- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ορκίστηκε η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Διαδέχεται στο αξίωμα τον Προκόπη Παυλόπουλο
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η κ. Σακελλαροπούλου είχε ψηφιστεί από την Βουλή στις 22 Ιανουαρίου 2020.
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020. Να θυμίσουμε πως για πρώτη φορά, στην ψηφοφορία εκλογής της είχε τη στήριξη τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής) ενώ ουδείς βουλευτής την καταψήφισε (επί 294 βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ ενώ 33 δήλωσαν «παρών»).
Η κα Σακελλαροπούλου, (τέως) πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι η 13η Πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.
Για προληπτικούς λόγους, αλλά και ως μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών έχει περιοριστεί στους περί τους 170 από 1.000 που προβλέπεται.
Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής άρχισε στις 11:00 με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία της εκλεγείσης Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως προβλέπει το άρθρο 33 του Συντάγματος «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο:
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, την έναρξη της συνεδρίασης θα κηρύξει ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και θα αναγνώσει την προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής και την αντιφώνηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κας Σακελλαροπούλου από τον κ. Τασούλα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 22ας Ιανουαρίου.
Τότε, ο κ. Τασούλας είχε επισημάνει ότι η κα Σακελλαροπούλου διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους, ενώ η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε βεβαιώσει ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει: «Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Κατά την άφιξη της κας Σακελλαροπούλου θα αποδοθούν τιμές από στρατιωτικό άγημα, και ακολούθως, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εισέλθει στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.
Στην ορκωμοσία της νέας Προέδρου παρίσταται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμος και της Ιεράς Συνόδου. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή το ζήτημα των ιδιωτικών κλινικών
Η εκπρόσωπος της ΝΔ για Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, Λαζαρίδη και δημοσκοπήσεις - Έμφαση στη θεσμική αξιοπιστία
Μια καινοτόμα ψηφιακή διαδικασία αξιολόγησης σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων
Διαδικτυακή αντιπαράθεση σχετικά με τη δικαστική διαμάχη των δύο
«Είναι κάτι το οποίο έχω ζητήσει κι ε΄γω στο παρελθόν»
Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τον υπουργό για επιθέσεις και φόβο ελέγχου επί των σκανδάλων
Υπήρξε συνεχής παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων
Σταθερό προβάδισμα ΝΔ - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η Καρυστιανού στην πρώτη της καταγραφή
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων πλήττουν τη βιωσιμότητα των δρομολογίων και τις ακυρώσεις των αεροπορικών εταιρειών
Συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ
Επί ελληνικής προεδρίας οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2028-2034
Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται
Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί
«Δεν μας έφτανε το ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, φτάσαμε στο σημείο να θρηνούμε την καταστροφή ζωικού κεφαλαίου»
«Δεν τολμάει κανείς να το πει ανοιχτά ούτε από την αντιπολίτευση» ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η νέα ανάρτησή του για την κριτική στην Ευρωπαία Εισαγγελέα
«"Πρόχειρη" και "ανεπαρκής" η αξιολόγηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», είπε ο βουλευτής
Οι δικαιούχοι και με ποια κριτήρια δίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.