- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιδότηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Ποιους εργαζόμενους αφορά
Κρατική κάλυψη απώλειας μισθών έως 60%
Επιδότηση του μισθού από το κράτος για εργαζομένους που θα μπουν σε ευέλικτα σχήματα εργασίας. Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τόνωση της απασχόλησης.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επιδότησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα έως και 60% για εργαζόμενους που θα αναγκαστούν λόγω των συνθηκών να δουλεύουν λιγότερες ώρες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το μικρότερο ωράριο συνεπάγεται και μειωμένο μισθό. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, θα έρθει το κράτος με μία επιδότηση να καλύψει μέρος των απωλειών των εργαζομένων, από τη στιγμή που συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα μετατραπούν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.
Το πρόγραμμα στηρίζεται στο μοντέλο, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στη Γερμανία. Σε αυτό βασίζονται οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Έτσι το κράτος με τη βοήθεια κοινοτικού προγράμματος θα επιδοτεί τους εργαζομένους με ένα ποσό 40-60% του ποσού που χάνουν. Το κοινοτικό πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου και η Ελλάδα από το συνολικό κονδύλι των 100 δισ. διεκδικεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», στο νέο εργασιακό περιβάλλον, και ενώ το πρώτο «πακέτο» των αναστολών βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα παράτασης του μέτρου για μισθωτούς που βρίσκονται ήδη σε αναστολή, αλλά αυτήν τη φορά για έναν μήνα. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά τη διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα θα υπολογιστεί αναλογικά στα 534 ευρώ. Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, και ανάλογα με την πορεία σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, δεν αποκλείεται να προβλεφθούν και ενδιάμεσα στάδια για την παράταση της αναστολής και τη δεύτερη επιδότηση.
Ενα από τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μαζί με άλλα εναλλακτικά μοντέλα, είναι η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού, βάσει του οποίου το κράτος θα συμπληρώνει τον μισθό των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης -όπως σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία-, ώστε να περιορίζεται η απώλεια των μισθολογικών τους απολαβών.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.