- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξεμπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη.
«Εργαστήκαμε συστηματικά το τελευταίο διάστημα για να ξεπεραστούν χρόνιες διοικητικές δυσκολίες και τα νέα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής να μπουν στην ψηφιακή εποχή, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και της Πολιτείας», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, καθώς πλέον ξεμπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες, ενώ ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας στον οποίο θα διεκπεραιωθούν οι αποφάσεις που εκκρεμούν.
«Η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και εν πολλοίς της οικονομίας, προϋποθέτουν ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και λειτουργούν σωστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, η πλειονότητα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής έχει ξεκινήσει να συνεδριάζει και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους και τα υπόλοιπα, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί οι πρώτες 111 αποφάσεις.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, έγινε πλέον υποχρεωτική η άμεση πραγματοποίηση διαδοχικών συνεδριάσεων των Συμβουλίων, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις το ταχύτερο δυνατόν.
Η νομοθεσία μάλιστα, προβλέπει ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής πρέπει να εξετάζουν τις αιτήσεις μέσα σε 2 μήνες από την κατάθεση τους και επομένως ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας της έκδοσης της πλειονότητας των αποφάσεων που εκκρεμούν.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ ανέλαβε πρωτοβουλίες, το προηγούμενο διάστημα, για να αντιμετωπιστούν τα διοικητικά προβλήματα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής: να συγκροτηθούν εκ νέου, να μπουν στην ψηφιακή εποχή και να λειτουργήσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και της Πολιτείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:
1. Ελήφθησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διευκολυνθεί η συγκρότηση των νέων Συμβουλίων, μετά τη λήξη της θητείας των προηγούμενων.
2. Πραγματοποιήθηκαν 3 τηλεδιασκέψεις (27 Μαρτίου 2020, 7 Απριλίου 2020 και 7 Μαΐου 2020) μεταξύ του ΥΠΕΝ και των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων, προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα συγκρότησης ή λειτουργίας των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
3. Δόθηκε η δυνατότητα τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη αξιοποιώντας την υπηρεσία e:Presence.gov.gr. Διαφορετικά οι συνεδριάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
4. Δημιουργήθηκε σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων. Από τις 13 Απριλίου 2020 ενεργοποιήθηκε, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής μέσω του «e-Άδειες».
5. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση 61 Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και εκκρεμεί μόνο η συγκρότηση των Συμβουλίων σε Θάσο και Λευκάδα. Συγκεκριμένα, συστάθηκαν Συμβούλια στις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:
Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Βορείου Τομέα Αθηνών, Γρεβενών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιωαννίνων, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας και Σποράδων, Μεσσηνίας, Νάξου, Νήσων, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Ρόδου, Σάμου, Σερρών, Σύρου, Τήνου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.
Σημειώνεται τέλος, ότι θα υπάρχει εβδομαδιαία έκθεση με την πορεία διεκπεραίωσης των αιτήσεων από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.
Έτσι, η διαδικασία ψηφιακής κατάθεσης αιτήσεων και η ψηφιακή διεκπεραίωση τους από τα Συμβούλια επιτρέπει στους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και το ΥΠΕΝ να παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου τους και αν χρειαστεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την επιτάχυνση του.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H αντιπαράθεση αφορούσε την εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Άμυνας μιλά για ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν και πρόοδο στις συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας
Με φόντο τον πόλεμο στο Ιράν
Η ΝΔ προηγείται με 25,1% και διαφορά 14,3 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ – Πτώση θετικής στάσης για νέα κόμματα
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης – Χαμηλή απήχηση για τα νέα κόμματα Τσίπρα, Καρυστιανού και Σαμαρά
Τι αναφέρει ο πρώην δήμαρχος αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα
Μέτρα στήριξης στο τραπέζι, με πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση
Η αιχμηρή ανάρτηση του Γιάννη Μεϊμάρογλου
«Κάνουμε το καθήκον μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός
Τι συζητήθηκε στην τριμερή με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Εμανουέλ Μακρόν και του Νίκου Χριστοδουλίδη
Ηρωισμός, ιστορία και πολιτισμός σε 14 νέα συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα
Άρθρο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνας Μιχαηλίδου
Πώς υπολογίζεται και τι ισχύει στην περίπτωση που υπάρχει παραίτηση ή απόλυση
«Η Κύπρος δεν θα είναι ποτέ μόνη -Οι κινήσεις μας είναι αμυντικές», τόνισε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά οι δικαιούχοι, τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ
Με Patriot στη βόρεια Ελλάδα και F-16 για τη Βουλγαρία – 1.039 επαναπατρισμοί Ελλήνων από Μέση Ανατολή
Όλες οι πληρωμές ανά ταμείο ασφαλισμένων, πότε μπαίνουν οι επικουρικές
Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι που έχουν κάνει λάθος στην αίτηση
"Σήμερα δοκιμάζουμε την πρώτη μας σκέψη"
Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου εκτοξεύουν το κόστος βενζίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.