεωρημένη πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης θα παρουσιάσει, σήμερα, στην έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης, σε ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν στις 17 Απριλίου και στις 15 Μαΐου.
Για την εκκίνηση της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την υιοθέτηση ενός στιβαρού πακέτου μέτρων ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), αντί της σε βάρος του αναδιανομής υφιστάμενων πόρων.
Ο νέος 7ετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των πολιτών με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά την ψηφιακή και της «πράσινη» μετάβαση, σύμφωνα με το ΕΚ.
Για να κερδίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, το νέο σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω ομολόγων με εχέγγυα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να αποφευχθούν χρηματοοικονομικοί ελιγμοί που θα κατέληγαν σε παράκαμψη του δημοκρατικού ελέγχου, όπως έχει υπογραμμίσει το ΕΚ.
Η διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τη μεταρρύθμιση των Ίδιων Πόρων
Επόμενα βήματα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα συζητήσουν τις νέες προτάσεις και θα αποφασίσουν για την τελική τους μορφή στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Καθώς μπορεί να χρειαστούν μήνες για την επίτευξη συμφωνίας για το νέο ΠΔΠ, το Κοινοβούλιο παροτρύνει την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο - «δίχτυ ασφαλείας» για την ομαλή εκκίνηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ΕΕ το 2021.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να εφαρμοστεί ο νόμος»
Στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του ΕΒΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 13 χρόνια
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Έργα για την αποκατάσταση και ανάδειξή της
Διαφωνία για εκπροσώπηση και πρόσωπα με ποινικές εκκρεμότητες βάζει φωτιά στον διάλογο
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Οι φιλοδοξίες της και η συμμαχία του «προοδευτικού κόΖμου»
«Καλοπροαίρετα έκανε μια παρέμβαση την οποία θεώρησα άστοχη»
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.