Πολιτικη & Οικονομια

Πανδημία και πρωτοβάθμια πρόληψη

Ορισμένες παρατηρήσεις και κάποιες προτάσεις

102280-203531.jpg
Ανδρέας Βασιλιάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koronoios-ESY.jpg
© EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος πρωτοβάθμιας πρόληψης και φροντίδας

Αναφορικά με την εξαγγελία εκ μέρους της κυβέρνησης ενός προγράμματος «πρωτοβάθμιας φροντίδας» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα ήθελα, ως ειδικός στην ψυχική υγεία και κυρίως στο αντικείμενο της πρωτοβάθμιας πρόληψης, να έκανα ορισμένες παρατηρήσεις και να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις.
 
Έχει μεγάλη σημασία να σκεφτόμαστε το «μετά» την πανδημία. Μέχρι τώρα οι πολιτικές της κυβέρνησης ήταν βασικά αμυντικές, χρειάζεται να περάσουμε σταδιακά σ’ ένα φάσμα «επιθετικών» πολιτικών για να έχουμε κάποιες πιθανότητες να μειώσουμε τη ζημιά στο ΑΕΠ.
 
Νομίζω ότι η οικονομία δεν θα σωθεί μόνο με τα βοηθήματα, αλλά κυρίως με την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Επειδή μάλιστα αναφορικά με τον τουρισμό τα πράγματα είναι πολύ θολά, έχει μεγάλη σημασία να επαναλειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα η εσωτερική παραγωγή και αγορά.
 
Σ’ αυτή την κατεύθυνση η πρόταση για εφαρμογή προγράμματος πρωτοβάθμιας πρόληψης και φροντίδας είναι απόλυτα σωστή. Ωστόσο δεν νοείται ένα τέτοιου τύπου πρόγραμμα χωρίς:
 
Α) Την εφαρμογή ενός προγράμματος πιλότου σε συγκεκριμένες περιοχές με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (πόλη, πληθυσμός, είδος οικονομίας). Έτσι ώστε να εξαχθούν και πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα.
 
Β) Η πρόταση που κατατέθηκε είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Ασχολείται κυρίως με την πρωτοβάθμια φροντίδα και παραβλέπει την πρωτοβάθμια πρόληψη. Οι 5 δομές που προτείνονται, αν κατάλαβα καλά, προτάθηκαν τυχαία και χωρίς κάποιον σχεδιασμό ή στόχευση.
 
Γ) Δεν αντιμετωπίζονται τέτοιου τύπου διαδικασίες είτε με εθελοντές είτε με άπειρους συναδέλφους. Αντιμετωπίζονται με έμπειρες κλινικά ομάδες που εφαρμόζουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο έρευνας και πρόληψης.
 
Δ) Το πρόγραμμα για να λειτουργήσει χρειάζεται οπωσδήποτε κοινωνικούς λειτουργούς αρμόδιους για τη συλλογή και καταγραφή των στοιχείων.
 
Προτείνω:
 
1ο. Από τις ανακοινώσεις της επιστημονικής ομάδας είναι σαφές ότι ο μεγάλος όγκος των κρουσμάτων βρίσκεται στην Αττική. Άρα πιθανώς να είναι πολύ περισσότερο εφικτό να ελεγχθούν επαρχιακές πόλεις όμορων γεωγραφικών διαμερισμάτων, που έχουν μόνο 2-3 κρούσματα, ώστε σταδιακά να απελευθερωθούν οι επαγγελματικές εργασίες.
 
2ο. Προτείνω τη δημιουργία 3 πιλοτικών προγραμμάτων, σε συγκεκριμένα μέρη, όπως αναφέρω παραπάνω, για διάστημα ενός μηνός. Τα συγκεκριμένα αυτά μέρη/πόλεις ή δημοτικές κοινότητες στην Αττική πρέπει να μπουν σε καραντίνα και να ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός με το τεστ.
 
3ο. Συνεπώς είναι απαραίτητο προληπτικά να εφαρμοστεί το τεστ. Νομίζω ότι αυτή είναι η διαφορά μιας αμυντικής από μια επιθετική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας. Και άρα τα χρήματα ίσως χρειάζεται να δοθούν για την αγορά των τεστ.
 
4ο. Για να λειτουργήσει μια δομή πρωτοβάθμιας πρόληψης, αρκεί ένας χώρος 50 τ.μ. σε μια γειτονιά.
 
Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω την απόλυτη συμπαράστασή μου στις προσπάθειες της κυβέρνησης.
 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ